Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ „Averea nejustificată” de 1,9…

DOC „Averea nejustificată” de 1,9 milioane de lei a fostului deputat Sergiu Sîrbu, în afara pericolului. CSJ îi dă câștig de cauză în procesul contra ANI

Fostul deputat transfug Sergiu Sîrbu a obținut, în judecată, anularea unui act emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în privința sa, prin care se constata prezența unei averi nejustificate, în mărime de peste 1,9 milioane de lei.

Dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care la mijlocul lunii iulie curent a menținut încheierea Curții de Apel (CA) Chișinău, prin care a fost declarată inadmisibilă cererea în care Autoritatea Națională de Integritate (ANI) solicita confiscarea „averii nejustificate”, a fostului deputat transfug, în sumă de 1,9 milioane de lei.

La 1 decembrie 2021, ANI a încheiat procedura de control a averii pe numele fostului deputat Sergiu Sîrbu și a emis act de constatare. Inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale, în mărime de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată în acestei sume de către Sîrbu.

Diferența substanțială a fost stabilită pentru anii 2016-2019, pe durata exercutării funcției de demnitate publică, fiind identificată în conturile bancare deținute în instituțiile financiare din țară.

Suplimentar, după examinarea declarațiilor de avere și interese personale, depuse în perioada 2016-2019, ANI a constatat că fostul deputat a introdus mai multe date incomplete și eronate.

Publicitate
Publicitate

„Acesta nu a declarat venituri în mărime totală de peste 1 milion lei, a inclus date eronate despre veniturile obținute sub formă de donații în anul 2018, în mărime de peste 196 de mii de lei și, respectiv în anul 2019, în sumă de 20 de mii de euro.

La fel, a completat eronat cu informații despre numerarul deținut sub formă de împrumut acordat unei persoane fizice în sumă de 38 de mii de dolari americani și 650 de mii de lei. Pentru anul 2018 sunt prezente date eronate despre numerarul deținut sub formă de economii în sume de 200 de mii de lei și 6000 de euro, iar în 2019, aceeași eroare se regăsește despre numerarul în economii cu suma de 200 de mii lei și, respectiv, 20 mii de euro”, se arată în actul emis de ANI.

În explicațiile oferite inspectorului de integritate, fostul deputat a invocat că sursa de proveniență a banilor sunt din veniturile legale ale familiei – indemnizații, diurne de deplasare, dar și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare. Sîrbu a menționat că pentru aceste donații nu a perfectat acte juridice civile în formă scrisă – „această stare de lucruri nu afectează valabilitatea contractului de donație, de vreme ce bunul donat a fost predat donatorului”.


Inspectorul de integritate a acceptat doar o parte din argumentele fostului deputat, pe care le-a probat prin acte justificative.

Nefiind de acord cu actul ANI, la 7 decembrie 2021, deputatul transfug a sesizat Curtea de Apel Chișinău, solicitând anularea lui.

Ulterior, la 21 martie 2022, ANI a depus la CA Chişinău cerere prin care a solicitat constatarea existenței diferenței substanțiale, deținerea averii cu caracter nejustificat și confiscarea averii nejustificate, cererea fiind înaintată în cadrul acțiunii de contencios administrativ.

La 24 martie curent, CA Chișinău a declarat inadmisibilă sesizarea Autorității pe motiv că cererea în cauză nu ține de competența Completului specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ din cadrul CA Chișinău. ANI a depus recurs, însă la 13 iulie CSJ l-a respins ca fiind neîntemeiat, decizia fiind irevocabilă, și a menținut încheierea din 24 martie a CA Chișinău.

În 2021 ZdG a scris că în ultimii doi ani, familia lui Sîrbu a avut venituri cumulate de circa 820 de mii de lei și donații de 20 de mii de euro. Pe lângă averea dobândită în 2020, familia deputatului mai are în proprietate două apartamente, estimate la 1,2 milioane de lei. În 2021, acesta a primit drept donație două automobile a căror valoare totală se ridică la 1 milion de lei. Mașinile erau deținute anterior în posesie de soții Sîrbu.

În 2019, pe numele lui Sîrbu a fost pornită o cauză penală, acesta fiind bănuit de corupere activă în privința unui deputat comunist pentru a părăsi formațiunea. Ulterior, dosarul a fost clasat.

Numele lui Sîrbu figurează într-un dosar pentru îmbogățire ilicită. El a fost reținut la 2 februarie curent, în dosarul celor 13 foști deputați transfugi, bănuiți de îmbogățire ilicită.

DETALII AVEM AICI: Cine sunt cei 13 foști deputați cercetați pentru îmbogățire ilicită și la domiciliile cărora au descins procurorii în această dimineață

Pe lângă suspiciunile de îmbogățire ilicită, Sergiu Sîrbu este bănuit și de faptul că a divulgat date cu privire la acțiunile de urmărire penală pe care urmau să le întreprindă procurorii anticorupție. El l-ar fi atenționat pe Artur Reșetnicov, cu o zi înainte, despre perchezițiile procurorilor. DETALII AICI – Sîrbu, reținut de procurori pentru că l-a anunțat pe Reșetnicov, cu o zi înainte, despre perchezițiile procurorilor

După mai multe luni în care s-a aflat în arest la domiciliu, la 19 iulie curent, fostul deputat a fost liberat provizoriu sub control judiciar pe un termen de 60 de zile.

Publicitate
Publicitate