Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dezbaterile din jurul denumirii disciplinei…

Dezbaterile din jurul denumirii disciplinei școlare „Istoria Românilor”: MEC cere Consiliului pentru egalitate să retragă un aviz

Sursa: Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova/Facebook

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a adresat o solicitare oficială Consiliului pentru egalitate, prin care cere retragerea Avizului emis la 15 mai 2025, în care Consiliul a susținut că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” ar reprezenta o formă de discriminare directă și a recomandat schimbarea acesteia. MEC consideră că documentul a fost emis cu încălcarea normelor de drept, concluziile fiind formulate „în baza unor date eronate”. 

Din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”. Potrivit comunicatului MEC, această dneumire reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. „Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, susțin responsabilii de la Educație.

„MEC atrage atenția asupra faptului că Avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize. Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale.

Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile). Totodată, deși Consiliul pentru egalitate a examinat plângerea respectivă mai mult de 5 ani, opinia Ministerului Educației și Cercetării a fost solicitată doar în perioada anilor 2019-2020, nefiind actualizată ulterior”, argumentează Ministerul Educației și Cercetării. 

Potrivit MEC, în conținutul Avizului nu se regăsesc nici concluziile expertizei invocate în cadrul unui interviu de către președintele Consiliului și care ar fi fost realizată de un centru de cercetare din Canada.

„În același timp, nu a fost prezentată vreo analiză a conținutului disciplinei. Consiliul s-a limitat doar la o interpretare a denumirii, fără să ia în calcul că în școlile unde învață copii din comunități minoritare, aceștia studiază și istoria propriei etnii, în completarea curriculumului comun”, afirmă Ministerul.

În comunicat se mai subliniază că denumirea actuală a fost stabilită cu implicarea experților din domeniu, pentru a reflecta echilibrul dintre rigoarea științifică și caracterul incluziv al educației.

„Nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație. Astfel, elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală””, explică MEC.

MEC face referire la avizele/punctele de vedere formulate de către un șir de instituții relevante, potrivit cărora denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter „nediscriminatoriu și corespund principiilor și standardelor internaționale în domeniul educației”.

„Având în vedere aspectele enunțate, Ministerul Educației și Cercetării solicită retragerea Avizului emis de Consiliul pentru egalitate, considerând că acesta este nefondat și creează un precedent periculos în ceea ce privește autonomia educațională”, se punctează în comunicat.