Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   De la drone și microcipuri…

De la drone și microcipuri până la autoturisme: modul în care Rusia ocolește sancțiunile cu ajutorul statelor vecine

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, țările occidentale au impus sancțiuni împotriva Federației Ruse și continuă să le extindă, dar și împotriva Belarusului, care susține agresiunea rusă. Prin intermediul acestor sancțiuni, Occidentul încearcă să slăbească economia acestor țări și să oprească furnizarea de echipamente și bunuri cu dublă utilizare pe care țara agresoare le poate folosi pentru producția de echipamente militare.

În ciuda interdicțiilor, Rusia reușește să ocolească sancțiunile impuse cu ajutorul țărilor vecine.

Kârgâzstan

După începerea invaziei pe scară largă, importurile de mărfuri cu dublă utilizare din Kârgâzstan în Rusia au crescut brusc, în special, al componentelor electronice de la producătorii americani „Texas Instruments” și „Analog Devices”. Despre acest fapt au aflat jurnaliștii de la Radio Azattyk. Potrivit publicației, companiile care participă la schema de eludare a sancțiunilor, în trecut furnizau mărfuri pentru industria militară rusă.

Conform datelor comerciale ale ONU, Kârgâzstanul nu a importat piese pentru avioane, elicoptere și drone în 2021. Dar în 2022, așa articole au fost importate în țară, în principal din SUA, în sumă de 3,5 milioane de dolari și exportate în Rusia, în valoare de 1,5 milioane de dolari.

Politicienii kârgâzi afirmă în mod regulat că autoritățile depun toate eforturile pentru a împiedica exportul de bunuri sancționate în Rusia. Astfel, Comitetul de Stat pentru Securitatea Națională a Kârgâzstanului a declarat că „nici statul kârgâz în sine, nici structurile și companiile de stat nu sunt implicate” în încălcarea sancțiunilor occidentale impuse Rusiei.

Cu toate acestea, în practică, Comitetul Național de Statistică al țării a început să ascundă date despre exportul de mărfuri, au relatat jurnaliștii de la Kloop și de la Centrul pentru Studiul Corupției și Crimei Organizate (OCCRP). Adesea, statisticile privind exporturile și importurile sunt împărțite în categorii specifice, cu indicarea unui cod de zece cifre.

De exemplu, codul 3603400001 este atribuit „capselor detonante pirotehnice”. Primele patru cifre ale acestui cod – 3603 indică asupra unui grup de produse care include o varietate de capse, focoase și detonatoare, inclusiv fitile de amorsare și fitile detonante, capse pirotehnice și detonante, detonatoare electrice etc.

Anterior, Comitetul Național de Statistică diviza informațiile atât prin coduri de patru cifre, cât și prin coduri de zece cifre. Acum, această agenție indică doar primele patru cifre ale codului, care oferă doar o idee generală despre categoriile de bunuri, dar nu și despre marfa în sine. Departamentul a explicat aceste modificări prin „optimizare” și „soluții interne”.

Astfel, „Kas Impuls” (prima fabrică de detonatoare din Asia Centrală) a trimis 661 de mii de detonatoare în Rusia în perioada ianuarie-aprilie 2023. Fabrica în sine a produs cel puțin 19,6 mii de detonatoare, iar celelalte ar fi putut fi livrate din China. Beneficiarul a fost ORICA CIS, parte a grupului „Evoblast”, un producător rus de explozibili industriali și sisteme de inițiere pentru industria minieră și cea a construcțiilor.

Niciuna dintre livrările de la Kas Impuls nu este reflectată în statisticile oficiale ale Kârgâzstanului. Este dificil de estimat câte livrări similare au „dispărut” din rapoarte.

Remarcăm că, în conformitate cu datele din iulie 2023, cinci companii înregistrate în Kârgâzstan au fost sancționate de Statele Unite pentru sprijinirea sectorului militar și furnizarea de bunuri cu dublă utilizare către Rusia:

  • Tro.Ya – pentru sprijinirea sectorului militar rus;
  • RM Design and Development, care a efectuat sute de livrări de semiconductoare, circuite electronice integrate și condensatoare;
  • GTME TECHNOLOGIES, care, potrivit Trezoreriei SUA, furnizează Rusiei condensatoare de tantal și circuite electronice integrate;
  • Progress Leader, care a furnizat o serie de bunuri companiei ruse „Сиайси”, care vinde în principal echipamente electronice și optice, computere;
  • Cargolain, care a livrat în Rusia mărfuri sancționate în valoare de 1 milion de dolari,  în special, piese de aeronave pentru Boeing și Airbus.

Kazahstan

În aprilie și iunie, oficialii americani (ministrul adjunct al Finanțelor și responsabilul de coordonarea sancțiunilor al Departamentului de Stat al SUA) au declarat că riscurile sancțiunilor repetate împotriva companiilor și băncilor kazahe au crescut.

La rândul lor, autoritățile kazahe afirmă în mod regulat că țara interzice exportul de mărfuri militare din 2022, iar pentru exportul de produse cu dublă utilizare este necesară o certificare specială.

Un alt obstacol în calea furnizării de bunuri supuse sancțiunilor către Federația Rusă, la care apelează autoritățile kazahe, este sistemul automat de urmărire online a circulației mărfurilor importate, care funcționează de la 1 aprilie 2023. Pentru a verifica modul în care funcționează acest sistem, jurnaliștii publicației „Republica” s-au deplasat în regiunea Kazahstanului de Vest, care se învecinează cu cinci regiuni rusești. La cel mai mare punct de control – Sîrîm, jurnaliștii au vorbit cu șoferii, dar și cu angajații.

Șeful serviciului a spus că nu există scaner la punctul de control pentru a verifica camioanele. Deci, mașinile sunt verificate selectiv. Șoferii de tiruri care stau la punctul de control de câteva zile s-au plâns de corupție și au declarat că autocamioanele sunt lăsate să treacă doar prin pile.

Potrivit unei surse a redacției – o companie care furnizează produse din China în Kazahstan, există o listă specială „verde” cu acele companii, mașinile cărora nu sunt verificate: „Companiile de pe listă se schimbă constant, deci este dificil să fie urmărite.” Potrivit sursei, lista este formată de cei „de la vârf”.

În general, doar în 2022, comerțul între Kazahstan și Rusia a crescut cu 2 miliarde de dolari, ajungând la 28 de miliarde de dolari. Jurnaliștii de la „Radio Liberty”, după ce au studiat datele privind livrările, au remarcat că Kazahstanul ar putea participa la reexportul în Rusia, de exemplu, a computerelor din Uniunea Europeană. Deci, în 2022, oferta de computere către Kazahstan a crescut de șapte ori, la 1,2 miliarde de dolari. 310 milioane au reprezentat importurile din UE. Exporturile acestor produse din Kazahstan către Rusia, în aceeași perioadă, au crescut până la 300 de milioane de dolari, ceea ce este cu 2.300 de ori mai mult decât în anul precedent.

Exportul de bunuri cu dublă utilizare în Rusia a fost negat și de președintele Kassim-Jomart Tokaev, care a menționat că țara lui se angajează să respecte normele OMC și respectă toate regulile pieței internaționale.

Cu toate acestea, jurnaliștii de la Radio Azattyk  au aflat că o companie din Kazahstan – „EltexAlatau”, furnizează transceivere analogice pentru Rusia. Acestea, de exemplu, se utilizează pentru tancurile T-72B3M folosite de Rusia în Ucraina. Iar o altă companie –  „Elem Group”, a furnizat Federației Ruse cel puțin 300 de loturi de electronice, inclusiv cu dublă utilizare.

Companiile înregistrate în Kazahstan participă, de asemenea, la scheme de furnizare a  cipurilor și dronelor către Rusia. În mai 2023, jurnaliștii de la revista kazahă „Vlast”, de la publicația rusă „Istories” și de la consorțiul internațional OCCRP au publicat o investigație despre modul în care dronele și cipurile trec prin Kazahstan în Rusia printr-o rețea de intermediari.

De exemplu, firma rusă „Stack” importă pentru serviciul de informații și Ministerul Apărării componente necesare producerii de electronice pentru FSB. Furnizorul său este Da Group 22 din Kazahstan, care cumpără cipuri de la Elix-St din Germania. Aceste firme kazahe și germane aparțin unei familii de oameni de afaceri ruși – Cernet.

Unul dintre principalii vânzători ruși de drone DJI este compania „SKYMEC”. Ea primește drone de la Aspan Arba din Kazahstan. Aspan Arba există din aprilie 2022. Fondatorul său este proprietarul companiei „SKYMEC”, Ilia Golberg.

Comitetul Fiscal de Stat n-a dezvăluit reporterilor câte firme căpușe, furnizoare de mărfuri sancționate către Rusia, au apărut în Kazahstan și câte dintre acestea au fost oprite de către autorități. Instituția a raportat doar că în primele șase luni ale lui 2023, Kazahstanul a împiedicat 276 de încercări de a exporta mărfuri cu dublă utilizare în Rusia.

Georgia

De la începutul invaziei pe scară largă, guvernul georgian susține că țara sa nu doar că nu  va impune sancțiuni împotriva Rusiei, dar nici nu se va alătura sancțiunilor occidentale. În același timp, Președintele Georgiei și unele structuri subliniază că țara va respecta regimul de sancțiuni și nu va ajuta pe nimeni să le evite.

Conform raportului Transparency International-Georgia, 17 mii de companii rusești au fost înregistrate în Georgia în 2022, mai mult de jumătate dintre care au apărut după izbucnirea războiului.

În 2023, Rusia a devenit al doilea cel mai mare partener comercial al Georgiei, în ceea ce privește importurile și al treilea în ceea ce privește exporturile. În special, în 2022, importurile rusești în țară au crescut cu 79 la sută, iar exporturile către Rusia – cu șapte la sută.

În iunie 2023, la Tbilisi, cu o vizită oficială a sosit James O’Brien, șeful Biroului de coordonare a sancțiunilor al Departamentului de Stat al SUA, David O’Sullivan, Reprezentantul Special al UE pentru sancțiuni și Kumar Iyer, un reprezentant al Biroului de Afaceri Externe al Regatului Unit.

La o conferință de presă, O’Sullivan a declarat că UE este dezamăgită de faptul că Georgia nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei. Deși, având în vedere contextul geopolitic, „înțelege acest lucru”:

„O țară care aspiră să adere la Uniunea Europeană trebuie să respecte, printre altele, politica noastră externă. Dar înțelegem și situația specifică în care se află Georgia din punct de vedere economic și geopolitic. Având în vedere acest context, că este nevoită să facă comerț cu Rusia, înțelegem de ce Georgia nu se alătură sancțiunilor. Am văzut în ultimele două zile că guvernul georgian este foarte hotărât în a se asigura că țara nu este folosită drept o platformă pentru ocolirea sancțiunilor”, a declarat oficialul, citat de JAMnews.

Cu toate acestea, partenerii occidentali ai Georgiei sunt îngrijorați de reluarea zborurilor directe cu Rusia. Prin urmare, au cerut Georgiei să controleze cu atenție mărfurile care vor trece, inclusiv frontiera aeriană.

Turcia

De la începutul invaziei pe scară largă, această țară a devenit o „mediatoare” a războiului. Președintele Recep Erdogan a participat la negocierile privind Acordul de cereale. Comandanții regimentului „Azov”, eliberați din captivitatea rusă, au fost evacuați în Turcia.

Cu toate acestea, companiile înregistrate în țară ajută Rusia, de exemplu, să cumpere aeronave din Europa, folosind o companie-căpușă turcă.

În plus, Turcia a devenit o „sursă de viață pentru economia rusă”: volumul comerțului dintre țări a crescut cu aproximativ 93% de la începutul invaziei, menționează Atlantic Council în raportul său.

Atlantic Council constată că Turcia a vândut Rusiei circuite integrate și semiconductoare  care ar putea fi utilizate pentru producția de arme. „Din martie 2022 și până în martie 2023, exporturile de electronice turcești către Rusia au crescut cu aproximativ 85%”, se arată în raportul citat de Voice of America.

Ankara neagă exportul de bunuri de uz militar în Rusia.

Belarus

Din cauza complicității în războiul împotriva Ucrainei și a represiunilor în masă, Statele Unite, UE și Regatul Unit au introdus sancțiuni împotriva Belarusului încă în 2022 și le extind în mod regulat atât împotriva persoanelor importante din punct de vedere politic, cât și împotriva companiilor afiliate statului.

Dar chiar și în aceste condiții, Belarusul poate ajuta Rusia să participe la furnizarea de bunuri care îi sunt îngrădite.

Astfel, potrivit Eurostat, la începutul anului 2023, livrările de bunuri din UE către Belarus au  crescut cu 64,5% față de începutul anului 2022. Cel mai popular grup de mărfuri a fost „mașinile și echipamentele de transport”. Belarusul a plătit 1,14 miliarde de euro pentru ele. Această cifră este de două ori mai mare decât cea din perioada ianuarie-aprilie 2022 (0,56 miliarde de euro), au relatat jurnaliștii Euroradio.

Potrivit redacției, în primul rând, este vorba despre furnizarea de autoturisme din UE către Belarus. Vârful și volumul livrărilor coincid cu perioada colapsului livrărilor unor bunuri similare din UE în Rusia.

Iulia KRASNIKOVA, Mediaset
Adaptare: Olga BULAT