Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Datele moldovenilor care au cerut…

Datele moldovenilor care au cerut compensații, vândute pe DarkNet? Ministerul Muncii neagă scurgerea. Precizările instituției și opiniile unui expert

sursa: Nicolas Herrbach/iStock/Getty

Datele personale ale cetățenilor R. Moldova, care au depus cereri pentru obținerea compensațiilor la facturi pe compensații.gov.md ar fi fost scoase la vânzare pe DarkNet, speculează marți, 27 mai, mai multe canale de Telegram. Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) dezminte informațiile, dar precizează că echipa de programatori verifică orice posibilitatea de spargere a sistemului. „La o primă evaluare, o scurgerea de date de pe platforma nu se confirmă”, se arată într-o primă reacție a instituției.

„Toate datele personale ale cetățenilor Republicii Moldova, care au depus cereri pentru obținerea compensațiilor la facturi pe compensații.gov.md, au fost scoase la vânzare pe DarkNet. Mai exact, se vând „cheile de acces” la acest site unde sunt datele personale, introduse de oameni”, se arată într-o postare pe canalul de Telegram INDEX, dar și pe alte cel puțin 18 canale de Telegram, care publică în principal conținut propagandistic. Fiecare dintre aceste canale a repostat detalii identice despre presupusele scurgeri de informații în decurs de două ore, maximizând vizibilitatea printre abonații lor.

De partea cealaltă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a menționat că tratează cu cea mai mare seriozitate orice suspiciune de scurgere a datelor de pe platforma compensații.gov.md, iar în prezent, echipa de programatori verifică orice posibilitatea de spargere a sistemului. „La o primă evaluare, o scurgerea de date de pe platforma nu se confirmă. În același timp, verificările continuă, inclusiv cu implicarea specialiștilor din alte structuri ale statului”, a precizat instituția.

„Platforma compensatii.gov.md este elaborată respectând cele mai înalte standarte de securitate cibernetică. Aceasta este găzduită și protejată în infrastructura STISC (Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică) și este izolată, monitorizată constant și accesibilă doar personalului autorizat. Accesul administratorilor în sistem se face exclusiv pe baza semnăturii electronice calificate, un mecanism de autentificare de înaltă securitate, imposibil de transmis sau clonat. Acest fapt garantează o securitate sporită și doar persoanele autorizate pot accesa sistemul”, asigură serviciul de presă al MMPS.

În timp ce autoritățile deocamdată nu au confirmat scurgerea de date, unii experți în dezinformare consideră că răspândirea concertată a informațiilor despre presupusa scoatere la vânzare a datelor cetățenilor este un atac al actorilor ostili progresului democratic al R. Moldova, care încearcă și pe această cale să submineze bunele intenții ale instituțiilor guvernamentale și să acrediteze ideea că ajutorul european vine cu riscuri/costuri mult prea mari pentru societatea moldovenească actuală. Este opinia expertului în comunicare strategică Rufin Zamfir, consultat de Ziarul de Gardă.

Ce vor ei să impună este un mesaj de tip «nu acum». Cu alte cuvinte, «parteneriatul cu Vestul nu poate funcționa acum, pentru că instituțiile și societatea nu sunt încă pregătite. El o să funcționeze cândva, doar că nu e bine să votați cu PAS, care vrea să-l impună acum, ci cu noi, care îl vom repune în discuție cândva, când o să credem noi că e timpul».

Este o scăpare a guvernului PAS și o greșeală de gestionare a acestei situații. În primul rând, trebuiau să se aștepte la tipul ăsta de atac de discreditare. În al doilea rând, mecanismele de comunicare de criză trebuiau activate urgent, să aibă răspunsuri pregătite, mai ales că nu e prima oară când comunicarea de criză la nivelul instituțiilor guvernamentale e defectuoasă. Ceva schimbări trebuie operate în interiorul acestui mecanism, pentru a se evita pe viitor crearea de panică în rândul populației.

În plus, este încă o dovadă că Rusia are în interior puncte de sprijin, care îi facilitează atingerea intereselor de subminare a instituțiilor democratice și de menținere a populației captive unei mentalități de tip «să nu facem nimic care să supere Rusia, că ia uite ce se întâmplă»”, punctează expertul.

Darknet-ul este o parte ascunsă a internetului, care nu este accesibilă prin motoarele de căutare obișnuite și necesită software special pentru a fi accesată. Cea mai cunoscută rețea darknet este Tor (The Onion Router). Comunicarea în Darknet este criptată și direcționată prin mai multe noduri (servere), ceea ce face dificilă identificarea utilizatorilor sau a locației site-urilor.