Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum se apără fabrica de…

Cum se apără fabrica de producere a mezelurilor „alterate și infectate”

Fabrica de producere a mezelurilor unde oamenii legii și colaboratorii Centrului de Sănătate Publică, la 7 decembrie, ar fi depistat o serie de încălcări, se apără, declarând că nu este vorba de produsele lor. Mai mult, reprezentanții fabricii au postat pe o rețea de socializare un mesaj în care resping învinuirile care li se aduc și au atașat niște certificate veterinare, privind calitatea cărnii folosite. Cu toate acestea, în presă a apărut un document care arată că investigațiile au avut loc anume la întreprinderea de producere a mezelurilor „Cardiax-Plus”, cunoscută ca „Meat House”.

La începutul lunii decembrie, oamenii legii au anunțat că au depistat mezeluri alterate și carne fără acte de proveniență la mai mulți agenți economici și una din companiile specializate în producerea și comercializarea mezelurilor și produselor din carne.

În perioada 1 – 4 decembrie,  ofițerii de investigații, în comun cu angajații de la Centrul de Medicină Preventivă, au efectuat percheziții la subdiviziunile întreprinderii, domiciliile și automobilele suspecților unde au fost depistate și ridicate înscrisuri de ciornă privind mărfurile livrate fără documente de proveniență pentru perioada anilor 2016-2017, înscrisuri cu referire la salariile neoficiale achitate angajaților, recipise de împrumut a mijloacelor bănești, contracte bancare, produse din carne și mezeluri alterate,  iar colaboratorii Centrului de Sănătate Publică au prelevat mostrele necesare, pentru a fi supuse analizei de laborator.

„Au fost depistate produse și mezeluri alterate. Producătorii respectivi foloseau carne de cea mai rea calitate. Tot acolo am depistat peste 5000 kg de produs finit fără documente și peste 20.000 de kg de materie primă care urma să fie prelucrată. Marfa respectivă era comercializată în mediul rural, precum și în piețe din mun. Chișinău și alte raioane din țară. În urma acestor investigații au fost identificate mai multe persoane fizice și juridice căror aurmează să le dăm o calificare în cadrul urmăririi penale și ulterior să fie trași la răspundere”, a subliniat Alexei  Bahuș, șeful Direcției investigare fraude economice a INI.

În același timp, Luminița Suveică, șefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, a vorbit despre condițiile sanitare în care era păstrată și prelucrată carnea. „Am depistat o serie de încălcări, printre care: igienizarea necalitativă a încăperilor, a inventarului, resturile de tranșare a cărnii erau păstrate fără ambalaj, în containere pentru deșeuri și chiar în ograda întreprinderii” , a declarat Luminița Suveică. Totodată, șefa Centrului Municipal de Sănătate Publică a menționat că unele produse erau etichetate cu data de fabricare din ziua următoare. În cadrul investigațiilor au fost prelevate 68 de probe de carne și mezeluri, iar rezultatele au arătat că mezelurile aveau bacterii, o doză mare de nitrați și fosfați.

După câteva zile de la prezentarea acestor descoperiri, reprezentanții companiei „Meat House” au scris pe o rețea de socializare:

„În legătură cu aparițiile în presă a unor informații eronate ce țin de compania noastră, declarăm oficial că compania „Meat House” nu figurează în niciun conflict ce ține de calitatea producției, încălcări financiare etc.
Totodată, precizăm că produsele expirate nu sunt primite înapoi și nu sunt transportate, ci reciclate la locul de vânzare (supermarketuri, magazine, puncte de comercializare). Cu părere de rău, în acest caz produsele pot nimeri la producători necinstiți care le refolosesc.
De aceea, reamintim că producția trebuie procurată doar la producători siguri. Calitatea întotdeauna reprezenta prioritatea companiei noastre și obiectivul acesteia. Pentru a confirma cele declarate, publicăm rapoartele autorităților competente în certificarea mărfurilor. De asemenea, în timpul apropiat, vom organiza pentru dumneavoastră o serie de excursii la locul de producție, pentru ca clienții noștri fideli să se convingă de nivelul, standardele și tehnologiile întreprinderii noastre”, se apăra compania.

Cu toate acestea, astăzi, 12 decembrie, în presă a apărut documentul oficial în care Luminița Suveică,  șefa Centrului de Sănătate Publică, anunță încălcările depistate în cadrul controlului și solicită intervenția procurorilor în vederea sancționării contravenționale a producătorului. În document observăm că este menționată întreprinderea „Cardiax-Plus” (Meat House).

Update 29 decembrie: Ulterior, reprezentanții companiei „Cardiax-Plus” au transmis o scrisoare „pretenție” în care au negat repetat informația apărută în presă. „Această informație nu corespunde realității și poartă un caracter denigrator și provoacă pierderi materiale și morale în proporții mari întreprinderii SRL Cardiax-Plus… Întreprinderea dispune de acte care confirmă fără niciun fel de dubii respectarea normelor sanitar-veterinare și îndeplinirea tuturor obligațiunilor fiscale:

  1. Organizația de control Sanitar Veterinar nu a aplicat niciodată careva sancțiuni întreprinderii, iar probele ridicate de organele de control verificate suplimentar în laboratorul ANSA confirmă corespunderea cu toate normativele legale.
  2. La întreprinderea noastră nu au fost depistate mijloace financiare necontabilizate.
  3. Persoanele angajate ale întreprinderii nu sunt învinuite sau bănuite în comiterea unor acțiuni ilegale”, susțin reprezentanții companiei.