Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum justifică Președinția faptul că…

Cum justifică Președinția faptul că Igor Dodon l-a numit pe Vadim Krasnoselski „președintele Transnistriei”

„Expresiile utilizate țin de un context exclusiv protocolar” astfel comentează Președinția după ce marți, 28 iulie, șeful statului, Igor Dodon, l-a numit pe Vadim Krasnoselski „președinte al Transnistriei” în cadrul întrevederii oficiale în format 1 + 1 cu liderul de la Tiraspol, ce a avut loc la vila prezidențială.

Expresiile utilizate țin de un context exclusiv protocolar și nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Cel mai important acum este să negociem cât mai calculat posibil și să asigurăm o relaxare cât mai substanțială a relațiilor dintre malurile Nistrului, pentru accelerarea proceselor de reîntregire teritorială a țării, a declarat pentru Ziarul de Gardă șefa serviciului de presă a instituției prezidențiale, Carmena Sterpu.

Marți, 28 iulie, Igor Dodon a avut o întrevedere oficială în format 1 + 1 cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Întrevederea a avut loc la vila prezidențială de la Condrița, a anunțat Președinția, printr-un comunicat de presă.

După mai multe ore de negocieri, președintele Igor Dodon și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, au făcut declarații despre discuțiile avute. Chiar dacă în comunicatul publicat de președinție, Krasnoselski este prezentat drept „liderul Transnistriei”, în declarații, Igor Dodon vorbește despre „președintele Transnistriei”, lucru care contravine normelor de drept, de vreme ce regiunea din stânga Nistrului nu este recunoscută la nivel internațional.

Ulterior, deputatul blocului ACUM, fracțiunea PAS, Oazu Nantoi, a declarat, în contextul întrevederii dintre președintele R. Moldova, Igor Dodon și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că „acțiunile și comportamentul președintelui R. Moldova Igor Dodon sunt umilitoare și inadmisibile”, și a formulat și adresat o scrisoare deschisă „în legătură cu acțiunile premeditate întreprinse de președintele Igor Dodon care au drept scop instigarea la vrajbă interetnică în societate moldoveneasca”.

Și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunțat miercuri, 29 iulie, că reprezentanții partidului pe care îl conduce vor depune un denunț la Procuratura Generală (PG) în legătură cu întrevederea de marți, 28 iulie, de la Condrița, dintre președintelui R. Moldova, Igor Dodon, și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.