Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Rezultatele întrevederii Dodon -…

VIDEO Rezultatele întrevederii Dodon – Krasnoselski: Liderul de la Tiraspol a fost numit „președintele Transnistriei”, 5 posturile de control au fost retrase și progrese în domeniul financiar-bancar

După mai multe ore de negocieri, președintele Igor Dodon și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski au făcut declarații despre discuțiile avute. Chiar dacă în comunicatul publicat de președinție, Krasnoselski este prezentat drept „liderul Transnistriei”, în declarații, Igor Dodon vorbește despre „președintele Transnistriei”, lucru care contravine normelor de drept, de vreme ce regiunea din stânga Nistrului nu este recunoscută la nivel internațional.

Șeful statului spune că au fost înregistrate progrese importante în ceea ce ține de eliminarea posturilor de control ilegale din regiunea de securitate, cele din telecomunicație, bănci, a dosarelor penale și construcția liniei de troleibuz Bender-Varnița-Severnîi.

Igor Dodon spune că au fost stabilite mai multe înțelegeri la nivel de principiu legate de aceste probleme și că ambele părți știu ce au de făcut pentru a le rezolva.

De cealaltă parte, liderul de la Tiraspol a menționat că e prima întrevedere din cele 8 din ultimii patru ani la care participă și reprezentanți ai structurilor competente pentru rezolvarea acestor probleme, oferind și câteva detalii în plus „Este vorba despre deschiderea conturilor bancare, convertarea valutei și reluarea serviciilor cardurilor Visa și Mastercard pe teritoriul din Stânga Nistrului. De asemenea dosarele penale, linia de troleibuz, dar și alte probleme actuale”, a declarat Krasnoselski.

Legat de posturile de control din zona de securitate, liderul de la Tiraspol spune că au rol sanitar în legătură cu pandemia și că au fost constituite doar 31 de astfel de bariere. Anterior, Chișinăul însă, vorbea despre 37. Krasnoseslki spune că din 31, au rămas doar 11. Ieri au fost retrase 5, iar săptămâna trecută alte 15.

„Eu pledez mereu pentru libera circulație. Aceste posturi sanitare nu sunt instituite petru a împiedica deplasarea cetățenilor, dar ca să nu aibă loc răspândirea necontrolată a virusului. Este o problemă comună cu care se confruntă toată lumea, iar problema nu a fost deocamdată rezolvată, iar odată ce situația va reveni la normal, aceste posturi vor fi lichidate. Este vorba doar despre o măsură temporară”, a încheiat Krasnoselski.

Despre discuțiile de azi, șeful statului a anunțat la conferința de vineri tot de la Condrița. Atunci, Igor Dodon spunea că va discuta în mod special despre situația din Zona de Securitate unde au fost amplasate 37 de posturi de control, dintre care 15 au fost retrase. Președintele Igor Dodon se arăta încrezător că va ajunge la un numitor comun și că aceste posturi ilegale vor fi scoase.