Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Condițiile de detenție în Penitenciarul…

Condițiile de detenție în Penitenciarul 13 evaluate de Promo-LEX, după ce construcția unui nou penitenciar întârzie cu 10 ani

Sursa: moldova.europalibera.org

Asociația Promo-LEX, în parteneriat cu Ministerul Justiție și Administrația Națională a Penitenciarelor, a realizat o evaluare independentă a tuturor spațiilor de detenție din Penitenciarul nr.13, în total 175 de celule.

Potrivit autorilor evaluării, colectarea datelor a presupus observarea directă a fiecărui spațiu de detenție și măsurări tehnice, efectuate cu ajutorul unui arhitect și a dispozitivelor de măsurare certificate, puse la dispoziție de Oficiul Avocatului Poporului. Evaluarea a fost realizată în baza comparației stării de fapt a spațiilor de detenție în raport cu normele admisibile stabilite în standardele naționale și internaționale, fiind identificate discrepanțele și aspectele care necesită îmbunătățiri în ceea ce privește condițiile de detenție din P13.

Autorul raportului, Dumitru Russu, susține că principalele constatări sunt suprapopularea, capacitatea insuficientă a celulelor, infrastructura depășită și lipsa adaptărilor pentru persoanele cu dizabilități.

Cu ăprilejul prezentării raportului de evaluare, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a reamintit despre rapoartele de monitorizare ale Consiliului pentru Prevenirea Torturii (CpPT/NPM Moldova)/OAP și a precizat, că datele evaluării ajută la conturarea unei imagini de ansamblu a stării de fapt în instituțiile penitenciare. Potrivit Avocatului Poporului, la recepționarea plângerilor individuale de la deținuți, raportul permite concretizarea imediată a situației deținutului.

Penitenciarului Nr.13 din capitală dispune de spaţii pentru dețoinerea a 650 de persoane. Acesta a fost construit în anii 1839-1864, iar de-a lungul anilor periodic s-a constatat că imobilul are un grad înalt de uzură și că sistemele de canalizare şi alimentare cu apă sunt în stare avariată. Numeroase dosare la CtEDO au fost pierdute de către R. Moldova din cauza condițiilor insuficiente de detenție din acest penitenciar.

În vederea îmbunătățirii condițiilor de detenție potrivit normelor și standardelor internaționale, guvernarea R. Moldova și-a asumat obiectivul construcției unui penitenciar nou în municipiul Chișinău în locul celui cu nr.13. Conform unui acord-cadru de împrumut, semnat încă în octombrie 2013 între Guvern și Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, lucrările de construcție a penitenciarului nou urmau a fi finisate pe 31 decembrie 2017, însă abia în septembrie 2023 s-a încheiat reproiectarea construcției, fiind redusă capacitatea penitenciarului de la 1.536 de locuri la 1.050, astfel fiind reduse și costurile cu circa 13 milioane de euro.