Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Percheziții în nordul țării: șase…

Percheziții în nordul țării: șase angajați ai ANSA, reținuți de CNA la Otaci. Ar fi luat mită de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri

Sursa: CNA

Ofițerii Direcției generale teritoriale (DGT) Nord a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Bălți au efectuat, în dimineața zilei de luni, 18 septembrie, percheziții la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă.

Conform unui comunicat emis de CNA, în urma acțiunilor de urmărire penală, 6 angajați ai ANSA au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.

În urma perchezițiilor efectuate la sediul PIF Otaci al ANSA, la domiciliile și în automobilele celor 6 bănuiți, de către ofițerii DGT Nord a CNA, au fost ridicate 35 000 de lei, 8 000 de hrivne, telefoanele mobile și registrele de evidență a mărfurilor importate.

Potrivit investigațiilor CNA, angajații PIF Otaci ar fi pretins și acceptat sume de bani, în diferită valută, de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare. Astfel, aceștia ar fi evitat controlului asupra respectării normelor sanitar-veterinare, a cerințelor privind siguranța alimentelor și calitatea lor în procesul de import al cărnii proaspete, produselor lactate, produselor de cofetărie, precum și altor mărfuri, supuse supravegherii sanitar-veterinare.

„În prezent, au loc acțiuni de urmărire penală, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți, în vederea documentării sub toate aspectele a cauzei”, menționează CNA.