Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Patru angajați ai Poliției de…

Patru angajați ai Poliției de Frontieră și două persoane fizice, deferiți justiție pentru că ar fi „facilitat” trecerea frontierei a transportatorilor de pasageri fără a fi controlați

Sursa: Poliţia de Frontieră a R. Moldova/Facebook

Procuratura Anticorupție (PA) anunță marți, 31 octombrie, despre finalizarea urmăririi penale și expediere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a patru angajați ai Inspectoratului General al Poliție de Frontieră (IGPF) și două persoane fizice, fiindu-le incriminată săvârșirea mai multor episoade de corupere pasivă și trafic de influență  (art. 324 alin.(4), art. 326 alin. (2) lit. b), art. 326 alin. (1), art. 326 alin. (11) din Codul penal).

Conform unui comunicat publicat de PA, cauza penală vizată a fost disjunsă din cadrul unei cauze mai complexe, pornite în ianuarie 2021 de către Procuratura Anticorupție, investigarea căreia a fost efectuată de un grup comun de investigaţie constituit din autoritățile competente ale R. Moldova și ale României.   

Potrivit probelor administrate, cei patru angajați ai IGPF și cele două persoane fizice ar fi pretins și primit mijloacelor financiare ce variau între 50-700 de euro, pentru a „facilita” trecere frontierei R. Moldova cu România, a transportatorilor de pasageri, fără a fi supuși controlului de rigoare la trecerea frontierei, precum și pentru a influența angajați ai Serviciului vamal, pentru a nu supune procedurii de vămuire, bunurile ce depășeau limitele neimpozabile a valorii în vamă pentru importul de mărfuri, care erau importate de transportatori.

Dintre cei șase învinuiți, o sigură persoană și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea împutată legea prevede pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 50 000 la 100 000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art. 324 alin.(4) din Codul penal), amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani (în cazul art. 326 alin. (2) lit. b) din Codul penal), amendă în mărime de la 100 000 la 150 000 de lei sau cu închisoare de până la 6 ani (în cazul art. 326 alin. (1) din Codul penal) și cu amendă în mărime de la 100 000 la 150 000 de lei sau cu închisoare de până la 3 ani (în cazul art. 326 alin. (11) din Codul penal) .

În privința celorlalte persoane vizate, angajați ai IGPF și Serviciul Vamal, urmărirea penală este la etapa de finisare și „în scurt timp”, aceștia urmează a fi deferiți justiției, notează Procuratura.