Comisara europeană Marta Kos s-a întâlnit cu reprezentanți ai primăriilor din sudul R. Moldova

Comisara europeană Marta Kos s-a întâlnit cu reprezentanți ai primăriilor din mai multe localități din sudul Moldovei, precum cei din UTA Găgăuzia – primari din orașul Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, dar și din Taraclia, Cahul, Leova, Cimișlia și Cantemir, scrie Delegația Uniunii Europene în R. Moldova într-un comunicat.
Discuțiile s-au axat pe provocările majore ale regiunii — precum dezvoltarea economică și agricultura — dar și pe oportunitățile oferite de parcursul european al Moldovei, alături de importanța conservării tradițiilor și culturii locale.
„Uniunea Europeană este și rămâne cel mai de încredere și stabil partener al R. Moldova, sprijinind dezvoltarea regională prin programe adaptate nevoilor specifice ale fiecărei comunități. Scopul acestor inițiative este de a asigura un trai mai bun pentru toți cetățenii, indiferent de regiune”, a subliniat comisara Kos, potrivit comunicatului.
Totodată, Comisara a reamintit că UE nu doar respectă, ci și protejează culturile minoritare, evidențiind faptul că forța Uniunii este în diversitatea și unitatea sa.
Potrivit Guvernului, comisara europeană se află într-o vizita oficială în R. Moldova. Aceasta a vizitat deja mai multe orașe de pe întreg teritoriul țării, precum Edineț, Bălți, Comrat, Cahul și Văleni, unde a interacționat cu tineri, profesori, autorități locale, antreprenori, etc.
Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, și Marta Kos, au semnat la Chișinău vineri, 9 mai, Acordul pentru Planul de creștere al R. Moldova, de 1,9 miliarde de euro. Potrivit premierului, Planul de Creștere presupune implementarea a două componente: agenda de reforme și investițiile. Prima componentă presupune dezvoltarea afacerilor și stimularea industriilor strategice, modernizarea infrastructurii de transport și digitale, creșterea transparenței utilizării fondurilor publice, îmbunătățirea educației, sistemului de sănătate și a serviciilor sociale, tranziția verde, securitatea și eficiența energetică și lupta anticorupție.
Cea de-a doua componentă include resurse pentru investiții care vor dezvolta economia națională și vor îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. „Sunt proiecte concrete, de țară, pentru care ne-ar trebui zeci de ani de implementare, dacă nu am beneficia de ajutorul european”, a subliniat prim-ministrul.