CNN: Motivul real al răzgândirii lui Trump în privința tarifelor este renunțarea masivă a investitorilor la titlurile federale americane

Motivul real al răzgândirii lui Trump în privința tarifelor este, cel mai probabil, renunțarea masivă a investitorilor la titlurile federale americane, ceea ce indică nu numai un risc de finanțare pentru guvernul SUA, ci și faptul că implicațiile politicii sale asupra economiei americane sunt mult mai ample decât au anticipat el și sfătuitorii săi. Bursele, cu excepția celei chineze, își revin după un adevărat coșmar, scrie CNN.
CNN precizează că decizia bruscă a președintelui Donald Trump “de a pune pe pauză” pentru trei luni planul său de tarife pentru importuri i-a luat prin surprindere chiar și pe cei mai apropiați colaboratori ai săi. „Mulți oficiali de la Casa Albă au aflat decizia în același timp cu restul lumii, din postarea lui Trump de pe rețeaua sa socială. Audiat la acea oră în Congres, Jamieson Greer, înaltul reprezentant al SUA pentru comerț nu pomenise nimic de acest lucru, când un parlamentar democrat din Nevada a văzut postarea lui Trump și, în plină audiere i-a spus – Se pare că șeful tău tocmai ți-a tras preșul de sub picioare și a întrerupt tarifele”, scrie CNN.
Televiziunea americană mai arată că, deși presiunile oamenilor de afaceri și finanțatori republicani asupra lui Trump să renunțe la politica sa tarifară au fost imense în ultima săptămână (Deveneau nebunești. Erau cu toții zguduiți, speriați”, a mărturisit chiar Trump), totuși, ceea ce l-a făcut să se răzgâdească este un alt motiv.
Vânzările bruște de titluri americane (din care guvernul federal se finanțează), care de obicei sunt un loc de refugiu pentru investitori atunci când bursele scad, a arătat clar clar că ramificațiile economice ale strategiei președintelui sunt potențial catastrofale și mult mai grave decât prevăzuseră anterior consilierii săi, mai arată CNN. De fapt, singurele care au fost căutate în aceste zile de investitori au fost titlurile de stat germane, paradoxal, o economie europeană care ar fi urmat să aibă cel mai mult de suferit de pe urma taxelor pe importurile de mașini.
Departamentul Trezoreriei al SUA (ministerul de Finanțe) a fost cel care a tras alarma și a fost un factor central în decizia lui Trump de a întrerupe regimul tarifar anunțat, iar secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a venit și i-a explicat aceste lucruri lui Trump, miercuri, cu puțin înainte de anunțul acestuia că oprește aplicarea tarifelor.
„Chiar și pentru Trump, renumit pentru piruetele și răzgândirile sale, anunțul de miercuri a fost o inversare uluitoare a unui plan pe care doar cu o zi mai devreme păruse că îl susține până la capăt”, mai scrie CNN.
Președintele american informat ieri, 9 aprilie despre o pauză de 90 de zile și un tarif reciproc substanțial redus în această perioadă, de 10% pentru 75 de țări.
„Pe baza faptului că peste 75 de țări au chemat reprezentanți ai Statelor Unite, inclusiv ai Departamentelor Comerțului, Trezoreriei și USTR, pentru a negocia o soluție la subiectele discutate în legătură cu comerțul, barierele comerciale, tarifele, manipularea monetară, și tarifele nemonetare și că aceste țări, la sugestia mea fermă, nu s-au răzbunat în niciun fel, sub nicio formă, împotriva Statelor Unite, am autorizat o pauză de 90 de zile și un tarif reciproc substanțial redus în această perioadă, de 10%, de asemenea cu efect imediat”, se arată în postare.
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, 2 aprilie, că impune taxe vamale pentru toate statele lumii, cu o „taxă vamală de bază minimă” de 10%, începând din 5 aprilie. Totuși, pentru unele state, taxele vamale vor fi mai mari și vor intra în vigoare pe 9 aprilie. De exemplu, pentru UE taxele vamale vor fi de 20%. În plus, Trump a anunțat taxe vamale de 25% pentru toate automobilele produse în afara SUA.
China urma deja să se confrunte cu tarife de 34%, dar Trump a adăugat încă 50% după ce Beijingul nu și-a retras promisiunea de a impune tarife de retorsiune de 34% asupra bunurilor americane, adăugând încă 84% în taxe.
China a fost a doua cea mai mare sursă de importuri a SUA anul trecut, trimițând bunuri în valoare totală de 439 de miliarde de dolari, în timp ce SUA au exportat în China produse în valoare de 144 de miliarde de dolari. Tarifele reciproce amenință să afecteze industriile naționale și sunt pe punctul de a duce la concedieri.