Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CNAS: Au intrat în vigoare…

CNAS: Au intrat în vigoare unele modificări legislative cu privire la indemnizațiile adresate familiilor cu copii. Care sunt opțiunile pentru care pot opta persoanele asigurate care se află în concediul pentru îngrijirea copilului

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că joi, 1 septembrie, au intrat în vigoare unele modificări legislative privind acordarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii.

Totodată, prin modificările operate, a fost extins termenul de acordare a concediului paternal de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului. Astfel, concediul paternal cu o durată de 14 zile calendaristice poate fi acordat tatălui în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Astfel, persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform următoarelor opțiuni:

  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului.
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 24 luni.
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni.

Potrivit CNAS, în cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii până la împlinirea vârstei de 3 ani, cuantumul indemnizaţiei va constitui 30% din baza de calcul, de la data acordării concediului până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, dar nu mai puţin decât cuantumul  indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (740 lei).

În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii pentru o perioadă de 24 luni, cuantumul indemnizaţiei va constitui:

         – 60% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul dublu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (1480 lei);

         – 30% din baza de calcul pentru următoarele 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (740 lei).

În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii pentru o perioadă de 12 luni, cuantumul indemnizaţiei va constitui 90% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul triplu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (2 220 lei). 

Pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după expirarea celor 12 și 24 de luni de concediu şi până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului nu se acordă.

Opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu poate fi modificată ulterior.

În cazul concediului pentru îngrijirea copilului folosit de părinţi în fracţiuni, primele 12 luni ale concediului se calculează de la solicitarea iniţială a concediului respectiv pentru acest copil.

Parlamentul a aprobat vineri 26 august, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2022.

Legea modificată prevede mijloacele financiare necesare pentru stabilirea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani în mărime de o mie de lei, tuturor copiilor indiferent de statutul părintelui (asigurat sau neasigurat).

  • Precizările Ministerul Muncii și Protecție Sociale: „Proiectul de lege nu presupune excluderea sau micșorarea unei anumite indemnizații, dimpotrivă, după aprobarea modificărilor propuse, persoanele asigurate, care actualmente beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani, vor beneficia suplimentar de câte 1 000 de lei per copil lunar, până la împlinirea vârstei de 2 ani

De asemenea, se propune începând cu luna octombrie, majorarea până la 500 de lei a indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.