Principală  —  Ştiri   —   Citiți Joi în ZdG: Frauda…

Citiți Joi în ZdG: Frauda Bancară – Cum s-au furat 100 de milioane de dolari din BEM și Interviu cu Dumitru Obadă, președintele Consiliului Superior al Procurorilor

În cea de-a cincea ediție tipărită a Ziarului de Gardă din acest an, veți afla la rubrica Anchetă detalii din dosarul Fraudei Bancare, descrise în sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău pe numele fostului președinte interimar al BEM, Viorel Bîrcă, condamnat la 10 ani de închisoare și obligat să restituie prejudiciul de 100 de milioane de dolari. Tot în această ediție, veți citi la rubrica Exclusiv interviul cu Dumitru Obadă, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, care a vorbit despre procedura prin care urmează să fie ales noul procuror general al R. Moldova, cum vor fi evaluați candidații și în ce condiții ar putea fi oprit concursul deja demarat.

În contextul informațiilor preluate de mai multe canale de informare: canale de Telegram și instituții media care vizează o casă dintr-o suburbie a Chișinăului, atribuită președintei Maia Sandu într-o postare publicată pe un blog, Ziarul de Gardă a localizat imobilele și a confruntat informațiile apărute în spațiul public cu datele cadastrale, care demonstrează că Maia Sandu nu deține casa respectivă. La rubrica DOSAR aflați cine stă în spatele „Informației” despre „casa președintei”, ce arată datele de la cadastru, ce spun vecinii și care este reacția de la Președinție. 

R. Moldova se află în topul statelor cu o rată mare de suicid, iar potrivit Gabrielei Tudoreanu, managera Serviciului Telefonul Copilului, în anul 2023, circa 45 de copii au apelat la ajutor, manifestând tendințe suicidale. La rubrica REPORTER SPECIAL, citiți despre cele cinci cazuri de suicid sau de determinare la suicid din rândul tinerilor din R. Moldova și care sunt cele 10 căi de prevenire a suicidului. 

La rubrica UE PE ÎNȚELESUL mEU, veți citi despre Parlamentul European, una din cele șapte instituții ale Uniunii Europene. Veți afla care este structura acestuia și cum sunt organizate ședințele plenare ale Parlamentului European (PE), care adună cei 705 de membri ai săi la Strasbourg, Franța.

„Firul dragostei noastre a prins a încolți încă prin anul 1971, pe când aveam un an de cătănie. Încet, încet, declarațiile noastre se aprindeau de la o scrisoare la alta, deși ne cunoșteam numai din fotografiile trimise prin poștă. Ultimul an de serviciu militar a fost cel mai greu. Ardeam să mă văd alături de ea, să-i sărut mâna și să-i spun că este prima și ultima mea dragoste”. Citiți cele trei declarații de dragoste publicate în această ediție, ale cititorilor ZdG, la rubrica CITITORUL DE GARDĂ. 

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 5-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Comisia Europeană va oferi R. Moldova 31 de milioane de euro/ „Despre casa președintei”. Informațiile din spațiul public confruntate cu datele cadastrale și realitatea de la fața locului/ Se solicită majorarea tarifului la energie electrică/ Doi candidați la șefia Procuraturii Generale – excluși din concurs/ Academia de Științe din Moldova „nedumerită” de intenția Procuraturii Anticorupție de a se muta în clădirea sa: „Nu poți face dreptate prin nedreptate”

OPINII:
Petru Grozavu: Războiul din Ucraina, la timpul viitor

EDITORIAL:
Aneta Grosu: Poștașii cunosc ceea ce nu vor să știe politicienii
Lilian Negură: Cum să dialogăm cu un putinist?

ANCHETĂ: FRAUDA BANCARĂ – Cum s-au furat 100 de milioane de dolari din BEM. Gazprombank, firme rusești și companii controlate de Șor – în sentința pe numele lui Viorel Bîrcă 

DOSAR: Dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor”, în impas. „Dumneavoastră ați văzut acei bani despre care vorbesc procurorii?”

REALITATEA: Cum se măsoară corupția: Indicele Percepției Corupției/ DECLARAȚIE: Preluarea integrală a conținutului jurnalistic, fără consimțământ, este furt

CITITORUL DE GARDĂ: Declară-ți dragostea cu ZdG: Trei cititori, cu poezii și mesaje emoționante pentru soțiile lor 

VIAȚA REDACȚIEI: Autoritatea Națională de Integritate: între așteptări și rezultate/ Concurs: Declară-ți dragostea cu ZdG/ Vino stagiar(ă) la ZdG 

REPORTER SPECIAL: Cinci cazuri: suicid sau determinare la suicid? Ce întreprindem când un copil șoptește „vreau să mor” 

EXCLUSIV: „Nu poți fi Procuror General dacă nu ai certificatul de integritate etică și financiară”. Interviu cu Dumitru Obadă, președintele Consiliului Superior al Procurorilor  

UE PE ÎNȚELESUL mEU: Parlamentul European – peste 70 de ani de construcție a democrației europene 

SĂNĂTATE: Gripă, viroză sau COVID?

OAMENI: Frații din Glodeni care „au cucerit” Italia și Germania: „E nevoie de pasiune și putere de a nu te da bătut, căci munca bate talentul mereu”