Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: Dacă…

Citiți joi în ZdG: Dacă mâine va fi război război? Aici Rusia poate ataca NATO – reportaj din Suwałki

În cea de-a zecea ediție tipărită a Ziarului de Gardă, din data de 14 martie, citiți la rubrica Reporter Special despre orașul Suwałki, locul în care se întâlnesc frontierele Lituaniei și Poloniei, dar și interesele Rusiei. În contextul în care se vorbește tot mai des despre această regiune în legătură cu o posibilă declanșare a celui de-al treilea război mondial, jurnaliștii au întrebat locuitorii ce cred aceștia despre război. Tot în această ediție, citiți despre Andrei Tamazlâcaru și despre descendenții care au fost aduși pe scenele din R. Moldova de marele folclorist și pedagog, la rubrica OAMENI.

La rubrica DOSAR aflați mai multe detalii de la ședința de judecată în care „milionarul în euro de la CNA”, Ghenadie Tanas, șeful suspendat al Direcției generale urmărire penală (DGUP) a Centrului Național Anticorupție (CNA), este învinuit pe 13 capete de acuzare de îmbogățire ilicită, practicare ilegală a activității financiare, fals în declarații de avere și interese personale. Printre cei cinci acuzați vizați în dosar se află și fratele lui Ghenadie Tanas, Adriano Tanas, care se declară nevinovat și spune că acuzațiile procurorilor sunt „prostii și aberații luate din pod”.

Luni, 11 martie, în fața Primăriei Municipiului Chișinău mai mulți asistenți personali au ieșit în stradă cu pancarte pe care scria „Oamenii cu nevoi speciale tot au drepturi”, după ce le-au fost reduse salariile cu 50%. Edilul capitalei, Ion Ceban, acuză PAS-ul care, potrivit lui, „trebuia să asigure finanțare egală”. Fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, susține că protestul este unul „legitim și apolitic”. Aflați mai multe detalii la rubrica TRĂIND DE GARDĂ.

În ediția de mâine, la rubrica EXCLUSIV, găsiți interviul cu Cristi Danileț, fost magistrat român, aflat într-o vizită în R. Moldova. Acesta a vorbit despre reformele inițiate în justiția moldovenească, riscurile și oportunitățile legate de acestea, dar și despre concursul anulat pentru funcția de procuror general.

Tot în această ediție, citiți care au fost declarațiile bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, după vizita sa în Federația Rusă, la rubrica Actualitate, și cum a reacționat Dorin Recean la promisiunile bașcanei legate de gazul mai ieftin pentru găgăuzi.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a zecea ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Guțul promite (iar) gaz ieftin pentru găgăuzi. Recean: „Sunt promisiuni false”/ De la 1 aprilie 2024, pensiile vor fi indexate cu 6%/ Sinodul de la Moscova e nemulțumit de Mitropolia Basarabiei, dar nu are nicio putere asupra ei

OPINII:
Olga Bulat: Cei „30 de arginți” sau care este prețul trădării?

EDITORIAL:
Alina Radu: Alegeri rusești în Republica Moldova
Aneta Grosu: Două crime la Mănăstirea de la Cosăuți

DOSAR: „Prostii și aberații luate din pod”. Detalii de la ședința de judecată în care „milionarul în euro de la CNA” este învinuit pe 13 capete de acuzare/ Cum au fost influențate rezultatele probei interviului pentru șefia Procuraturii Generale. Decizia motivată a CSP

ANCHETĂ: Numele a două persoane reținute pentru conlucrarea cu grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Unul – fost angajat al SPPS, altul – agent imobiliar care făcea parodii în campania pentru funcția de primar al or. Cricova 

TRĂIND DE GARDĂ: De ce protestează asistenții personali din capitală? „Pentru rezolvarea problemei nu e necesară matematică superioară. Doar un pic de moralitate obișnuită”

CITITORUL DE GARDĂ: Lupta unei persoane pentru a obține asistent personal: „Suntem triști și alarmați din cauza atitudinii pe care o manifestă cei datori să vină în ajutor omului necăjit, în suferință”

VIAȚA REDACȚIEI: ZdG în fața viitorilor ingineri IT/ Evoluția lunii februarie la Ziarul de Gardă

REPORTER SPECIAL: Dacă mâine va fi război? Aici Rusia poate ataca NATO – reportaj din Suwalki

EXCLUSIV: „Eu nu vreau să mă văd nici legat cu cătușele, nu vreau să intru nici în carteluri, în grupuri, grupări, interlopi. Dacă e să vin să lucrez, vin să lucrez ca profesionist.” Interviu cu Cristi Danileț, fost magistrat român

UTIL: Fondul de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii: ce este și cum poate fi accesat

REALITATEA: Copiii și telefonul – o relație complicată

OAMENI: Andrei Tamazlâcaru: „Dacă legi cântec de cântec, ajungi să auzi începutul mileniului”