Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cei 27 de lideri europeni,…

Cei 27 de lideri europeni, inclusiv Orban care anterior era împotrivă, au convenit asupra pachetului de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro

Imagine-simbol. Sursă: BBC

Toți cei 27 de lideri europeni au convenit asupra unui pachet de ajutor multianual pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de șeful Consiliului European, Charles Michel, pe pagina sa de pe platforma X.

„Avem un acord. Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet de sprijin suplimentar pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro în cadrul bugetului UE. Acest lucru asigură o finanțare sustenabilă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă rolul de lider și responsabilitatea de a sprijini Ucraina. Știm care este miza”, a scris oficialul.

Instrumentul financiar special pentru Ucraina prevede o finanțare de până la 50 de miliarde de euro pentru patru ani (2024-2027), notează hromadske. Comisia Europeană intenționează să creeze un set de finanțări sub formă de granturi și împrumuturi. Aceste fonduri ar trebui să sprijine stabilitatea macrofinanciară și să contribuie la redresarea și modernizarea Ucrainei în timpul integrării europene.

Slovacia și Ungaria s-au opus alocării pachetului de ajutor de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina. Cu toate acestea, premierul slovac Robert Fitzo a promis, în timpul unei întrevederi oficiale cu omologul său ucrainean, că țara sa nu va bloca decizia, după cum a anunțat prim-ministrul ucrainean.

Premierul ungar Viktor Orban a insistat până la capăt asupra condițiilor sale pentru a accepta pachetul, în special, a cerut o revizuire anuală a acestui ajutor acordat Ucrainei. În pofida declarațiilor lui Orbán, Ucraina a primit un semnal cu câteva zile înainte de adoptarea pachetului că toți membrii UE, inclusiv Ungaria, vor susține decizia.

Ulterior, liderii Uniunii Europene au amenințat că vor pedepsi Ungaria dacă aceasta va bloca un pachet de ajutor de 54 de miliarde de dolari pentru Ucraina în această săptămână, adică până la 4 februarie, potrivit Wall Street Journal.