• Ce trebuie să știi dacă un polițist îți cere să mergi la sediul Poliției

  Ce trebuie să știi dacă un polițist îți cere să mergi la sediul Poliției
  de
  vizualizări
  10 septembrie 2020 | 08:30

  Poliţia este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care are misiunea de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetățenilor prin activităţi de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii şi securităţii publice, de prevenire, investigare şi de descoperire a infracţiunilor şi contravenţiilor. E bine să știm ce facem, atunci când suntem invitați la sediul Poliției.

  În ce situații colaboratorii de poliție au dreptul să ceară deplasarea mea la sediul Poliției?

  Situațiile în care colaboratorii de poliție vă pot cere deplasarea la sediul Poliției sunt multe, iar această împuternicire a poliției se regăsește atât în Codul de procedură penală, în Codul contravențional cât și în Legea cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului. 

  E bine de știut că deplasarea unei persoane la sediul Poliției, de regulă, poate fi de două tipuri:

  1) la invitația Poliției, cu aducerea la cunoștință în formă scrisă a scopului și motivului invitației, atunci când prezența persoanei este necesară pentru îndeplinirea atribuțiilor Poliției:

  • audierea cu referire la o anumită faptă; 
  • predarea sau primirea unor acte; 
  • executarea unui act prin care s-a dispus reținerea sau aducerea forțată, emis de către un organ competent;
  • alte situații prevăzute de lege.

  2) reținerea persoanei:

  • persoana, prin acţiunile sale, pune în pericol sau poate pune în pericol viaţa sau sănătatea persoanelor din jur, ordinea şi securitatea publică sau alte valori sociale ocrotite de lege;
  • imposibilităţii identificării persoanei în a cărei privinţă este pornit proces contravenţional dacă au fost epuizate toate măsurile de identificare;
  • persoana este suspectată de săvârșirea unor fapte ilicite sau prejudiciabile prevăzute în Codul Contravențional și în Codul Penal. În cazul reținerii pentru o faptă contravențională, durata reținerii nu poate depăși  3 ore. Termenul de reținerea pentru săvârșirea unei fapte ilegale prevăzute de Codul Penal, nu poate depăși 72 ore;
  • alte situații prevăzute de lege.

  Rețineți! Atunci când se adresează cetăţenilor, colaboratorul de poliţie aflat în exerciţiul funcţiunii este obligat să salute, să se prezinte verbal în mod clar, numindu-şi funcţia, gradul, numele, apoi să comunice pe scurt motivul şi scopul adresării. Concomitent, la cerinţa persoanelor oficiale şi a cetăţenilor, colaboratorul de poliție va prezenta legitimaţia de serviciu, drept confirmare a împuternicirilor de serviciu stipulate în actele normative în vigoare

  Colaboratorul de poliţie este obligat să se adreseze cetăţenilor numai cu cuvintele: „Dumneavoastră”, „Domnule”/„Doamnă”. Sunt inadmisibile brutalitatea, observaţiile, expresiile şi replicile care ar ofensa demnitatea persoanei. La fel sunt inadmisibile ameninţările, reproşurile neîntemeiate, gesturile şi acţiunile ce exprimă lipsa de respect față de interlocutor.

  La rândul său, cetățenii trebuie să se adreseze colaboratorilor de poliție cu respect, să dea dovadă de o atitudine deschisă, participativă, să-și exprime părerile, nevoile și dorințele într-o manieră respectuoasă și potrivită contextului.

  Pot să refuz să mă deplasez la sediul Poliției?

  E important de știut că potrivit legii, toate cerințele colaboratorilor de poliție se prezumă a fi legale atât timp cât nu se stabilește contrariul și sunt obligatorii pentru executare de către toate persoanele fizice și juridice. Neîndeplinirea cerințelor colaboratorilor de poliție urmează a fi sancționată.

  Din acest motiv, indiferent de situație, la oricare solicitare din partea colaboratorilor de poliție de a vă deplasa la sediul Poliției sau în caz de reținere, e necesar să solicitați să vi se aducă la cunoștință motivele și să vi se explice drepturile pe care le aveți. Polițistul este obligat să ofere informațiile respective. 

  În cazul unei citații de a vă prezenta la sediul Poliției, puteți solicita, având motive întemeiate, amânarea datei și orei stabilite. Refuzul categoric de a vă prezenta, de regulă, nu este în avantajul dumneavoastră, iar lipsa de colaborare cu organele de drept poate duce la aducerea forțată a persoanei la sediul organului respectiv.

  Ce ține de reținere, aceasta este o măsură obligatorie și ea nu poate fi amânată la cererea persoanei, precum și persoana nu poate refuza să fie reținută. În cazul opunerii de rezistență, persoana oricum va fi reținută forțat de către colaboratorii de poliție. 

  Eschivarea persoanei de la reținere, neprezentarea la sediul Poliției în baza unei citații recepționate, pot duce, în funcție de situație, chiar și la aplicarea arestului sau darea în căutare a persoanei.

  În cazul în care sunt dus cu forța la sediul poliției, fără să îmi fie comunicate motivul și scopul, cum acționez? 

  Dacă sunteți dus cu forța la sediul Poliției, fără a vă fi comunicat scopul și motivul,  este important să rețineți următoarele:

  • fixați timpul (ora/minuta) înaintării cerinței de a vă deplasa la sediul Poliției (fixarea timpului se poate efectua prin efectuarea unui apel telefonic/mesaj unei rude/cunoștințe, înregistrarea nemijlocită audio/video a discuției cu angajatul poliției);
  • fixați timpul începerii aducerii forțate;
  • fixați ora aducerii la sediul poliției și a duratei șederii până la momentul eliberării;
  • fixați, dacă este cazul, circumstanțele de aplicare de către angajatul poliției a forței fizice și/sau mijloacelor speciale (cătușe, baston, gaze lacrimogene);
  • în cazul când colaboratorii de poliție nu s-au prezentat este necesar memorarea înfățișării, semnelor distinctive de pe uniformă (inscripții, epoleți, ecusoane). Dacă  sunt doi sau mai mulți colaboratori de poliție atrageți atenția la modul cum se adresează unul altuia. 

  În cazul aplicării  forței fizice:

  • la ieșirea imediată din sediul Poliției, apelați Serviciul 112 și anunțați despre faptul agresiunii (timpul, locul, durata, familia/numele/prenumele polițiștilor). Informația respectivă va fi redirecționată subdiviziunilor specializate ale MAI (Serviciul protecție internă și corupție) sau IGP (Direcția inspectare efectiv);
  • adresați-vă în cel mai scurt timp la o subdiviziune medicală (secția de internare, spitalul de urgență), unde veți solicita îngrijiri medicale și veți expune toate circumstanțele cazului (în cazul maltratărilor, informația este înregistrată și transmisă după competență);
  • adresați-vă la Centrul de medicină legală pentru constatarea gradului vătămărilor corporale;
  • identificați posibili martori oculari, care vor putea face declarații referitor la cele întâmplate.

  Unde mă pot plânge pe acțiunile ilegale ale colaboratorilor de poliție? 

  Aveți dreptul să contestați acţiunile presupuse ilegale ale colaboratorilor de  poliţie, în conformitate cu procedurile stabilite de legislaţie, la Ministerul Afacerilor Interne sau la Procuratură. Pentru a putea fi soluționată, plângerea trebuie să conţină date despre petiţionar cât şi adresa poştală a emitentului pentru a fi posibilă comunicarea cu acesta în caz de necesitatea în scopul soluţionării acesteia. Întru susținerea plângerii și demonstrarea circumstanțelor invocate sunt acceptate oricare probe: martori, înregistrări video și/sau audio, poze, expertize medico-legale, certificate medicale, fișa medicală etc.

  Informația a fost pregătită cu suportul avocaților Marin Baltă și Vadim Visloțchi din cadrul Casei de Avocatură „Efrim, Roșca și Asociații”.

  După epuizarea tuturor căilor de atac interne prevăzute de legislația Republicii Moldova, poate fi depusă o plângere la CtEDO. Plângerea se depune într-un termen de 6 luni de la data la care a existat posibilitatea efectivă de a face cunoștință cu textul integral al deciziei celei mai înalte instanțe din Republica Moldova. Totodată, e important să cunoașteți că depunerea unei plângeri la CtEDO presupune necesitatea deținerii unor cunoștințe specifice, motiv din care, pentru a crește șansele spre o eventuală admitere a plângerii, recomandăm apelarea la profesioniștii specializați în domeniu.

  Puteți apela pentru suport la organizațiile pentru drepturile omului din R. Moldova:

  De-a lungul anilor, R. Moldova a fost condamnată la CtEDO în mai multe cauze privind acțiuni abuzive din partea organelor de poliție:

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1 231 de cazuri noi de Covid-19, din 13.391 de teste efectuate. Alte 33 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 47…
  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Pandemia de coronavirus a lăsat fără locuri de muncă o armată întreagă de muncitori migranți. Mulți dintre ei încă mai încearcă, fără succes, să revină acasă. Cum se întâmplă exact acest lucru? Aflăm din relată…
  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Sâmbătă, 19 septembrie, Rusia a raportat 6 148 de noi cazuri de infectări cu coronavirus. Aceasta fiind pentru a doua zi consecutiv când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6 000, transmite Agerp…
  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Peste 6900 de persoane au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore. Informația privind situația la frontieră

  În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 910 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 6 911 traversări persoane, dintre care 3…
  Peste 6900 de persoane au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore. Informația privind situația la frontieră

  Marea Britanie: Amendă de până la 10 000 de lire în cazul nerespectării carantinei

  Britanicii care nu vor respecta măsurile de autoizolare în cazul contaminării cu noul coronavirus vor fi pedepsiți cu o amendă de până la 10 000 de lire sterline (11 000 de euro), a anunțat sâmbătă, 19 septembr…
  Marea Britanie: Amendă de până la 10 000 de lire în cazul nerespectării carantinei

  Șaisprezece tineri și-au prezentat propriile soluții pentru reducerea corupției, în cadrul unui concurs de materiale video

  Plățile ilegale în învățământ, cadourile electorale, corupția în sistemul vamal și la acordarea permiselor de conducere sunt doar câteva dintre subiectele abordate de o serie de 16 video elaborate de tinerii ca…
  Șaisprezece tineri și-au prezentat propriile soluții pentru reducerea corupției, în cadrul unui concurs de materiale video