• Ce presupune documentul pregătit de ACUM și PDM privind parcursul european al R. Moldova

  Ce presupune documentul pregătit de ACUM și PDM privind parcursul european al R. Moldova
  18 februarie 2020 | 11:40

  Deputații PAS, PPDA (ACUM) și PDM pregătesc și ar putea aproba și vota împreună, în Parlamentul de la Chișinău, un document cu privire la menținerea viziunilor pro-europene și parcursului european al R. Moldova. Documentul a fost elaborat de către deputații din fracțiunea PAS și expediat deputaților din Partidul Democrat (PDM) care s-au arată dispuși să voteze împreună cu ACUM o astfel de inițiativă, însă cu mai multe retușări.

  Potrivit președintelui fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, documentul care presupune de fapt o declarație privind ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova a fost expediat deputaților din PDM, iar apoi urmează să fie definitivat și propus spre aprobare, în plenul Parlamentului.

  „Noi am propus colegilor parlamentari de la PDM o astfel de declarație, există un astfel de document. Noi am pregătit un draft, le-am propus lor, ei au venit cu unele comentarii și acum discutăm, suntem în proces de definitivare. E un document în lucru, era și firesc să venim cu această propunere, atâta timp cât PDM declară că una dintre prioritățile lor este integrarea europeană.

  Documentul vine în special în contextul în care vedem tot mai mult încercarea PSRM-ului de a ne duce în zona Uniunii Euroasiatice, cu împovârarea diferitor credite de la ruși, banca asiatică și tot așa. Este o declarație care cred că își are locul”, a declarat președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, pentru ZdG.

  Democrații susțin că au primit documentul elaborat de PAS și că, la rândul lor, au venit cu unele propuneri.

  „Documentul trebuie finalizat, trebuie să semene a document. Ei au elaborat un proiect și noi în baza acestui proiect am elaborat un proiect care include și viziunile noastre și l-am transmis lor. Noi așteptam ca ei să spună că nu au nicio obiecție. Dar ei au obiecții, dar noi le-am spus că aceasta este viziunea noastră, în proiectul nostru se utilizează termenologia deja acceptată de instituțiile europene și nu trebuie să ieșim în afara cadrului ce ține de viziunea europeană, iar ei acolo vor să mai aducă și alte teme. Suntem în proces creativ de căutare ale celor mai bune soluții.
  Ei ne-au expediat documentul și prin poștă și mână la mână și am discutat, și am lucrat, așa cum se face de obicei”, ne-a comunicat deputatul PDM Dumitru Diacov, fiind contactat de ZdG.

  Atât cei din PAS, cât și cei din PDM susțin că semnarea și votarea, împreună, a unui astfel de document nu presupune o eventuală coaliție între ACUM și PDM.

  „Nu, nu este vorba despre nicio coaliție. Este vorba despre o inițiativă care, când ești în Parlament și dorești să ajungi să o promovezi ai nevoie de votul deputaților și era firesc să discutăm cu toți cei care cel puțin pretind sau declară că unul dintre obiectivele partidului lor este integrarea europeană”, a declarat Igor Grosu, pentru ZdG.

  „Asta nu înseamnă coaliție între ACUM și PDM. Lumea se grăbește, dintr-o simplă declarație încearcă să construiască diferite construcții politice. Noi suntem o fracțiune cu vocație europeană, ei spun că tot sunt cu astfel de vocație, iar dacă este așa, hai să facem ceva în acest sens”, ne-a comunicat Diacov.

  Potrivit autorilor inițiativei, deputații ACUM urmează să mai poarte discuții cu cei din PDM pentru definitivarea documentului, iar apoi va fi prezentată versiunea finală a acestuia.

  Pe 12 noiembrie 2019, PDM a votat împreună cu PSRM pentru demiterea Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu.

  La scurt timp după demiterea Guvernului Sandu, tot PDM împreună cu PSRM a votat pentru învestirea noului Cabinet de miniștri condus de Ion Chicu.

  PDM susține că nu se află în nicio coaliție cu PSRM, deși a votat împreunp cu socialiștii pentru demiterea, iar apoi învestirea noului guvern.

  MAIL AUTOR
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  64 de cetățeni ai R. Moldova au fost repatriați din Emiratele Arabe Unite

  Potrivit Ambasadei României la Chișinău, 64 de cetățeni ai R. Moldova au fost repatriați astăzi, 4 aprilie, din Emiratele Arabe Unite. Aceștia au reușit să ajungă acasă prin intermediul unei curse aeriene speci…
  64 de cetățeni ai R. Moldova au fost repatriați din Emiratele Arabe Unite

  Număr record de infectare cu COVID-19. 161 de cazuri noi confirmate

  În ultimele 24 de ore a fost confirmat un număr record de cazuri de infectare cu COVID-19. Până la această oră, astăzi, 4 aprilie, 161 de persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, dintre care 11 caz…
  Număr record de infectare cu COVID-19. 161 de cazuri noi confirmate

  4,2 milioane de lei pentru reconstrucția unui havuz pietonal. Primăria anunță licitație deschisă

  În plină criză pandemică, Direcţia Generală Locativ Comunală şi Amenajare din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău a anunțat vineri, 3 aprilie, licitație deschisă pentru construcția havuzului pietonal din par…
  4,2 milioane de lei pentru reconstrucția unui havuz pietonal. Primăria anunță licitație deschisă

  Şeful secţiei internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, diagnosticat cu noul coronavirus

  Şeful Secţiei Internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” a fost diagnosticat cu COVID-19. Potrivit Cristinei Stratulat, consilierul în comunicare a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Soc…
  Şeful secţiei internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, diagnosticat cu noul coronavirus

  Încă un deces cauzat de COVID-19 înregistrat în stânga Nistrului

  Autoritățile de la Tiraspol au confirmat astăzi, 4 aprilie, cel de-al treilea deces cauzat de noul coronavirus din stânga Nistrului. Este vorba despre o tânără de 27 de ani care era într-o stare gravă, având in…
  Încă un deces cauzat de COVID-19 înregistrat în stânga Nistrului

  Campania “Accesul la Justiție”. Starea de urgență: libertăți și drepturi restricționate

  În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile, până la 15 mai 2020. Urmând exemplul altor țări, autoritățile moldovenești au aprobat un set de măsuri pentru a diminua extinderea infe…
  Campania “Accesul la Justiție”. Starea de urgență: libertăți și drepturi restricționate