Principală  —  IMPORTANTE   —   Când vor fi aleși primarii…

Când vor fi aleși primarii și consilierii în localitățile unde singurii candidați au fost excluși, fiind reprezentanți ai partidului Șansă: Decizia CEC

Alegeri locale parțiale vor fi organizate pe data de 3 martie 2024 în trei localități, unde singurii candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar sau consilier au fost excluși, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), fiind reprezentanți ai partidului Șansă. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de către Comisia Electorală Centrală (CEC) în cadrul ședinței de miercuri, 8 noiembrie.

Mai exact, în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie, în trei circumscripții electorale nu au fost aleși consilierii în consiliul comunal Cealîc, raionul Taraclia, și, respectiv, primarii satelor Chioselia Rusă și Cotovscoe, UTA Găgăuzia.

„Se stabilește pentru data de trei martie 2024 desfășurarea alegerilor parțiale pentru o nouă componență a consiliului comunal Cealîc, raionul Taraclia, și funcția de primar al satelor Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia”, a dat citire raportoarea proiectului, Ludmila Lupașcu.

Potrivit articolului 1, 159 și 179 din Codul Electoral, alegerile parțiale sunt organizate în condițiile în care în urma alegerilor locale generale nu au fost aleși primarii sau numărul stabilit de consilieri în una sau mai multe circumscripții electorale. În aceste cazuri CEC fixează în termen de două săptămâni alegerile parțiale în aceste circumscripții. Data alegerilor parțiale se stabilește cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților partidului Șansă, cu două zile înaintea scrutinului electoral. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean vineri, 3 noiembrie, după ședință CSE.

Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurile asupra R. Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din R. Moldova. Potrivit directorului SIS Alexandru Musteața, Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizare R. Moldova. Acesta a mai declarat că banii ar fi utilizați, inclusiv, de fostul deputat fugar Ilan Șor, pentru finanțarea partidului Șansă, după ce partidul Șor a fost declarat neconstituțional.

Pe 5 noiembrie 2023, în R. Moldova a avut loc primul tur al alegerilor locale generale.