Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Belarus: Lukashenko a numit noul…

Belarus: Lukashenko a numit noul cabinet de miniștri, iar opoziția a prezentat membrii Comitetului de Coordonare

Criza politică din Belarus a intrat într-o nouă fază. După protestele violente de la începutul săptămânii trecute și la cele masive din week-end, situația politică rămâne ambiguă. Alexander Lukashenko a numit un nou Guvern care este în mare parte format din aceeași miniștri, iar opoziția s-a consolidat într-un Comitet de Coordonare, activitatea căruia este investigată de autoritățile belaruse.

Numirea unui nou Guvern la Minsk este o formalitate. Asta pentru că, potrivit Constituției belaruse, odată cu alegerea unui nou președinte, Guvernul în exercițiu își dă demisia și noul președinte urmează să numească un nou cabinet. După cum a spus și anterior, Lukashenko nu a schimbat esențial Guvernul, principalele ministere fiind în continuare conduse de aceleași persoane, transmite Euroradio.fm.

De cealaltă parte, opoziția s-a consolidat într-un Comitet de Coordonare din care fac parte mai multe personaități belaruse în frunte cu Svetlana Alexievich, laureata premiului Nobel pentru literatură. Acest comitet își propune să facă tranziția pașnică spre o nouă conducere a Belarusului.

Ideea opoziției nu a fost pe placul autorităților care au anunțat că a fost deschis un dosar penal pe marginea acestui comitet. Procurorul General al Belarusului, Alexandr Konyuk spune că această structură este anti-constituțională și cade sub incidența articolului 361 al codului penal belarus privind „chemarea la acțiuni care pun în pericol securitatea națională a Republicii Belarus”. Membrii comitetului riscă până la 5 ani de închisoare.

Opoziția respinge acuzațiile și spune că își propune doar tranziția pașnică a puterii și nu-și dorește în niciun fel să vină la putere prin căi anticonstituționale.

Comitetul de Coorodonare este o inițiattivă a Svetlanei Tihanovskaya, candiatei unice la alegerile prezidențiale din 9 august care s-a refugiat după scrutin în Lituania. Tihanovskaya a anunțat că noua structură își propune un dialog cu autoritățile belaruse în vederea transferului pașnic al puterii. Din rândul comitetului fac parte nume cunoscute de oameni de cultură, arte, economiști, politicieni sau pedagogi ca Svetlana Alexievici, Serghei Chalyi, Maria Kolesnikova, Andrei Kureychuk, Evgheni Liyavant, Iulia Chernyeavskaya, Vladimir Țisler. În ultimele zile, Comitetului li s-au alăturat fostul director al teatrului Kupalov din Minsk, Pavel Latușko și reprezentantul munictorilor de la Uzina de tractoare din Minsk, Serghei Dylevski.