Banca Mondială acordă un credit de 90 de milioane de dolari pentru a stimula creșterea economică și consolidarea securității energetice

Banca Mondială acordă un credit R. Moldova 90 de milioane de dolari pentru a stimula perspectivele de creștere economică și de a consolida securitatea energetică a țării, transmite MOLDPRES.
Potrivit Băncii Mondiale, „Moldova s-a confruntat cu multiple crize, care au pus la încercare puterea de cumpărare a gospodăriilor și resursele guvernamentale, expunând vulnerabilitățile modelului de creștere al țării și subliniind necesitatea stringentă pentru o transformare economică fundamentală. Moldova are o oportunitate unică de a accelera reformele care vor favoriza o creștere economică mai puternică și crearea mai rapidă a locurilor de muncă. Integrarea cu piețele și instituțiile UE deschide calea pentru o economie mai productivă, mai diversificată și bazată pe sectorul privat”, a subliniat sursa citată.
Sursa citată scrie că sprijinul Băncii Mondiale se concentrează pe trei domenii principale. Primul este stimularea competitivității sectorului privat prin crearea unui cadru de concurență loială, îmbunătățirea cadrului de insolvabilitate pentru a permite restructurarea firmelor aflate în dificultate, dar viabile, și îmbunătățirea mediului de afaceri pentru a atrage mai multe investiții.
Un alt domeniu se referă la îmbunătățirea capacității de inserție profesională și instruirea tinerilor prin introducerea învățământului dual în universități, combinând instruirea teoretică cu experiența practică în parteneriat cu sectorul privat. Cel de-al treilea domeniu vizează consolidarea cadrului normativ pentru persoanele strămutate în Moldova, oferindu-le un statut juridic pe termen lung, condiții de viață stabile și acces continuu la resurse și servicii de sprijin pentru a-și asigura un loc de muncă pe termen lung.
Această operațiune face parte dintr-un pachet mai amplu de asistență financiară, care include sprijin din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), al UE și al Băncii Mondiale. Operațiunea va beneficia de granturi în valoare de 7,7 milioane de dolari din partea programului Moldova – Creștere, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW) și de un grant de 8 milioane de dolari din Facilitatea de finanțare concesională globală (GCFF) pentru a sprijini eforturile de răspuns la criza refugiaților ale autorităților.
„Moldova are o oportunitate unică de a valorifica impulsul candidaturii sale la UE. Sprijinul Băncii Mondiale va susține reforme critice pentru instituirea unei economii de piață funcționale, creșterea competitivității, abilitarea forței de muncă cu competențele necesare și consolidarea securității energetice”, a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de țară pentru Moldova, Grupul Banca Mondială.
Până în prezent, GCFF a oferit Moldovei 67,22 milioane de dolari sub formă de granturi, sporind gradul de concesionalitate pentru 557,91 milioane de dolari oferite de Banca Mondială sub formă de împrumuturi pentru a sprijini comunitățile-gazdă și refugiații în educație, a oferi răspuns la situații de urgență, a promova politici progresive privind refugiații, consolidarea capacităților, reziliența și competitivitatea.