Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și…

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu, pe agenda Consiliului Afacerilor Externe al UE

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) re reuneşte la 22 aprilie la Luxemburg, pe agenda discuţiilor figurând subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu și cea din Sudan, transmite Agerpres.

Reuniunea este prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, participând atât miniştrii afacerilor externe, cât şi miniştrii apărării din UE, reuniţi în cadrul unei sesiuni comune.

Consiliul Afaceri Externe va aborda agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în urma unui schimb informal de opinii, prin videoconferinţă, cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, şi cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Cele mai recente evoluţii în acest sens sunt date de confirmarea, de către Consiliu, la 5 aprilie 2024, a acordului provizoriu privind reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE până la 5 iunie 2025. Prin reînnoirea acestor măsuri, UE şi-a reafirmat sprijinul politic şi economic de neclintit pentru Ucraina, după doi ani de agresiune militară din Ucraina.

Miniştrii afacerilor externe din UE vor discuta, de asemenea, despre situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv despre evoluţiile de pe teren şi din întreaga regiune. La reuniunea Consiliului European din 21-22 martie 2024, liderii şi-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu situaţia umanitară catastrofală din Gaza şi efectul disproporţionat al acesteia asupra copiilor, precum şi cu riscul iminent de foamete cauzat de intrarea insuficientă a ajutoarelor. În acest context, liderii Uniunii au solicitat: o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare durabilă a focului; eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi furnizarea de asistenţă umanitară; au salutat Iniţiativa Amalthea, care deschide o rută maritimă pentru asistenţă de urgenţă din Cipru către Gaza; au solicitat măsuri imediate pentru a preveni orice noi strămutări ale populaţiei şi pentru a oferi adăposturi sigure populaţiei; au îndemnat guvernul israelian să se abţină de la desfăşurarea unei operaţiuni la sol în Rafah, unde peste un milion de palestinieni încearcă să se adăpostească.