Principală  —  IMPORTANTE   —   ISW: Moscova încearcă să folosească…

ISW: Moscova încearcă să folosească actorii pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească

Foto: Sandu Tarlev

Moscova încearcă să folosească actorii pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească sau chiar pentru a justifica viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Chișinăului, scrie G4Media, cu referire la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). 

ISW estimează că Rusia încearcă să folosească “actorii pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească, pentru a împiedica aderarea Moldovei la Uniunea Europeană (UE) sau chiar pentru a justifica viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Moldovei”.

În cea mai recentă notă de analiză dedicată evoluțiilor legate de conflictul din Ucraina, ISW notează că guvernatoarea regiunii autonome moldovenești pro-ruse Găgăuzia, Evghenia Guțul, o apropiată a Kremlinului, a insinuat că oficialii români controlează guvernul moldovean – cel mai recent atac dintr-o serie de eforturi recente ale Kremlinului de a pune la îndoială suveranitatea guvernelor europene pro-occidentale.

Guțul a afirmat în data de 8 aprilie, în timpul unui interviu acordat canalului de televiziune de stat rusesc Pervîi Kanal, că, dacă Găgăuzia ar începe procesul de separare de Republica Moldova, va exista o reacție nu numai din partea guvernului moldovean de la Chișinău, ci și din partea Bucureștiului. Guțul a afirmat că Guvernul de la București „controlează” autoritățile moldovenești, insinuând astfel că Moldova nu este suverană.

Guțul a susținut că autoritățile moldovenești ar putea răspunde la secesiunea găgăuză cu „declarații zgomotoase și amenințătoare” sau ar putea desfășura forțe în Găgăuzia și a afirmat că unificarea dintre Moldova și România ar însemna „moartea” Moldovei, a limbii și culturii moldovenești. În data de 5 aprilie, Guțul a afirmat că Găgăuzia va începe „imediat” procesul de secesiune de Moldova în cazul în cazul unei unificări cu România.

“Interviul lui Guțul din 8 aprilie la televiziunea de stat rusă are probabil ca scop stabilirea condițiilor pentru a justifica o potențială agresiune viitoare a Rusiei împotriva Moldovei în fața vorbitorilor de limbă rusă și a publicului pro-rus din Găgăuzia, Republica separatistă pro-rusă Transnistria din Moldova și alte zone pro-ruse din Europa și Asia Centrală, precum și în Rusia însăși”, subliniază ISW.