Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   A fost lansată prima platformă…

A fost lansată prima platformă de denunțare a cazurilor de violență față de femei în alegeri

Platforma pentru Egalitate de Gen în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, Asociația Femeia pentru Societate Contemporană și Gender-Centru, cu suportul UN Women Moldova, anunță despre lansarea platformei online https://gender.monitor.md/. Aceasta a fost creată pentru cartografierea cazurilor de sexism din spațiul public și a cazurilor de violență împotriva femeilor din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în special, și a femeilor în politică în general.

În context, au fost menționate cinci aspecte semnificative ale violenței electorale:

  1.  Violenţa electorală se poate manifesta sub mai multe forme: de la întreruperea sau întârzierea procesului de votare, până la intimidări coercitive și ameninţarea alegătorilor/oarelor;
  2.  Se recurge la violenţă electorală ca să se atingă un obiectiv politic, care poate să fie diferit în funcție de cine este făptașul/a – partidele politice sau alte grupuri care urmăresc un interes în rezultatul unui proces politic.
  3.  Violența electorală poate apărea în timpul oricărei etape a ciclului electoral: de la înregistrarea alegătorilor, până la anunțarea rezultatelor și formarea guvernului.
  4.  Definiţiile standard ale violenței electorale sunt neutre din punctul de vedere al genului. Deşi violența electorală nu exclude în mod deliberat femeile, raportarea tipurilor de violență au dus,în general, la înțelegeri și analize care erau orientate spre bărbați sau în care nu se ținea cont de
    dimensiunea de gen. 
  5.  În majoritatea analizelor despre violența din motive electorale s-a pus accentul pe sfera publică, adesea trecându-se cu vederea potențialele forme de violență privată sau de violență în familie.

Conform datelor colectate în cadrul dezbaterilor publice, 52% din candidate s-au confruntat cu violență în timpul alegerilor, 43% din activistele electorale au fost supuse agresiunii, mesajului de ură și violenței în timpul alegerilor, iar 45% din intervievate au fost martore la cazuri de violență împotriva altor femei, participante la procesul electoral, însă numai 15% dintre acestea au raportat cazurile de violență. 

Platforma gender.monitor.md este disponibilă publicului larg. În mod special, cetățenii sunt încurajați să fie responsabili și să raporteze semnalări, adăugând probe, cum ar fi fișierele foto sau text și/sau sesizări oficiale în adresa instituțiilor de resort pentru a contribui la asigurarea responsabilizării publice cu privire la procesul de desfășurare a campaniei electorale nediscriminatorie și non-sexistă.