Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   76 de angajați ai MAI…

76 de angajați ai MAI – vizați în cauze penale pentru manifestări de corupție. Mai mulți conducători și-au depus demisiile

Sursa foto: SPIA

În ultimele șase luni, 71 cauze penale pentru manifestări de corupție ai fost inițiate pe numele unor angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, de Serviciului de Protecție Internă și Anticorupție (SPIA). În cadrul a 42 cauze penale, sunt vizați angajații cu statut special din cadrul MAI, pentru comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, trafic de influență, abuz de putere sau abuz de serviciu și îmbogățire ilicită, informează un comunicat al Ministerului de Interne.

Pe aceste cazuri, SPIA conlucrează cu Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, ș.a.

În dosare penale, au fost sau continuă să fie documentate 76 persoane, dintre care 54 (71%) sunt actuali și foști funcționari publici cu statut special din cadrul MAI și 21 (29%) funcționari publici fără statut special sau persoane civile. Din totalul celor 54 angajați/ex-angajați MAI, 37 sunt ofițeri, adică aceștia constituie de fapt 69 % din angajații MAI, implicați în infracțiuni de corupție, restul 31%, adică 17 angajați, fiind subofițeri.

Ministerul mai notează că se înregistrează un flux sporit de demisii la nivelul conducătorilor, după introducerea unor noi cerințe față de integritatea angajaților.

Datele au fost prezentate în cadrul raportului de activitate al SPIA, pentru primele 6 luni ale anului 2022.

Analiza SPIA mai arată că principala vulnerabilitate la corupție a sistemului este determinată de nivelul mic de salarizare.

„La preluarea mandatului de ministru am afirmat că persoanele care încalcă legea nu au ce căuta în sistemul afacerilor interne. Mulți dintre cei care știau că aveau probleme de integritate au plecat singuri din sistem. Cunosc faptul că salariile sunt mici și acest lucru e factor determinant al încălcării integrității. Noi facem eforturi pentru ridicarea salariilor cu tot ce putem, dar un salariu mic nu justifică un act de corupție, mai ales pentru noi, cei din sistemul afacerilor interne, care suntem organ de aplicarea legii”, a declarat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, la prezentarea raportului SPIA.