Principală  —  Ştiri  —  Social   —   10 milioane de lei pentru…

10 milioane de lei pentru lucrările de reparație în cadrul cărora au fost acoperiți cu polistiren pereții pasajului subteran din capitală care a provocat comentarii critice online, dar despre care Pretura Centru spune că este „cea mai optimă tehnologie”

Mai multe imagini, publicate de Pretura sectorului Centru al capitalei pentru a arăta cum avansează procesul de reabilitare a pasajului subteran de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Ciuflea, au stârnit comentarii critice la adresa autorităților locale.

Cetățenii au cerut explicații privind necesitatea acoperirii pereților cu plăci de polistiren, iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, l-a luat peste picior pe edilul capitalei spunând că „Ion (Ivan) a decis să investească în eficiența energetică a Chișinăului”.

Pretura sectorului Centru a publicat luni, 15 august, mai multe imagini din care se pot observa muncitorii care acoperă pereții zonelor de intrare și ieșire din pasajul subteran cu un strat de polistiren.

Unii locuitori ai capitalei au calificat acțiunile drept „bani aruncați în vânt” sau au făcut referințe ironice la criza energetică și „căldura pentru pietoni”.

Și ministrul Andrei Spînu a venit cu o reacție la imagini publicate.

„ Ion (Ion Ceban n.r.) (Ivan) a decis să investească în eficiența energetică a Chișinăului. A început cu subteranele”, menționează Spînu.

În urma comentariilor, la scurt timp, Pretura a reacționat afirmând că „pereții se izolează termic pentru a proteja de formarea condensatului între perete și teracotă și ca aceasta să se mențină pe timp îndelungat pe perete”.

„Pereții existenți sunt din beton și teracota necesită o hidro și termoizolare pentru ca să se mențină pe pereți și să o protejăm de diferența de temperatură ținând cont de ciclurile de îngheț – dezgheț din R. Moldova. Specialiștii din domeniul construcției s-au expus că această tehnologie este cea mai optimă pentru structura pereților din această subterană”, menționează reprezentanții sectorului Centru.

Contractul pentru „reparația subteranei, bd. Ștefan cel Mare – str. Ciuflea, scuar Brâncuși” a fost câștigat de Magda SRL, în cadrul unei licitații deschise la care a mai fost depusă o altă oferă a unui alt agent economic.

Potrivit planului de achiziții publice al Preturii sectorului Centru pentru anul 2022, procedura de achiziții ar fi trebuit să aibă loc în luna februarie, fiind alocat buget de 5 milioane de lei (fără TVA). Totuși, lucrările de construcții au fost contractate în luna iulie, pentru aproape 10 milioane de lei (cu TVA).

Lucrările care au fost incluse în caietul de sarcini întocmit de Pretura Centru, la secțiunea „lucrări de finisare” presupun „executarea manuală a suportului pardoselii cu strat termoizolant din placi extrudate de polistiren înspumat, grosime de 50 de mm, într-un strat (parapetului din partea exterioară și din cea interioară – polisteren expandat de 20 de mm)”. Conform listei cu cantitățile de lucrări, este vorba de o suprafață de circa 620 de metri pătrați.

Magda SRL a primit mai multe contracte de la instituții publice în valoare de milioane de lei, în ultimii ani, pentru lucrări de amenajare, reparație sau mobilier.