Natalia Snegur-Gherman la Guvernul Marii Britanii

Marea Britanie doreşte o apropiere mai mare a Republicii Moldova de UE şi este dispusă să sprijine noua guvernare de la Chişinău în implementarea reformelor anunţate. Acest mesaj a fost transmis autorităţilor moldoveneşti de reprezentanţii Guvernului britanic în cadrul vizitei la Londra a Viceministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dna Natalia Gherman.Ministrul de Stat pentru Europa din cadrul Ministerului de Externe, dl Chris Bryant, a informat despre disponibilitatea autorităţilor britanice de a acorda sprijinul necesar în promovarea reformelor prin oferirea expertizei în consolidarea capacităţilor instituţionale ale Guvernului moldovean în sectoarele-cheie, precum economie şi finanţe, justiţie şi afaceri interne, asistenţă socială. Totodată, Marea Britanie s-a arătat dispusă să examineze posibilitatea de a oferi consultanţă în pregătirea experţilor moldoveni pentru negocierea unor segmente ale noului Acord de Asociere cu UE, în special în ceea ce priveşte viitorul Acord de liber schimb cuprinzător şi aprofundat.

În cadrul întrevederii cu Ministrul de Stat pentru Frontiere şi Imigraţie, dl Phil Woolas, au fost abordate diverse aspecte ale colaborării în domeniul afacerilor interne, care vizează în special reforma organelor de poliţie, combaterea corupţiei, crimei organizate şi traficului de fiinţe umane. Cu titlu special, s-au discutat perspectivele lansării unui dialog bilateral moldo-britanic privind facilitarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

Evoluţia situaţiei din Republica Moldova, priorităţile noului Guvern în promovarea reformelor economice şi democratice, precum şi agenda europeană a ţării au constituit temele principale ale discuţiilor desfăşurate în cadrul întrevederilor cu Ministrul din umbră pentru Europa, dl Mark Francois, şi cu Preşedinţii comisiilor parlamentare pentru politică externă, dl Mike Gapes, şi pentru afaceri interne, dl Keith Vaz. Parlamentarii britanici au salutat schimbările produse în Republica Moldova şi angajamentul noii conduceri pentru consolidarea instituţiilor democratice, asigurarea supremaţiei legii şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Un interes accentuat a fost manifestat faţă de perspectivele reluării negocierilor în problema transnistreană, precum şi faţă de acţiunile întreprinse de Guvern în vederea consolidării relaţiilor cu ţările vecine.

Programul vizitei a inclus, de asemenea, o serie de întrevederi cu responsabilii pentru cooperarea cu RM din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Comunicat MAEIE


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Simona

  Guvernul de la Chisinau a trecut la limba romana. Consulul de la Bruxelles, insa, cauta profesor de moldoveneasca
  30-11-2009

  Din acest sfarsit de saptamana, Guvernul Republicii Moldova este, oficial, vorbitor de limba romana. Limba moldoveneasca (MD) a fost inlocuita pe toate paginile oficiale ale Executivului de la Chisinau cu romana (RO). Radio Free Europe apreciaza ca aceasta masura este un semn al reapropierii dintre cele doua tari. Dat fiind ca, in Constitutia Republicii Moldova, limba oficiala este moldoveneasca, noul guvern pro-occidental vrea sa modifice legea fundamentala, pentru a elimina acest concept, pe care lingvistii il considera absurd, de “limba moldoveneasca”. Cu toate acestea, decizia Executivului basarabean de a incepe procedurile de normalizare lingvistica contrasteaza cu atitudinile delegatilor lui. Spre exemplu, Angela Colomiicenco, consulul Ambasadei Republicii Moldova la Bruxelles, cauta profesor de limba moldoveneasca pentru copiii basarabeni din diaspora, relateaza Jurnal de Chisinau. In demersul ei, consulul a contactat o profesoara de limba romana, stabilita in Bruxelles, care este membra a Comunitatii Basarabenilor din Belgia. Profesoara a declarat, pentru sursa citata, ca a fost “profund socata de faptul ca Ambasada intentioneaza sa-i invete pe copiii basarabenilor din Belgia limba moldoveneasca”. Relatiile dintre Romania si Republica Moldova au inregistrat un alt progres zilele acestea. Este vorba despre semnarea Acordului de recunoastere reciproca a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice, acordate de institutii de invatamant acreditate, din ambele tari. Tratatul a fost votat cu majoritate absoluta in Legislativul de la Chisinau, precizeaza site-ul Unimedia.md. Conform Ministerului Educatiei basarabean, el este un prim pas in ceea ce priveste scopul prioritar al Guvernului de a obtine recunoasterea diplomelor peste hotare.

  Rusia nu mai are aceeasi putere in Transnistria

  Intr-un interviu acordat Radio Europa Libera si preluat de Unimedia.md, analistul rus Stanislav Belkovski a subliniat ca “(Republica, n. red.) Moldova poate deveni membra UE doar prin filiera Romaniei si dupa unirea cu Romania”. Belkovski este autorul planului care-i poarta numele si care a fost conceput acum cinci ani. “Planul Belkovski” a aratat ca reglementarea transnistreana nu este posibila fara o interventie din exterior. In prezent, Rusia nu mai dispune de rolul exlcusiv pe care il putea juca acum cinci ani, explica analistul. Rolul pe care il are Uniunea Europeana in aceasta regiune foarte problematica este unul esential, insa, deocamdata, nu putem vorbi despre o baza ideologica pentru reglementarea problemei transnistrene, crede Stanislav Belkovski. Acum, in acest subiect, se confrunta elitele active din Republica Moldova si Transnistria. “Pe parcursul acestor ani, Rusia s-a intors, in repetate randuri, cu spatele la Transnistria, a folosit-o drept o carte de schimb”, a explicat analistul, pentru Europa Libera. “In ultima instanta, acest plan va fi aprobat la nivelul Uniunii Europene si parerea Rusiei va conta mai putin”, a continuat Belkovski. In problema alegerii presedintelui, el crede ca Moscova il sustine pe Lupu, pentru ca opozitia a castigat alegerile si Kremlinul a inteles foarte bine ca trebuie sa sprijine formatiunea castigatoare, pentru a nu aparea intr-o lumina proasta. Cat despre unirea Romaniei cu Republica Moldova, Belkovski a facut urmatoarea precizare: “Eu nu am spus ca in curand (Republica, n.red.) Moldova va intra in componenta Romaniei. Eu am spus ca evenimentele din aprilie au facut ireversibil acest proces”. Aceasta este, in opinia lui, singura cale ca basarabenii sa devina cetateni ai UE. R. Moldova poate deveni membru al Uniunii Europene doar dupa unirea cu Romania, a punctat rusul. “Actualmente, exista doua state romanesti – Romania si (Republica, n.red.) Moldova. Si eu pornesc de la premisa ca unirea lor era si ramane logica. La fel cum logica a fost unirea celor doua state germane”. Stanislav Belkovski este convins ca, in urmatorul deceniu, nu se va produce o extindere formala a UE.

  Gardianul.ro

 2. ostap bender ot romania

  (mesaj pt.cei care locuiesc vremelnic in afara tarii) -daca eu stau de vorba cu tine si nu imi caut cuvintele,daca tu intelegi nuanta acelui sens pe care am vrut eu sa-l insinuez (si zambesti),putin ma intereseaza in ce limba vorbim.

 3. STEFANITA

  Cu alte cuvinte eu am sa-ti vorbesc “moldoveneste”,am sa zambesc,iar tu ma vei intelege si iti vei aminti ca vorbim amandoi romaneste si ca toata propaganda imbecila facuta de ocupantul rus timp indelungat a fost inutila,pentru ca si eu si tu , tot romaneste vorbim….
  Ai dreptate,Ostap !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *