Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ Alegerile pentru bașcan. Voci…

VIDEO Alegerile pentru bașcan. Voci din Comrat: „Eu nu văd nimic bun în Europa asta”, „Noi suntem Moldova și noi vrem să fim o țară neutră”, „Eu nu sunt de acord cu războiul”

Locuitorii din Găgăuzia sunt așteptați la urne, duminică 30 aprilie, pentru a-și alege bașcanul, adică guvernatorul regiunii autonome. În cursa electorală pentru funcția de bașcan al Găgăuziei sunt opt candidați.

„Am așteptări la o viață mai bună, la stabilitate, să avem de lucru, și nu doar la noi în Găgăuzia, dar în toată țara. Să plece mai puțini, tineretul să rămână pe loc, să lucreze, să aibă susținere de la guvernare, să fie locuri de muncă”, a spus un bărbat.

„Nici nu știu pe cine să aleg. Credeam că poate altcineva își va înainta candidatura, dar oamenii probabil nu se pot decide”, a menționat o femeie.

„Dorim ca la noi, în Găgăuzia, să trăim pașnic. Să fim și cu Europa, și cu Estul, să avem relații comerciale, să fie totul ca înainte… Acum nu este bine. Acum toți ne trag spre România. La ce ne trebuie asta? Noi suntem Moldova și noi vrem să fim Moldova, Moldova independentă, o țară neutră”, a opinat un alt bărbat.

Dintre cei opt candidați la funcția de bașcan al Găgăuziei, pe străzile Comratului pot fi văzute numai panourile publicitare ale lui Grigorii Uzun, susținut de PSRM, Victor Petrov, pe care îl susține președintele Tatarstanului care nu a fost lăsat să intre în R. Moldova și Evghenia Guțul, candidata Partidului Șor, care are și corturi. Câteva panouri au și Dmitrii Croitor și Nicolai Dudoglo, candidați independenți. Panourile celorlalți candidați, Mihail Formuzal, Serghei Cernev și Serghei Cimpoieș, nu se văd pe străzile centrale ale Comratului.

La Comrat, integrarea europeană a Republicii Moldova este privită cu reticență și chiar frică, dar există și păreri pozitive. Deși locuitorii din Comrat cu care am discutat condamnă războiul din Ucraina, ei evită să spună cu voce tare că Federația Rusă este stat agresor. Iată câteva citate din declarațiile lor:

„Eu, de exemplu, nu văd nimic bun în Europa asta. Începând de la valorile pe care ei vor să ni le impună. Eu sunt împotrivă. Am trei copii și mă îngrijorez pentru viitorul lor”.

„Europa este minunată, dar, în același timp, e departe de noi.”

„Cred că este o direcție bună. Noi trebuie să colaborăm cu Uniunea Europeană și cu alte state.”

„– Este ceva foarte rău. Eu nu sunt de acord cu războiul. Cu niciun fel de acțiuni de agresiune, acțiuni armate nu sunt de acord. Este treaba politicienilor, dar eu, ca cetățean de rând, cred că e foarte strașnic.

– Dar cine este vinovat, cum credeți?

– Îmi este greu să răspund la întrebarea asta. Nici nu am înțeles bine de la ce s-a început.”

„– Este foarte rău, este foarte dur, este foarte înfricoșător când mor oamenii pentru interesele cuiva sau nu știu cum să le numesc.

– Dar cine se face vinovat?

– Eu nu pot să spun. Acolo, sus, trebuie să se lămurească, ei între ei, cine are dreptate și cine e vinovat. Noi suntem oameni simpli și cum ne arată experiența, oamenii simpli au de suferit și în Ucraina, și la noi, și peste tot.”

„– Război nu trebuie să fie nicăieri în lume. Eu sunt pentru pace, ca fiecare să aibă un cer liniștit deasupra capului.

– Cine este vinovat?

– Nu pot să spun. Eu nu sunt un om care să judece sau să acuze pe cineva. Ei singuri trebuie să decidă cine are dreptate și cine este vinovat.”