Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Un concurs cu trei candidați…

Un concurs cu trei candidați și cu același învingător

La 14 noiembrie, a avut loc concursul public pentru funcţia de director general al IP Compania „Teleradio-Moldova” (TRM). La concurs s-au înscris trei candidați. Ion Terguță, Cornelia Stefoglu și Olga Bordeianu. În cadrul ședinței Consiliului de Supraveghere (CS) a companiei, Ion Terguță a menționat că participanților la concurs nu li s-au asigurat condiții egale, pe motiv că nu au avut acces la cifre și date. Olga Bordeianu a considerat necesar să includă în prezentarea sa și realizările pe care le-a avut în perioada mandatului său, iar Cornelia Stefoglu a îndemnat membrii CS să fie liberi și independenți în alegerea candidatului potrivit. Astfel, fosta directoră a TRM, Olga Bordeianu, a fost realeasă în funcția de director general al TRM pe un termen de șapte ani, iar experții consideră că, odată cu alegerea acesteia în funcție nu se vor produce schimbări majore în cadrul companiei.

Cine sunt candidații care au participat la concurs

Ion Terguță a fost redactor-șef al buletinului informativ „Stejarul”, director al TV8, director și reprezentant al Consiliului de directori al TRCI „MIR”, reprezentant al Guvernului în același Consiliu, director DTV și vicedirector al Agenției de presă Info-Prim, redactor-șef la Radio Antena C, dar și în Departamentul de actualități al IPNA TRM. Terguță are studii în jurnalism și management, a fost numit jurnalistul anului 2001 și a obținut locul I la Festivalul „Documfest” la Timișoara pentru filmul „Capcana”.

Cornelia Stefoglu activează în cadrul IPNA TRM din 2007. Ea este producătoare în Departamenul multimedia, a fost editoră-coordonatoare în Departamentul știri și dezbateri TV, redactoră-coordonatoare a Departamentului TV Moldova Internațional. Stefoglu are studii în jurnalism, relații internaționale și managementul proiectelor. A participat la mai multe cursuri de instruire privind jurnalismul de nișă. A fost laureată a mai multor concursuri naționale, așa precum „Cel mai bun documentar al anului”.

Olga Bordeianu este președintă a IPNA TRM din anul 2015, este vicepreședintă a comitetului TV al Uniunii Europene de Radiodifuziune, a fost directoră a programului CTC Media și Tele Dixi, dar și directoră a Intermobcom SRL, liderul mărcii BeMobile. Aceasta are studii în psihologie, drept economic și a făcut cursuri de administrare și producere TV la Academia de film din New York. Bordeianu a fost desemnată drept cea mai bună angajată a anului 2014 de către CTC Media.

Regulamentul cu privire la concursul pentru funcția de director general al IP Compania TRM spune că acesta este constituit din două etape. La prima etapă, are loc preselecția candidaților în baza dosarelor depuse, iar a doua etapă presupune audierea candidaților la ședința de concurs a CS. În cadrul ședinței, candidații au trebuit să prezinte proiectul managerial de dezvoltare a IP Compania TRM pentru anii 2019-2026.

Proiectele manageriale de dezvoltare a IP Compania TRM

Foto: acum.md

Ion Terguță și-a propus să transforme TRM într-o instituție performantă. El a intenționat să conexeze departamentele de știri radio și TV într-un singur departament, pentru a optimiza cheltuielile. Candidatul și-a mai propus crearea postului televizat de știri Moldova 24 și utilizarea eficientă a spațiilor companiei. Terguță a subliniat că instituția nu reușește să țină pasul exigențelor pieței, inclusiv din cauza influenței politice. „Presiunea se vede asupra departamentului de știri, or, politicul nu este interesat de divertisment”, a spus candidatul. El crede că IP TRM ar trebui să aibă dreptul de a vinde publicitate, ulterior investind acești bani în procurarea de tehnică modernă. Acesta s-a axat și pe necesitățile companiei de a pregăti specialiști în conformitate cu nevoile tehnologice. Terguță a atras în cadrul ședinței atenția asupra faptului că ultimul concurs pentru acest post a fost unul viciat, fapt confirmat și de monitorizările instituțiilor media.

Cornelia Stefoglu și-a arătat intenția de a spori calitatea produselor TRM, de a monitoriza mai eficient cheltuielile și a de a fortifica echipele de jurnaliști din teritoriu. Mai mult ca atât, ea a inclus în planul său managerial atragerea tinerilor în cadrul companiei și de a perfecta mai clar fișele de post. Ea a îndemnat membrii CS să fie liberi și independenți în alegerea candidatului potrivit și chiar dacă nu va fi ea cea desemnată, va susține candidatul ales doar cu ideea că acesta va lucra în interesul public.

Olga Bordeianu a făcut o analiză a cifrelor de la momentul alegerii sale în 2015 și până în prezent, a enumerat realizările pe care le-a avut în perioada aflării sale la conducerea TRM. În prezentarea sa ea a menționat că presa comercială este orientată spre profit, iar televiziunea publică spre impact. Ea a vorbit și despre lansarea unui newsroom comun, multifuncțional, performant, care costă în jur de 2,5 mln euro, sumă pe care planifică să o acopere din granturi. Bordeianu a sesizat că, în cadrul companiei, există o criză de personal. Din acest motiv, pentru următorul mandat, și-a planificat modificarea proceselor de muncă prin implicarea unui număr mai mic de angajați. O altă prioritate a candidatei a fost digitalizarea arhivei TRM.

Discursul prezentat de Bordeianu a fost total diferit de proiectul de intenție prezentat anterior CS.

În cadrul ședinței, membra CS, Larisa Călugăru, a sesizat neconcordanțe dintre CV-ul și cartea de muncă a Olgăi Bordeianu și a menționat că discursul prezentat de candidată a fost total diferit de proiectul de intenție prezentat anterior CS. Și candidatul Ion Terguță i-a reproșat că, în loc să vină cu un proiect de intenție, Bordeianu a prezentat un raport de activitate pe perioada în care s-a aflat la conducerea companiei publice. Faptul că ceilalți doi candidați nu au avut acces la date statistice și la cifre concrete, l-a făcut pe Terguță să constate că cei trei s-au aflat în condiții inegale.

Astfel, candidatura Olgăi Bordeianu pentru funcția de directoră generală a IP Compania TRM a fost votată cu șapte voturi din opt. Mandatul acesteia va dura șapte ani

Contactată de ZdG, membra CS, Larisa Călugăru, a confirmat că prezentarea Olgăi Bordeianu la ședința de concurs a fost total diferită de proiectul de intenție prezentat anterior CS.

„Ea a făcut un raport de activitate, o retrospectivă a bunurilor care au fost procurate. Noi aceste lucruri le-am văzut în rapoartele companiei”, a menționat Călugăru. Membra CS consideră că Bordeianu ar fi fost favorizată de unii membri ai consiliului. CS s-a întrunit în ședință separată pentru a formula o serie de întrebări candidaților, iar în prezentarea Olgăi Bordeianu, s-au regăsit toate răspunsurile la aceste întrebări.

„Din start nu am fost de acord cu formularea întrebărilor până la ședința de concurs și am anticipat că acestea ar putea ajunge la Bordeianu”, a precizat Călugăru, făcând aluzie la faptul, că Bordeianu a fost realeasă în calitate de directoră generală, ca să acopere toate ilegalitățile care există în cadrul companiei.

Solicitată repetat pentru o reacție, Olga Bordeianu nu a răspuns la telefon.

Nu vor fi mari schimbări în activitatea companiei și în reformarea acesteia

Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), analizând ceea ce s-a întâmplat la TRM în ultimii patru ani, afirmă că nu vor fi mari schimbări în activitatea companiei și în reformarea acesteia.

„În ultimii patru ani, am văzut că TRM prin politica sa editorială era apropiată de Guvern. Și acum sunt primele semnale că s-ar apropia de PSRM”, a precizat Gogu. Ea consideră că instituția publică are tendința de a se apropia de guvernare și de a fi în relații bune cu aceasta, pentru a-și asigura bugetul și a-și păstra funcțiile.

„În ultimii ani, nu s-au făcut mari reforme la TRM. Au fost mai multe rapoarte ale Curții de Conturi care au constatat și probleme ce țin de gestionarea resurselor, inclusiv a celor materiale. După asta, nu am văzut ceva să se întâmple pentru redresarea situației”, spune directoarea CJI. Ea a remarcat, în urma monitorizărilor efectuate, că în campaniile electorale TRM se străduie să fie corectă, dar, în afara campaniilor, se observă clar tendința de a se apropia de guvernare.

„Dacă conținutul nu se va schimba, iar funcționarii se vor perinda și vor vorbi despre lucrurile bune pe care le fac, nu vom avea parte de prea multe materiale care ar monitoriza critic actul guvernării”, consideră Gogu.

„Astfel, va fi promovat mai mult interesul guvernanților, iar telespectatorii vor fi privați de informația care ar ține cont de interesul lor”, a conchis directoarea CJI.

Conform datelor ÎS „Radiocomunicații”, rețeaua publică de televiziune ITV, care difuzează postul Moldova 1, are o acoperire de 99,9%, iar reţeaua publică I RD în banda UM+FM care difuzează Radio Moldova, are o acoperire de 100% din teritoriul R. Moldova.