Reporter de Gardă: „Am ales pân-am cules”… democraţia cu Marina Tauber – Ziarul de Gardă
Reporter de Gardă:  „Am ales pân-am cules”…  democraţia cu Marina Tauber

Reporter de Gardă: „Am ales pân-am cules”… democraţia cu Marina Tauber

vizualizări
03 noiembrie 2018 | 09:18

„Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Statul garantează exprimarea voinţei libere a cetăţenilor prin apărarea principiilor democratice şi a normelor de organizare şi desfăşurare a alegerilor”, spune preambulul Codului Electoral al R. Moldova din 1997. Alegerile reprezintă o premisă şi un atribut obligatoriu al democraţiei, o prezintă studiul „Procesul electoral în R. Moldova: realităţi, tendinţe şi perspective”, din anul 2014. Dar ce se întâmplă când poporul alege puterea în stat fără a cunoaşte candidaţii?

În 2015, Ilan Şor a fost ales primar de Orhei din primul tur de scrutin cu 61,97 la sută din sufragii. În 2018, vicepreşedinta Partidului Şor a devenit primară în satul Jora de Mijloc. Numele ambilor primari se regăsesc în rapoartele de investigare a furtului miliardului.

În acest context, Reporter de Gardă a realizat un video pamflet, „Am ales pân-am cules”. În rolul principal al secvenţei descoperim un actor care o imită pe Marina Tauber, primara comunei Jora de Mjloc, şi abordează problema alegerilor şi cât de bine cetăţenii cunosc candidaţii, precum şi planurile lor de administrare a localităţilor.

 

Marina Tauber, alegătorii şi Şora de Jos-Mijloc-Sus

–Vă rog să ne scuzaţi, la noi e Şora de Mijloc, dar nu Şora de Jos, strigă trei vârstnice care au votat-o pe Marina Tauber, roluri jucate de actriţele Eugenia Butnaru, Elena Râbceac şi Valentina Ghiţac.

Publicitate

–Ba nu. La voi acum chiar că e Şora de Jos. Iar eu vă voi ajuta să deveniţi nu doar Şora de Mijloc, ci chiar cea mai de Sus Şoră din lume, le răspunde Marina Tauber, rol interpretat de actorul Sergiu Voloc.

–Interesant. Cum asta? Când va fi asta? – o întreabă femeile pe noua primară.

–Vom începe chiar de azi. Toate regulile în satul nostru sunt obligatorii. În primul rând, toate femeile trebuie să arate aşa (o fotografie cu Marina Tauber). Trebuie să arăte minunat. Trebuie să vă cântărim pe toate, să slăbiţi, să vă vopsiţi părul şi încă să nu mâncaţi mămăligă…

–Asta cum? Soţul meu nu-mi va permite să ies în aşa hal, răspunde o alegătoare.

–Pentru bărbaţi tot sunt reguli noi. În genere, toţi bărbaţii trebuie să arate aşa: (o fotografie cu Ilan Şor) cu ceasuri şi Mercedesuri scumpe şi îngrijite.

–Dar Mercedesuri pentru ce? Dumnezeu să ne ferească. Păi, la noi sunt doar bătrâni. Ce treabă au blondele? – se întreabă, crucindu-se, bătrânele.

–La revedere. Cui nu-i place poate să plece afară. Afară!

Publicitate

–Dar aceasta e Şora noastră! – spun într-o voce femeile.

–A fost a voastră – a devenit a noastră! Acum eu sunt aici stăpână şi toţi şorenii, în genere, sunt ai mei.

–A fost a voastră – a devenit a noastră? Iată aşa şi miliardul l-au furat. Corect. Banii noştri şi i-au asumat, – îi răspund  în replică doamnele, deranjate de aroganţa primarei.

–Gata, gata. La revedere. Nu vă place? Afară! Afară din sat! Plecaţi în Europa voastră, este ultima replică a primarei.
Video-ul se încheie cu un mesaj în care alegătorii sunt îndemnaţi să verifice cazierul de integritate al candidatului, cine sunt ei, ce standarde au şi care sunt planurile lor de administrare.

Imagine din filmul „Am ales pân-am cules” produs de ZdG

Cine este „eroina” video-ului Reporter de Gardă

Marina Tauber a devenit primară la Jora de Mijloc, raionul Orhei, în urma alegerilor anticipate din 20 mai, curent, şi va conduce localitatea până în 2019, când vor fi organizate alegerile locale ordinare. Tauber a acumulat 1 048 de voturi sau 61% din sufragii, care au determinat victoria la funcţia de primar din primul tur.

La scurt timp, primara de la Jora de Mijloc a fost acuzată de liderii partidului PAS că ar fi cheltuit surse nedeclarate oficial în cadrul campaniei electorale din luna mai, curent.

„Încălcarea de bază se referă la faptul că, deşi plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, a fost de 93 504 lei, Partidul Şor a cheltuit, conform estimărilor Promo-Lex, cel puţin 294 505 lei, adică cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma maximă prevăzută potrivit legii. Şi asta fără a lua în calcul coruperea alegătorilor din ziua votării, transportarea organizată a acestora, filmarea ilegală a scrutinului, dronele care au survolat cerul Jorei de Mijloc în ziua alegerilor, precum şi alte încălcări grave”.

Contestaţiile înaintate de lidera PAS, Maia Sandu, privind încălcările înregistrate în acest scrutin, legate de depăşirea plafonului maxim de cheltuieli de către Partidul Şor, au fost respinse atât instanţa de fond de la Orhei, cât şi Curtea de Apel Chişinău, au menţinut validarea alegerilor din Jora de Mijloc. Iar la 28 mai, curent, Marina Tauber a ieşit în faţa Curţii de Apel Chişinău să anunţe că alegerile au fost validate.

Chiar dacă a furat, dar face ceva şi pentru lume…

ZdG a fost în comuna Jora de Mijloc, la scurt timp după ce Marina Tauber a câştigat alegerile, a discutat cu alegătorii noii primare şi a încercat să înţeleagă dacă ei cunosc cine este candidatul electoral pentru care şi-au dat votul şi dacă are aptitudini de administraţie publică.

„Aşa, mi se pare că e o femeie deşteaptă (Marina Tauber, n.r.) şi lumea toată în sat a susţinut-o. Toţi locuitorii de rând sunt de partea ei, din câte ştiu. Sunt convinsă că va face ceva – e tânără, are energie. Mai ales, sunt convinsă pentru că ea e din Partidul lui Şor, prima primăriţă din raion şi din republică. Noi am ales-o pentru un an, şi cred că în acest timp ea va vrea să arate lumii, la toată Moldova, că poate face ceva. (…) Eu sunt de părere că chiar dacă, cum spun, a furat miliardul (Ilan Şor, n.r.), că naiba ştie ce… chiar dacă l-a furat, face ceva şi pentru lume, dar alţii care fură chiar nu mai fac nimic. Numai pentru dânşii. Dna Marina am văzut că are studii, mi-a făcut impresia unei femei deştepte”, ne-a destăinuit, spre exemplu, Angela Savin.

Tauber – tenis – Kroll

Anterior, Tauber a deţinut funcţia de preşedintă a Federaţiei de Tenis din R. Moldova. Pe parcursul şedinţelor de judecată în „dosarul Şor”, Marina Tauber a fost foarte activă, chemând în repetate rânduri oamenii la protest pentru susţinerea primarului de Orhei. Totodată, Tauber figurează în Raportul Kroll 1. Ea este menţionată ca fiind unul dintre beneficiarii banilor „dispăruţi” din cele trei bănci la sfârşit de 2014. Banii furaţi urmează a fi restituiţi de cetăţeni timp de 25 de ani.

Publicitate
Publicitate
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

FOTO/ Dosarele angajaților Teleradio-Moldova, ținute în mape moștenite de la KGB-ul sovietic

Dosarele angajaților companiei publice de radio și televiziune, Teleradio-Moldova, se păstrau, până nu demult, la Resurse Umane în mape moștenite de la KGB-ul sovietic. Asta spune Vlad Țurcanu, directorul gener…
FOTO/ Dosarele angajaților Teleradio-Moldova, ținute în mape moștenite de la KGB-ul sovietic

Memur Maaşı Hesaplama

- dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
casinovale.club
-
süperbetin
- benjabet -

kolaybet

-
betgaranti
- jojobet.pro -

mersin eskort

- eskort - eskort eskişehir -
web tasarım hizmeti
-
istanbul avukat
- deneme bonusu veren siteler

Memur Maaşı Hesaplama

- dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
casinovale.club
-
süperbetin
- benjabet -

kolaybet

-
betgaranti
- jojobet.pro -

mersin eskort

- eskort - eskort eskişehir -
web tasarım hizmeti
-
istanbul avukat
- deneme bonusu veren siteler