Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Acasă, la Nemţeni

Acasă, la Nemţeni

299-nemteni2Sute de oameni s-au adunat pe platoul de construcţii de la Nemţeni, pentru a vedea primele case finisate, dar şi pentru a sărbători intrarea în „casă nouă”. Douăzeci de familii au primit cheile de la noile case, dintre care două au fost utilate complet. Noii proprietari au pregătit bucate tradiţionale de sărbătoare şi s-au bucurat, alături de rude, prieteni şi colegi de serviciu.

La intrarea pe platoul de la Nemţeni, primul rând de case a fost ornat cu baloane, legate de stâlpii de electricitate, şi ghivece cu flori, pe scările de la intare. Deasupra uşii fiecărei case, pe un panou desenat de copii, era scris numele familiei care va locui acolo. Primele chei au fost oferite familiilor cu copii mici, invalizilor şi bătrânilor singuri. Printre utilităţile din locuinţe sunt sistemele de încălzire, aragazurile şi frigiderele.

„Casă nouă” ca la carte

Profesoara din Nemţeni Silvia Ciobanu a primit o casă nouă. Cu toate că doar pereţii şi acoperişul au fost finisate, femeia se bucură. A venit cu două genţi mari, pline cu bucate, ca să aibă cu ce servi oaspeţii. Colegele de muncă se adună în jurul mesei, în picioare, servesc un pahar cu vin, îi spun cuvinte de felicitare şi o încurajează pe Silvia.
„Mi se părea, la început, că n-o să se mai facă casele. Dacă au construit până acum, se vede că vor construi şi mai departe. O să venim şi noi, dar nu putem în fiecare zi, că suntem la lucru”, spune femeia. Doi dintre copiii Silviei Ciobanu se numără printre sinistraţi, deoarece şi casele lor au fost luate de ape. Acum stau toţi la bunei, aşteptând ziua când vor primi şi ei locuinţe.

Vecinul familiei Ciobanu, de peste drum, va fi Ion Zugravu. El a primit o casă cu două odăi, baie şi bucătărie. Ion spune că a muncit de la bun început pe şantierul de construcţii, fiind şi plătit, iar acum se va muta în casa construită de el. Familia Zugravu are două fete: Cristina, de doi anişori, şi Mariana, care abia a împlinit o lună de zile. Ion spune că materialul din care au fost construite casele este călduros şi rezistent. „Din casa pe care am avut-o nu a rămas nimic. Streaşina e la pământ”.

299-nemteni1„Casa mea din lut era mai bună”

Mama lui Ion Zugravu nu a primit casă. Îşi aminteşte cu lacrimi în ochi de gospodăria luată de ape: „Dacă ar fi să răsară casa mea, ca o ciupercă, acum mă duc în vale, nici nu mă uit”. Spune că aici, pe deal, e pustiu, nu sunt copaci, bate vântul. „Câţi ani trebuie să mai trăiesc, ca să văd un copac lângă casă?”- întreabă femeia, ştergându-şi lacrimile cu colţul baticului. Casa mea din lut, din vale, era mai bună, zice ea.

Mai multe sătence se adună lângă casa familiei Zugravu. Încep a discuta cine a primit casă şi cine n-are unde locui. Printre ele, o bătrână, supărată că nu a primit casă, zice: „Da eu am casa mea, cu tot cu cruce, la cimitir”. Femeile zic că toţi vor primi case, iar azi, pur şi simplu, doar 20 au fost gătite.

Natalia Şindilă, bătrâna care nu a primit astăzi casă, zice că atunci când i-au măsurat casa, i-au spus că, pe 2 noiembrie, va primi alta, nouă. „Aici, pe deal, erau mori de vânt cândva. Îmi amintesc bine, veneam încoace de la şcoală şi sădeam copaci”. Ea zice că a lucrat 38 de ani în colhoz, iar zece ani – în primărie, iar acum a pierdut toată munca sa de o viaţă. Unde-i dreptatea?

Hora caselor

Lucrările de construcţie la Nemţeni au început la 23 august. Atunci premierul Vlad Filat declara că locuinţele vor fi gata până la prima zăpadă. La 7 septembrie, temelia celor 115 case era deja pusă. 80 dintre acestea sunt construite de Fundaţia „Concordia”, iar celelalte – din banii Guvernului şi din materialele de construcţie oferite de România.

Pe platoul de la Obileni, unde lucrările au început mai târziu, vor fi ridicate 25 de case, cu suportul financiar al Georgiei, iar pe platoul de la Leuşeni se construiesc 560 de case, pentru locuitorii satelor Cotul Morii şi Sărăteni.

În urma inundaţiilor din vara aceasta, în lunca Prutului au fost deteriorate 1105 case, iar 159 dintre ele au fost distruse integral, conform raportului Comisiei Naţionale pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor.

Natalia Dabija