• Primarii pe “ruta” flagrantului

  Primarii pe “ruta” flagrantului
  de
  vizualizări
  20 noiembrie 2008 | 22:50

  Potrivit unui raport al Procuraturii Generale, în primele 10 luni ale anului 2008,  instanţele de judecată au pronunţat peste 220 de sentinţe referitoare la flagelul corupţiei. Cea de-a cincea parte dintre acestea se referă la “oficialii publici” – primari, profesori sau colaboratori ai ofciului cadastral. 11 din cei peste 40 de oficiali sunt primari din diverse localităţi ale R. Moldova.

  Câţiva ani, primarii sunt victime ale unuia şi aceluiaşi scenariu: ruta Chişinău – Bumbăta, Chişinău – Buşila, Chişinău – Fazauca, Moara de Piatră – Bălţi, etc. Mai mulţi aleşi locali recunosc faptul că satele pe care le administrează au nevoie de rute care ar face conexiunea cu or. Chişinău sau cu alte localităţi. Dar, după ce edilii îşi pun semnătura pe certificatele necesare, aceştia se pomenesc cu organele de urmărire penală peste ei, imediat ce pretinşii agenţi economici le aruncă pe birou câteva sute de dolari.

  Chişinău—Buşila

  Acum câteva luni, Ziarul de Gardă a publicat articolul “Operaţiunea “Primar în flagrant”” despre felul în care Valeriu Toderica, primarul satului Buşila, r. Ungheni, s-a pricopsit cu un dosar penal după ce, în noiembrie 2007, oamenii legii “l-au prins în flagrant”. Potrivit acestora, Toderica se obliga să elibereze un aviz ce ar confirma oportunitatea deschiderii unei rute interurbane de transportare a călătorilor Buşila-Chişinău, pentru care şi-ar fi însuşit 200 USD. “La sfârşitul lunii noiembrie 2007, la Primărie a venit un oarecare Ion, care spunea că intenţionează să deschidă ruta Buşila-Chişinău”. “De obicei, şedinţa Consiliului local are loc joi, aşa că i-am spus să vină cu o cerere în scris până la cea mai apropiată sedinţă. Joi, după ce a fost discutată prima întrebare, pe la mijlocul şedinţei, deschide uşa acest Ion, care spune că a adus cererea. Tot atunci mi-a pus-o pe masă. La sfârşitul şedinţei, am propus spre discuţie şi problema deschiderii unei rute Buşila-Chişinău, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de deplasare a sătenilor. Îmi amintesc, unul dintre consilieri s-a cam mirat că cineva şi-ar dori să deschidă o rută de la Buşila, deoarece satul se află chiar pe traseu, şi se întreba care ar fi profitul celor care intenţionează să deschidă o astfel de rută. “E problema mea”, i-a asigurat pe toţi acest Ion. Aşa s-a hotărât eliberarea avizului”.

  Ion nu există

  La 19 decembrie 2007, de Sf. Nicolae, Ion a telefonat din nou primarului. “Era ziua în care adunam fonduri destinate cadourilor pentru elevii din clasele primare”, spune primarul Toderică despre surpriza pe care vroia să le-o facă micuţilor. “Îmi amintesc că, în acea zi, Ion mi-a telefonat pe la orele 12, anunţându-mă că va veni la Buşila în câteva ore. Deoarece condiţiile climaterice erau nefavorabile şi pentru că nu aveam un mijloc de transport ca să ne deplasăm prin sat după donaţiile pentru cadouri, l-am rugat pe Ion, care venise cu un jeep alb, să mă însoţească pe la casele oamenilor, iar el s-a oferit să ne ajute atunci când va sosi în sat să-şi ia avizul”. “Ion a venit pe la 13.30”, continuă Toderica. “I-am dat avizul, iar el scoase 100 USD, să mi-i dea. Nu înţelegeam de ce ar face asta. M-a asigurat că aşa se procedează peste tot, chiar şi la vamă…”

  Când porni după donaţiile pentru cadouri, la intrarea în sat, primarul observă maşina organelor de drept, dar nu bănui că, peste câteva ore, chiar el urma să devină subiectul flagrantului cu camere de luat vederi. În scurt timp peste primarul Toderica intrase mai mulţi care susţineau: “V-am prins în flagrant”.

  Ion – cel care îşi dorea să deschidă ruta şi i-a oferit primarului 100 USD a depus o cerere la Procuratură. De fapt, de-a lungul celor 10 şedinţe de judecată care au avut loc de la sfârşitul anului 2007 până în prezent, presupusa victimă nu s-a prezentat la niciuna. “De obicei, la şedinţe vin eu, procurorul şi judecătorul”, spune Valeriu Toderica. La 21 noiembrie, primarul urmează să asiste la cea de-a 11-a şedinţă.

  “Chişinău—Bumbăta” la Curtea Supremă de Justiţie pentru a 2-a oară

  Nicolae Pânzaru, fost primar de Bumbăta, localitate din acelaşi raion, a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie pentru a doua oară pentru că organele de drept l-au bănuit că ar fi încercat să îşi însuşească 1 200 de lei pentru că a dat acordul deschiderii unei rute Chişinău – Bumbăta. “Un oarecare Veaceslav a solicitat deschiderea unei rute ce ar ajuta oamenii din sat să se deplaseze spre Chişinău”, ne povesteşte fostul primar. “A încercat să mă convingă că a pus totul la punct. Mi-a spus că a mai avut o rută Bucureşti-Chişinău. Am acceptat. În ziua în care a venit după aviz, mi-a strâns mâna şi mi-a strecurat 1 200 lei. A spus cu voce tare: “Aici sunt 1 200 lei”. S-a întors şi a plecat. Mi-am dat seama că ceva nu e în regulă. În timp ce coboram pe scari ca să merg la poliţie şi să declar aceşti bani, am văzut două automobile ale organelor de drept. A început filmarea şi avertizarea că am fost prins în flagrant”, ne mai spune fostul primar, care se miră de faptul că, în dosar, lipseşte partea vătămată, ceea ce contravine procedurii. Veceaslav Galoi este numele celui care a depus o plângere la Procuratură. Chiar dacă baza de date a Ministerului Dezvoltării Informaţionale susţine că persoane cu acest nume nu există în R. Moldova, Nicolae Pânzaru afirmă că l-a văzut o singură dată – atunci când a fost adus cu forţa la judecată. Pentru că partea vătămată lipseşte, Curtea Supremă de Justiţie a decis să remită dosarul spre rejudecare în instanţa de apel. Aceasta însă a hotărât să menţină decizia chiar dacă lipsa victimei presupune ignorarea unui act de justiţie echitabil.

  “Bălţi—Moara de Piatră” în aceeaşi instanţă

  Şi locuitorii satului Moara de Piatră se aşteptau la o rută Bălţi-Moara de Piatră. Speranţa acestora însă a durat până în momentul în care primarul Iurie Gnaciuc a ajuns personajul central al unui flagrant organizat de organele de drept. “Eram în concediu, atunci când un domn venise la Primărie pentru a propune deschiderea unei rute Bălţi-Moara de Piatră”, îşi aminteşte primarul de flagrantul din vara 2008. “Am lucrat în Bălţi timp de 22 de ani şi înţelegeam cât de importantă este această rută pentru sat. Am acceptat şi am pus semnătura pe un certificat. A venit la Primărie imediat ce ieşisem din concediu şi mi-a întins 100 USD, drept “mulţumire””, mai spune Iurie Gnaciuc. Primarul a ajuns la cea de-a treia şedinţă în instanţa de fond, dar este sigur că vor urma mult mai multe, mai ales că victima care s-a plâns pe el la Procuratură, Ion Rotaru, nu se prezintă în instanţa judecătorească.

  Expertul CAPC, Corneliu Gurin, susţine că, s-ar putea ca, în cazurile respective, părţile vătămate să fie incluse în “programe de protecţie” a celor care acordă asistenţă în procesul penal şi de aceea, respectivii nu se prezintă în şedinţele de judecată. Totuşi, legislaţia prevede posibilitatea audierii securizate a respectivelor persoane de către judecător. Deoarece aceste audieri au importanţă majoră, ele trebuie să se producă, la primele etape ale procesului. Dacă acuzarea nu reuşeşte să prezinte respectivele probe (martori, părţi vătămate), poziţia judecătorului nu poate fi prea mult timp pro-activă şi ar putea să rezulte în neadmiterea probelor ce nu pot fi confirmate. În cazurile descrise mai sus, însă, se pare că judecătorii nu doresc să procedeze cu maximă celeritate, considerând, probabil, că dacă inculpaţii nu sunt arestaţi ori limitaţi în anumite drepturi, se mai poate aştepta cu luarea deciziei finale. Dar, asemenea tărăgănări şi “hărţuiri judiciare”, evitarea adoptării deciziilor de achitare pentru lipsă de probe concludente sau încălcări procedurale afectează considerabil situaţia persoanelor vizate, a apropiaţilor acestora şi prejudiciază chiar interesele justiţiei.

  Notăm iarăşi, că problema documentării şi examinării dosarelor de corupţie în R. Moldova este una “specială”: examinarea durează în timp, procesele sunt tergiversate, iar hotărârile emise de instanţele judecătoreşti, în marea majoritate a cazurilor, nu sunt foarte dure. Organele de urmărire penală (CCCEC, Procuratura, MAI) preferă să afirme că judecătorii “nu ţin pasul” cu ele, iar magistraţii au explicaţii proprii, obiective ori subiective: aşa a fost materialul probator; asta a fost prestaţia acuzării; au fost comise vicii de procedură şi legislaţia obligă judecătorul să nu ia în consideraţie probele acumulate sau administrate cu încălcări. Fiecare cu argumentele sale, numai că toată această vânzoleală şi statistică descurajatoare nu contribuie la prevenirea şi combaterea corupţiei, cetăţenii simt că anumite acţiuni sunt mimate de organele de drept, iar în vizorul lor nimeresc mai mult persoane fără acoperire politică sau jertfe ale unor intrigi şi interese economice sau administrative. Una din problemele esenţiale o reprezintă şi publicitatea pe cazurile respective, difuzarea comunicatelor mass-media despre condamnări sau achitări. Constatăm aici şi o situaţie de neexecutare evidentă a Legii cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, care stabileşte expres, că “hotărârile pronunţate de instanţa de judecată în cauze penale şi contravenţionale ce ţin de corupţie se publică în termen de 30 de zile pe pagina web oficială a instanţei judecătoreşti”.

  Anastasia NANI
  Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului “Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei“, implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Acord istoric în Orientul Mijlociu: Israelul și Emiratele Arabe Unite își vor normaliza relațiile

  Israelul și Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord istoric pentru normalizarea relațiilor dintre cele două state, relatează BBC, citat de Digi24. Emiratele Arabe Unite nu recunoșteau, până acum, existența I…
  Acord istoric în Orientul Mijlociu: Israelul și Emiratele Arabe Unite își vor normaliza relațiile

  VIDEO/ Ion Chicu, despre marșul tractoarelor spre Chișinău: „Ei spun că sunt agricultori, dar de fapt sunt activiști ai Platformei DA”

  Premierul Ion Chicu a comentat manifestația agricultorilor care au pornit pe tractoare la Chișinău. Chicu dă de înțeles că în spatele acesteia se află Platforma DA și Alexandru Slusari, iar agricultorii ar dori…
  VIDEO/ Ion Chicu, despre marșul tractoarelor spre Chișinău: „Ei spun că sunt agricultori, dar de fapt sunt activiști ai Platformei DA”

  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat, și-au exprimat dezacordul cu privire la desemnarea lui Vladislav Clima în calitate de președinte al Cu…
  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  VIDEO/ No comment: Lanuri de porumb, distruse de secetă

  Seceta excesivă din acest an a compromis munca agricultorilor și i-a adus la limita disperării. Câmpuri întregi de cereale au fost distruse de o secetă dură care a lăsat în acest an fără roadă atât fermierii, c…
  VIDEO/ No comment: Lanuri de porumb, distruse de secetă

  LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

  18.51. La protest și-a făcut apariția și deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari. UPDATE 17:57: Mai mulți polițiști se află la intrarea în orașul Sângera. 18.08. Majoritatea tractoarelor su…
  LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

  Coronavirus în R. Moldova: Record de 16 decese înregistrate într-o singură zi

  Numărul persoanelor care au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19 este în creștere în R. Moldova. Astăzi, 13 august, încă 16 persoane au pierdut lupta pentru viață. În total, bilanțul deceselor a…
  Coronavirus în R. Moldova: Record de 16 decese înregistrate într-o singură zi