Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Justiţia sub Papuc

Justiţia sub Papuc

În primele sale declaraţii publice, făcute la revenirea din pribegie, ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, recunoaşte că nu regretă nimic din ceea ce a făcut, şi dacă s-ar repeta evenimentele, el ar proceda în acelaşi mod. „Nu mă consider vinovat. Dacă mi s-ar întâmpla încă o dată asemenea evenimente, noi avea să procedăm la fel. Dacă este persoana clară care a săvârşit acest omor (n.r., omorul lui Valeriu Boboc), trebuie să răspundă. Dacă au fost alţi lucrători de poliţie care şi-au permis să acţioneze violent, trebuie să fie traşi la răspundere”, a spus ex-ministrul.

Pe data de 19 ianuarie 2015, Gheorghe Papuc a fost condamnat de Curtea de Apel Chişinău la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz şi neglijenţă în serviciu, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009. Papuc a mai fost găsit vinovat şi de faptul că nu şi-ar fi exercitat corect atribuţiile în timpul evenimentelor din aprilie 2009, precum şi pentru faptul că, fiind ministru, a dat în chirie încăperi şi o maşină, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), aflat la guvernare atunci, iar MAI a suportat toate cheltuielile, în locul partidului.

Marţi, 20 ianuarie 2015, telefonul fostului poliţist era deconectat şi din ianuarie până luni, 6 iulie 2015, nimeni nu a ştiut nimic despre locul aflării acestuia. Sergiu Cociorvă, şeful Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, a spus atunci, pentru ZdG, că documentele au ajuns la ei şi că deja erau întreprinse măsuri pentru reţinerea condamnatului Papuc. „Dacă dispuneţi de careva informaţii, unde la acest moment se află Gheorghe Papuc, imediat mergem şi îl reţinem”, declara Cociorvă. Interpolul, pe de altă parte, a refuzat să-l dea în căutare, pe motiv că acest caz este cu tentă politică şi că ei ar putea să-l caute doar pe teritoriul R. Moldova. Astfel, până la urmă, căutările lui Gheorghe Papuc au fost doar mimate.

Papuc is back!

La câteva zile după ce Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a emis o hotărâre irevocabilă prin care Gheorghe Papuc trebuie să achite suma de 20.000 de lei în loc să stea 4 ani după gratii, iată că fostul ministru îşi face apariţia în public, lansând şi declaraţii în presă. Deşi acesta susţine că nu fugise nicăieri şi nu se eschivase de la răspundere penală, invocând că s-ar fi aflat în R. Moldova, potrivit unor surse, el minte, deoarece, încă pe 19 ianuarie, acesta a trecut prin Transnistria, unde a fost reţinut o noapte din cauza altui dosar penal. La cererea unor persoane de la Moscova, acesta a fost eliberat, după care a plecat în capitala Federaţiei Ruse, de unde s-a refugiat în Caucazul de Nord, mai exact în Republica Autonomă Kabardino-Balkaria. Potrivit site-ului www.moldova.org, Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne al R. Moldova, are legături mai vechi cu Kabardino-Balkaria, unde a fost cercetat penal în cadrul unui dosar intentat de Serviciul Federal de Securitate din această republică la 13 noiembrie 1995, pentru uz de fals. Serviciile secrete din Kabardino-Balkaria au stabilit atunci că Gheorghe Papuc, neavând studii speciale, „a cumpărat cu scopul de a avansa în post o diplomă falsă conform căreia ar fi absolvit în anul 1991 Facultatea de drept a Universităţii din or. Taşkent, Uzbekistan”. Sursele care ne-au dezvăluit locul în care Papuc s-ar fi aflat de la sfârşit de ianuarie încoace, susţin că acesta are suficiente relaţii în zona respectivă, încât să se fi simţit în siguranţă acolo.

526-papuc-fugaDecalaje în justiţie

Pavel Midrigan, avocatul care l-a reprezentat pe ex-ministrul Papuc la CSJ, susţine că, de fapt, clientul său s-a aflat în R. Moldova pe perioada celor şase luni în care CSJ a pronunţat o decizie favorabilă acestuia.

„Gheorghe Papuc mi-a spus că nu a fost nicio problemă pentru el de a se ascunde într-o ţară, unde sunt atâtea case şi vile părăsite, mai ales că are multă experienţă datorită funcţiei pe care a avut-o”. Midrigan ne-a mai spus că, în general, clientul său este mulţumit de decizie, dar că ar putea să o comenteze doar după 16 iulie, când va avea motivarea acesteia. Întrebat dacă, în calitate de jurist, nu vede vreo problemă în decalajul atât de mare dintre deciziile luate de cele trei instanţe, în acelaşi dosar, Midrigan a replicat: „Eu sunt avocat. Nu mă provocaţi să fac declaraţii împotriva clientului meu. Asta nu se va întâmpla niciodată. Întrebaţi-i pe cei de la CSM. E problema sistemului judiciar de la noi care, în baza aceloraşi probe, ia decizii total diferite”.

Pentru a înţelege motivul din care două instanţe judiciare au luat decizii diametral opuse în cadrul aceluiaşi dosar, l-am contactat pe Victor Micu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Micu susţine că aceste decalaje evidente între deciziile primei instanţe, a instanţei de Apel şi a CSJ, sunt îngrijorătoare, dar că ar putea spune mai multe doar după ce va fi publicată decizia motivată pe acest dosar. „Judecătorii trebuie să adopte decizii în temeiul probelor. Acum nu am motive să spun dacă a fost sau nu respectat acest principiu. Este cert că, în cazul în care acuzatorul de stat va considera că sentinţa este prea blândă, va putea depune, în colegiul lărgit al CSJ, un recurs în anulare. Abia în cazul anulării sentinţei, am putea înţelege în ce măsură s-a ţinut cont de valoarea probantă din acest dosar”.

„Procurorii au prezentat suficiente probe pentru condamnarea acestuia”

Artur Lupaşco, unul dintre procurorii care a reprezentat Procuratura Generală în acest dosar, susţine că nu e de competenţa sa să depună sau nu recurs în anulare în urma achitării ex-ministrului Papuc de către CSJ. „E competenţa exclusivă a procurorului general şi a adjuncţilor săi. Oricum, o decizie definitivă privind recursul în anulare ar putea fi luată doar după emiterea hotărârii motivate a CSJ”. Potrivit lui Lupaşco, legea, totuşi, conţine temeiuri restrânse privind dreptul de a depune un recurs în anulare. Întrebat de ZdG dacă în dosar au existat sau nu probe, în baza cărora Curtea de Apel a decis condamnarea la 4 ani de privaţiune de libertate cu executare a ex-ministrului Papuc, Lupaşco a confirmat: „Procurorii au prezentat suficiente probe pentru condamnarea acestuia”.

Pentru evadare, imediat după pronunţarea sentinţei de către Curtea de Apel Chişinău, procurorii susţin că Papuc nu poate fi tras la răspundere, deşi timp de mai multe luni s-a ascuns, eschivându-se de la executarea pedepsei. „Da, a fost o decizie definitivă şi executorie, dar nu a fost una irevocabilă. El a hotărât să aştepte decizia irevocabilă. Nu există temei legal pentru a-l pedepsi în acest caz”, ne-a spus procurorul Artur Lupaşco.

Legea spune că procurorul general şi adjuncţii lui, precum şi, în numele acestor persoane, apărătorul sau reprezentantul lor legal, pot declara la Curtea Supremă de Justiţie recurs în anulare împotriva hotărârii judecătoreşti irevocabile după epuizarea căilor ordinare de atac. Acest proces poate avea loc în scopul reparării erorilor de drept comise la judecarea cauzei, în cazul în care un viciu fundamental în cadrul procedurii precedente a afectat hotărârea atacată, inclusiv:

a) când instanţa de judecată internaţională, prin hotărârea sa, a constatat o încălcare a drepturilor şi libertăţilor omului, ce poate fi reparată la o nouă judecare;

b) când Curtea Constituţională a recunoscut drept neconstituţională prevederea legii aplicate în cauza respectivă.

„O pedeapsă ridicolă”

Un subaltern de-al fostului ministru, din perioada 2009, despre care se spune că ar fi apropiatul acestuia şi până acum, a spus că nu comentează corectitudinea deciziei CSJ, pe motiv că „aşa-i justiţia în R. Moldova”. Acesta a mai spus că nu a vorbit cu Papuc şi că, de fapt, a pierdut legătura cu el imediat după 7 aprilie 2009.

Ala Boboc, mama lui Valeriu Boboc, tânărul omorât la 7 aprilie 2009, ne-a spus că i se pare ridicol şi faptul că, deşi numele feciorului său a figurat în aceste dosare, ea nu a fost chemată niciodată în instanţă, ca parte vătămată. La fel de ridicolă este şi decizia CSJ de a-l achita pe Gheorghe Papuc, care, până la urmă, a ieşit basma curată. „Toţi cei care au fost implicaţi direct sau indirect în violenţele de pe 7 aprilie trebuie să plătească. Eu ce să spun, să-şi vadă Papuc de viaţa lui. Viaţa îl va pedepsi şi pe el”, a spus mama lui Valeriu Boboc.

ZdG a încercat de mai multe ori să-l contacteze pe fostul ministru de Interne. Acesta nu a răspuns la apelurile noastre, iar mai târziu telefonul lui Gheorghe Papuc a fost deconectat.