• (doc, foto) Judecătorul Sternioală şi-a ascuns casa de lux

  (doc, foto) Judecătorul Sternioală şi-a ascuns casa de lux
  vizualizări
  03 iunie 2016 | 07:10

  Oleg Sternioală, judecătorul promovat suspect, acum doi ani, de la Judecătoria Buiucani direct la Curtea Supremă de Justiţie, trăieşte într-un imobil de lux, care valorează peste 7 milioane de lei la preţul de piaţă. Casa nu se regăseşte însă în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale magistratului, fiind înregistrată pe numele părinţilor săi, pensionari, care au trăit însă toată viaţa la Floreşti. Mama judecătorului, care, după decesul soţului, a devenit singura proprietară a impozantului edificiu, este profesoară de limba română la liceul din localitatea natală.

  Oleg Sternioală are 41 de ani. El este judecător din anul 2001, când a fost numit în funcţie printr-un decret semnat de preşedintele Vladimir Voronin, fiind promovat din funcţia de consilier al preşedintelui Curţii de Apel. În 2006—2008, Sternioală a fost vicepreşedinte al Judecătoriei Ciocana, iar în 2008 devine preşedinte al Judecătoriei Buiucani din Chişinău. A deţinut această funcţie până în 2014, când a fost promovat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) direct la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), deşi se prezentase la concurs cu 59 de puncte acordate de Colegiul pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor, punctaj sub cel obţinut de judecătorii Dina Rotarciuc, Viorica Puică sau Aliona Danilov.

  569-sternioala3Imobilul, înregistrat pe numele părinţilor pensionari

  În 2013, judecătorul Oleg Sternioală declara că nu deţine nici casă, nici maşină şi că a ridicat doar un salariu de 91 de mii de lei. Dar, în acel an, 2013, judecătorul Sternioală, implicat de-a lungul timpului în luarea mai multor decizii dubioase, se muta în casă nouă, la marginea Chişinăului, în or. Codru. Pentru că salariul şi veniturile declarate de magistrat nu-i permiteau să-şi achiziţioneze un asemenea imobil, Sternioală îşi înregistrează casa de lux pe numele părinţilor săi: Parfenie şi Daria Sternioală. În 2013, când imobilul trece în proprietatea celor doi soţi Sternioală, tatăl judecătorului avea 70 de ani, iar mama sa, cu trei ani mai puţin. Parfenie Sternioală era atunci pensionar, după ce a activat toată viaţa în organele de drept, iar soţia sa, Daria, profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Floreşti. Anterior, Daria Sternioală a fost directoarea acestei instituţii de învăţământ. Oamenii din Floreşti ne-au anunţat că, recent, tatăl magistratului Sternioală a decedat, iar mama acestuia, care încă are ore la liceu, locuieşte într-un apartament din Floreşti, nicidecum la Chişinău, în imobilul luxos pe care, în acte, îl deţine.

  569-sternioala2Cu baterii solare şi piscină

  Casa în care locuieşte judecătorul Sternioală este una impunătoare. Chiar dacă datele de la Cadastru arată că ar avea doar 120 m.p., în realitate, imobilul este unul mult mai mare, fiind construit cu respectarea celor mai moderne tehnologii. Acesta este alimentat cu baterii solare, iar în curte are instalată o piscină.

  Imobilul, evaluat de experţi imobiliari la peste 7 milioane de lei, a intrat în posesia părinţilor judecătorului în iulie 2013, fiind cumpărat de la familia Braşoveanu. Aceasta l-a construit de pe la începutul anilor 2000. În perioada 2006—2011, casa a fost pusă în gaj pentru mai multe credite, iar ulterior, în 2011—2013, instituţia financiară, cel mai probabil pentru că nu se rambursau banii, a cerut executarea silită. Datele cadastrale arată că, în acea perioadă, înainte ca imobilul să fie cumpărat de soţii Sternioală, acesta a fost ţinta mai multor încheieri judecătoreşti, semnate de magistraţi ai Judecătoriei Râşcani din Chişinău.

  569-sternioalaolegVeniturile şi bunurile declarate de judecător

  În ultimii 7 ani, judecătorul Oleg Sternioală a indicat venituri mai mult decât modeste în declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietate, venituri care nu i-ar fi permis achiziţionarea unei asemenea case. Astfel, în 2009, la câteva luni după ce era ales preşedinte al Judecătoriei Buiucani, judecătorul declara venituri din salariu şi activitate didactică în sumă de aproximativ 95 mii de lei. Declaraţiile pentru anii 2010 şi 2011 ale judecătorilor de la Judecătoria Buiucani lipsesc de pe site-ul CSM. În 2012, Sternioală indică venituri din salariu de 77 mii de lei. În 2013 magistratul indică venituri de aproximativ 92 mii de lei. Un an mai târziu, în 2014, Oleg Sternioală se căsătoreşte cu Elena Tudoran, o fostă angajată a Judecătoriei Buiucani, în fruntea căreia s-a aflat magistratul. În acel an, deja din salariul de judecător CSJ, acesta indică venituri de 200 mii de lei şi 39 de mii de lei, venitul soţiei, din activitatea de avocat la Biroul „Pro Maximus”.

  În 2014, judecătorul a indicat că de la celebrarea căsătoriei a obţinut 60 mii de euro, echivalentul a aproximativ 1 milion de lei. Nunta judecătorului a avut loc la un restaurant luxos din capitală, la care au participat mai multe personaje din justiţia şi chiar politica din R. Moldova. Tot în declaraţia din 2014, Sternioală declară că a investit aproape 45 de mii de euro în construcţia a două apartamente ridicate de SRL „Cand-Vas” şi SRL „Silentagro”, iar alţi 30 de mii urma să-i achite până în 2016. În fine, pentru anul 2015, Oleg Sternioală a indicat un venit din salariu de 232 mii de lei, dar şi faptul că soţia sa ar fi primit un ajutor financiar de la părinţi, în sumă de 10 mii de euro.

  În declaraţiile de avere din 2014 şi 2015, Sternioală indică faptul că ar locui în locaţiune, într-un apartament de 89 m.p. Totodată, acesta declară două automobile, un Kia Sportage şi un Volkswagen Golf, achiziţionate în 2013 cu jumătate de milion de lei. Totodată, în declaraţia din 2013, magistratul a indicat şi o firmă a fiului său, Alexandru, din prima căsătorie. SRL „Adverts”, specializată în publicitate, este fondată de Alexandru Sternioală împreună cu Cristian Hangan şi Kiril Vlas, având adresa juridică într-un apartament care aparţine fostei soţii a judecătorului, mama lui Alexandru.

  Oleg Sternioală a refuzat să discute cu noi la subiect, solicitând să-i trimitem întrebările în scris, prin intermediul șefului secretariatului CSJ. La fel, în scris, am primit și răspuns din partea acestuia: „Casa aparține parinților: mamei, care mai lucrează, și tatălui, care a decedat la 15 martie 2016. Nu pot sa declar ceea ce nu-mi aparține. Mama și tata au procurat casa cu scopul de a trece cu traiul în Chișinău, deoarece ambii copii sunt aici (eu și sora), iar alte rude la țară nu avem. Mama a lucrat și lucrează profesoară, tata – a lucrat în funcție de procuror, avocat, jurist la agenți economici. Au agonisit și au procurat. Date despre veniturile lor sunt la fisc. Când o să-mi aparțină casa (dacă o să-mi aparțină), pentru că încă nu am primit moștenirea după decesul tatălui, am s-o declar”, ne-a scris judecătorul Oleg Sternioală.

  Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Imagine din 2019 de la Zürich, folosită pentru a da amploare protestului de la Berlin contra restricțiilor impuse de autorități în contextul pantemiei de Covid-19

  O fotografie făcută în timpul unui festival de muzică techno care a avut loc în august 2019 în orașul elvețian Zürich este distribuită intens pe rețelele de socializare ca fiind făcută în timpul protestului din…
  Imagine din 2019 de la Zürich, folosită pentru a da amploare protestului de la Berlin contra restricțiilor impuse de autorități în contextul pantemiei de Covid-19

  Trei decese și 249 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Un singur caz de import

  Alte 249 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care două în regiunea transnistreană. Din numărul total de cazuri, un caz este import (SUA).
  Trei decese și 249 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Un singur caz de import

  Scuarul din fața Centrului comercial UNIC va fi renovat

  Centrul comercial UNIC anunță că în scurt timp va începe implementarea unui proiect de renovare  a scuarului amplasat pe terenul aferent Centrului. Scopul acestui proiect este de a oferi locuitorilor și oaspeți…
  Scuarul din fața Centrului comercial UNIC va fi renovat

  VIDEO/ Mărturii ale unor oameni care au suferit de Covid-19: „Parcă cineva mă apăsa cu un fier de călcat”

  Mai multe persoane care au suferit de Covid-19, dar au reușit să se trateze, povestesc, într-un filmuleț video publicat de Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, despre suferințele prin care au trec…
  VIDEO/ Mărturii ale unor oameni care au suferit de Covid-19: „Parcă cineva mă apăsa cu un fier de călcat”

  „De ce nu? Aș învinge într-o partidă de șah cu șeful statului”

  Interviu cu Alexandru Buzdugan, elev la „Prometeu” Alexandru Buzdugan are 16 ani, exact atâți câți a împlinit și Ziarul de Gardă la 29 iulie 2020. Este elev la „Prometeu”, e pasionat de șah și de fotbal, citeșt…
  „De ce nu? Aș învinge într-o partidă de șah cu șeful statului”

  Guvernul României a aprobat creșterea treptată a alocațiilor pentru copiii cu cetățenie română până se vor dubla, în iulie 2022

  Guvernul României a aprobat dublarea etapizată a alocațiilor de stat pentru copii. Prima majorare, cu 20%, aferentă lunii august, va fi făcută în septembrie, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale de la…
  Guvernul României a aprobat creșterea treptată a alocațiilor pentru copiii cu cetățenie română până se vor dubla, în iulie 2022