Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Judecător cu casă de milioane…

Judecător cu casă de milioane şi fecior avocat cu dosar penal

425-judecator-melinteanu-casaIurie Melinteanu, judecător la Curtea de Apel (CA) Chişinău este proprietarul unei case de locuit cu două nivele, mansardă şi terasă, estimată de experţii imobiliari la peste patru milioane de lei. Imobilul de lux al magistratului este situat pe str. Avicenna din Chişinău. Tot pe acestă stradă, fiul judecătorului, Dorin Melinteanu, a accident un motociclist care a ajuns la Urgenţă cu multiple facturi. Procurorii i-au deschis un dosar penal, dar, recent, după trei ani de judecată, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) l-a achitat pe fiul judecătorului de la Apel.

Iurie Melinteanu a fost numit în calitate de judecător la CA Chişinău în anul 2003, printr-un decret al preşedintelui Vladimir Voronin. Numele magistratului figurează în două dosare pe care, în 2012, R. Moldova le-a pierdut la CtEDO. Totodată, Iurie Melinteanu este unul dintre magistraţii care examinează dosarul ex-comisarului general de Chişinău, Vladimir Botnari şi a ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, învinuiţi de neglijenţă în serviciu, soldată cu urmări grave în contextul evenimentelor din aprilie 2009. Pe data de 30 ianuarie 2013, atunci când CA Chişinău urma să pronunţe sentinţa în cazul lui Botnari şi Papuc, judecătorul Melinteanu a plecat în concediu medical. Ulterior, Gheorghe Papuc a anunţat prin intermediul avocatului său că s-a îmbolnăvit şi pronunţarea sentinţei a fost amânată.

În Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, magistratul scrie că, împreună cu soţia, deţine două terenuri la Durleşti, o casă de locuit la Chişinău, cu terasă, garaj şi beci. Casa de milioane a judecătorului este situată în cartierul Malina Mică, pe str. Avicenna şi are suprafaţa de 260 m2.

425-melinteanu„Ştiu că aveţi mai multe fotografii cu mine şi vreţi să le publicaţi”

Imobilul de lux are două niveluri şi o mansardă. Geamurile sunt acoperite cu termopane de culoare maro, iar acoperişul casei este din ţiglă metalică de culoare roşie. În jurul casei pot fi observate mai multe aparate moderne de aer condiţionat. În declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi, magistratul menţiona că nu deţine automobile, însă în ograda familiei Melinteanu era parcat un automobil de culoare închisă.

Potrivit datelor de la “CADASTRU”, Iurie Melinteanu a construit casa prin anii 2000. Experţii imobiliari estimează imobilul de lux de pe str. Avicenna la peste 4 milioane de lei. Am încercat să luăm legătura cu magistratul Iurie Melinteanu, pentru a preciza din ce surse de venit a reuşit să-şi construiască casa de milioane, din moment ce salariul său de judecător este de aproximativ 6 mii de lei. După mai multe discuţii cu grefiera Cristina Mârzâncu, aceasta ne-a spus că nu poate să ne facă legătura cu judecătorul pentru că “el este permanent în şedinţe de judecată”.

Marţi, 4 iunie, am mers la CA Chişinău pentru a discuta cu judecătorul, dar Iurie Melinteanu s-a arătat ocupat şi, totodată, supărat că l-am fotografiat. “La dvs. acasă vine cineva şi intră în casă fără să vă ceară permisiunea? Cine va permis să mă fotografiaţi? De unde eşti? De la Ziarul de Gardă… Eu ştiu că aveţi mai multe fotografii cu mine şi vreţi să le publicaţi. Nu vă permit să faceţi fotografii”, ne-a spus judecătorul, în timpul pronunţării unor hotărâri de judecată.

425-Dorin-Melinteanu-2Fiul magistratului cu dosar penal

Dorin Melinteanu este fiul judecătorului Iurie Melinteanu. El are 31 de ani şi este de profesie avocat. Pe 8 aprilie 2009, la câţiva paşi de casa de lux a tatălui său magistrat, Dorin Melinteanu a accidentat un motociclist. Potrivit unei decizii de judecată, în ziua de 8 aprilie 2009, în jurul orei 19.20, inculpatul Dorin Melinteanu, conducând un automobil de model “Audi”, pe str. Avicenna, ajungând la intersecţie cu str. Malina Mică, nu a manifestat atenţie sporită de circulaţie şi nu a cedat trecerea vehiculelor ce se apropiau de intersecţia cu drumul cu prioritate. Astfel, a fost implicat în accidenatarea unui motociclist în vârstă de 50 de ani, care se deplasa regulamentar pe drumul cu prioritate, cauzându-i vătămări corporale grave. Potrivit raportului de expertiză medico-legală, motociclistul a suferit mai multe fracturi şi traumatisme cranio-cerebral, fiind transportat de urgenţă la spital.

Procurorii l-au învinuit pe fiul judecătorului de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 264 (3) lit.a Cod Penal. Pe 7 mai 2012, Judecătoria Centru a emis o Hotărâre prin care l-a achitat pe inculpatul Dorin Melinteanu. Procurorii au făcut recurs la CA Chişinău, dar, din motiv că tatăl inculpatului activează în calitate de judecător al Colegiului Penal de la CA Chişinău, Curtea Supremă de Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Bălţi.

425-Dorin-MelinteanuProcurorul: Sentinţa de achitare este ilegală şi neîntemeiată

În apelul făcut de procuror se solicită casarea Hotărârii primei instanţe şi pronunţarea unei noi hotărâri, prin care inculpatul Dorin Melinteanu să fie condamnat la 5 ani de închisoare cu privarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de 4 ani, iar în conformitate cu art. 90 CP pedeapsa să fie suspendată condiţionat cu executarea pedepsei pe un termen de probă de 3 ani. În motivarea apelului, procurorul a susţinut că prima instanţă a pronunţat o sentinţă de achitare ilegală şi neîntemeiată, bazată doar pe interpretarea unilaterală a probelor administrate în instanţă.

Curtea de Apel Bălţi a admis apelul procurorului, a casat hotărârea Judecătoriei Centru şi a pronunţat o nouă Hotărâre, prin care l-a condamnat pe Dorin Melinteanu (n.r.- în hotărâre nu este indicat la câţi ani a fost condamnat), iar în baza art. 90 a fost suspendată condiţionat executarea pedepsei cu închisoare pe un termen de probă de 1 an. Avocatul lui Dorin Melinteanu a atacat decizia la CSJ. Recent CSJ l-a achitat pe fiul judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău.

Dorin Melinteanu: Eu nu am confirmat că el este tatăl meu

Procurorul Veaceslav Balan ne-a spus că, în acest dosar, partea vătămată şi-a schimbat de mai multe ori declaraţiile făcute în instanţa de judecată. “Poate a fost influenţată. Aşa sunt la noi părţile vătămate”. Am încercat să discutăm mai multe detalii, legate de dosarul în care figurează numele lui Dorin Melinteanu. Acesta ne-a dat de înţeles că tatăl său nu este judecătorul de la CA Chişinău. “La CSJ este sentinţă de achitare. Cine a spus că Iurie Melinteanu e tatăl meu? Eu vă respect ca ziar, dar hai să lăsăm toate insinuările pentru altcineva. Poate aveţi informaţii eronate. Eu nu am confirmat că el este tatăl meu…”, a negat Dorin Melinteanu că el ar fi feciorul judecătorului Iurie Melinteanu.

Pe de altă parte, într-o decizie a CSJ este menţionat expres că Dorin Melinteanu este feciorul judecătorului de la CA Chişinău, fapt confirmat şi de avocatul lui Dorin Melinteanu. Acelaşi lucru îl confirmă şi hotărârile de judecată în care este menţionată adresa de domiciliu a lui Dorin Melinteanu – str. Avicenna, 3, adică exact aceeaşi adresă pe care se află casa de milioane a magistratului Iurie Melinteanu.