Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Rezerva de stat riscă să…

Rezerva de stat riscă să expire

291-conserveConservele de carne din rezerva de stat a R. Moldova nu au fost vândute nici până astăzi, chiar dacă termenul de valabilitate al acestora expiră în luna octombrie 2010. Printr-o hotărâre de guvern, preţul produselor a fost redus până la 15 lei, însă doar jumătate au fost comercializate. Din diverse motive, instituţiile statului care ar fi putut consuma aceste produse au refuzat să achiziţioneze conservele de porc şi de vită.

În cadrul unei şedinţe de guvern din luna iunie 2010, s-a decis comercializarea conservelor de carne din rezerva de stat, pe motiv că le expiră termenul de valabilitate. Cu banii obţinuţi din comercializarea acestor produse, rezerva de stat urma să fie împrospătată cu achiziţii noi.

38530 de conserve din carne de bovină şi 16085 – din carne de porc au fost propuse, în primul rând, poliţiei, armatei şi grănicerilor. Toate aceste instituţii ale statutului au refuzat oferta, din diferite motive, iar acum, angajaţii întreprinderii de stat «Rezervcom» se străduiesc, prin diferite strategii de marketing, în timpul extrem de redus care a mai rămas până la expirarea termenului de valabilitate, să comercializeze conservele de carne înăbuşită.

Refuzuri în lanţ

«Oferta de comercializare a conservelor din carne a fost propusă la 18.02.2010 Ministerului Justiţiei, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Grăniceri, care, cu regret, nu au acceptat-o», se arată într-o notă de referinţă la hotărârea Guvernului cu privire la valorificarea unor bunuri materiale din rezervele materiale de stat la preţuri reduse. Nota este semnată de directorul general al Agenţiei de Stat Rezerve Materiale, Vasile Pântea.

Ministerul Apărării a refuzat oferta de achiziţionare a conservelor de carne deoarece rezerva lor deja fusese suplinită cu astfel de produse. După cum susţine Alexandru Josan, ofiţerul de presă al Ministerului Apărării, este mai avantajos să cumperi carne de pasăre prosapătă, decât aceste conserve, şi din punct de vedere al calităţii alimentaţiei soldaţilor, şi sub aspect financiar. «Un alt motiv al refuzului a fost legat de termenul de valabilitate al acestor produse. Noi aveam deja în stocurile noastre conserve şi ar fi fost inutil să mai procurăm şi altele, deoarece noi le folosim doar în deplasări peste hotare», a explicat Alexandru Josan. Acesta a mai adăugat că atunci când soldaţii merg pe poligon, la diferite aplicaţii, ei detaşează bucătării mobile, unde se pregăteşte mâncare proaspătă.

Chiar dacă preţul conservelor de carne a fost redus substanţial, Departamentul Dotări din cadrul Ministerului Apărării nu a mai revenit la această ofertă.

Totodată, oferta de conserve din carne a ajuns şi la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), la trupele de carabinieri. După cum susţin cei de la serviciul de presă al MAI, scrisoarea oficială ar fi ajuns la ei în februarie-martie 2010, după ce, în luna noiembrie 2009, se desfăşurase deja licitaţia pentru aprovizionarea cu produse alimentare. «Contractele de aprovizionare erau deja semnate, conservele – cumpărate şi achitate». Chiar dacă se mai practică achiziţionarea unui surplus în stocuri, anul acesta resursele financiare nu au fost suficiente pentru a satisface şi oferta statului, ne-a declarat Olga Baciu, ofiţer de presă din cadrul MAI.

Marketingul şi conservele

Alte metode de comercializare a conservelor au încercat cei de la ÎS «Rezervcom». Însă, după cum susţine directorul general al Agenţiei de Rezerve Materiale, strategiile de marketing nu au dat rezultate din cauza saturaţiei pieţei interne de consum cu conserve din carne. Atunci s-a decis reducerea preţurilor de comercializare cu 20%.

«Au mai rămas doar jumătate din cele 50 de mii de conserve de carne», ne-a informat Constantin Vasiuc, directorul ÎS «Rezervcom». O conservă de carne înăbuşită de porc se vinde la preţul de 14 lei şi 50 de bani, iar una de vită – contra 15,50 lei. «Am făcut publicitate prin intermediul ziarelor, pe internet şi cei mai mulţi cumpărători sunt persoanele fizice», afirmă directorul. Aceştia vin şi iau de probă câte una-două conserve, apoi cumpără lăzi întregi, spune contabila întreprinderii, Nina Garabagiu. Angajaţii întreprinderii mai merg pe la ministere, fabrici şi alte instituţii şi le propun angajaţilor de acolo să procure conserve, mai spune ea. Peste zece mii de conserve au fost vândute doar în luna august, iar directorul este de părere că toate vor fi comercializate, deoarece o astfel de calitate la un asemenea preţ nu găseşti în magazinele alimentare.

Aceste conserve vor fi bune şi după expirarea termenului, susţin angajaţii întreprinderii, care pentru a-şi motiva afirmaţia deschid o conservă de carne a cărui termen a expirat în 2002. «Acestea sunt ca şi conservele din timpul celui de-al doilea război mondial, care sunt bune de consumat şi astăzi».

Conservele din carne înăbuşită de porc şi de bovină au fost expediate sinistraţilor afectaţi de inundaţii, în luna iulie. Potrivit site-ului agenţiei, 5136 de conserve, din rezerva de stat, au fost incluse în ajutorul umanitar destinat celor din lunca Prutului, pe lângă cele 3120 de borcane expediate anterior.

Conservele expirate – periculoase?

Orice produs alimentar (inclusiv conservele) al cărui termen de valabilitate expiră prezintă un pericol, deoarece atunci când s-a efectuat expertiza şi analiza produsului s-a stabilit clar care este termenul lui de valabilitate, explică Andrei Ciburciu, şeful secţiei Igiena Alimentaţiei din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică. «Potrivit legii privind produsele alimentare, termenul de valabilitate nu se prelungeşte. Chiar dacă ambalajul nu a fost deteriorat şi condiţiile de păstrare au fost adecvate, nu există nicio garanţie că produsul este inofensiv», a precizat Andrei Ciburciu.

Natalia Dabija