Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Angajat ASCOM în închisorile lui…

Angajat ASCOM în închisorile lui Nazarbaev

287-voronin_nazarb_siteA fost condamnat la 4 ani privaţiune de libertate, fiindu-i confiscată averea, dar şi bunurile companiei pe care o gestiona. Instanţa de Apel din Kazahstan a lăsat în vigoare sentinţa instanţei kazahe de fond, astfel, Sergiu Cornegruţa rămâne în arest, deşi, potrivit Companiei ASCOM, nu are nicio vină, iar vânătoarea declanşată împotriva sa, dar şi a altor angajaţi, acum aproape doi ani, a fost pusă la cale de guvernarea de atunci a R. Moldova.

Goana după angajaţii ASCOM din Kazahstan a început după 6 octombrie 2008, când preşedintele de atunci al R. Moldova, Vladimir Voronin, i-a expediat o scrisoare preşedintelui kazah, Nursultan Nazarbaev, atenţionându-l că „au loc cazuri de folosire în scopuri meschine a relaţiilor dintre ţările noastre. Un astfel de exemplu negativ poate servi aşa-numitul om de afaceri „moldovean” Anatol Stati, care se ocupă cu extragerea petrolului şi gazelor pe pământul Kazahstanului. În realitate, în acest business nu există nimic moldovenesc, decât locul de naştere al businessmanului… După ce şi-a ascuns veniturile de pe urma activităţilor anterioare din România şi Turkmenia în zone internaţionale off-shore, el se prezintă acum în Kazahstan ca un investitor străin”.

În scrisoarea oficială, care a încăput într-o pagină de format A 4, Vladimir Nicolaevici îl atenţiona pe Nursultan Abişevici că Anatol Stati „pune la cale şi finanţează acţiuni propagandistice, finanţează într-o formă netransparentă formaţiuni politice aflate în opoziţie faţă de puterea actuală”. Voronin îşi încheia demersul spunând că, „având în vedere relaţiile de prietenie dintre ţările noastre şi dintre mine şi dvs. personal, vreau să cred că informaţiile pe care vi le-am adus la cunoştinţă vor contribui la întărirea în continuare a încrederii între noi şi popoarele noastre, la dezvoltarea unor relaţii libere de afacerişti dubioşi”.

Astfel, în numele „întăririi în continuare a încrederii” reciproce între cei doi, în următoarele săptămâni de octombrie 2008, regimul Nazarbaev a desfăşurat numeroase controale la firmele grupului ASCOM din Kazahstan, deschizând mai multe dosare penale şi administrative, confiscând bunurile şi proprietăţile companiilor „Tolkyneft” şi „Kazpolmunay”, care, în consecinţă, şi-au sistat activitatea.

Voronin sau Kremlinul?

Potrivit unor surse, „pe Stati l-ar fi vânat nu Voronin, ci Rusia, la mijloc fiind asigurarea Europei cu gaze. Numai Kremlinul poate să opereze atât de sigur cu poliţia kazahă, Voronin fiind o simplă acoperire”. Amintim aici că, potrivit unor informaţii oficiale, în acea perioadă, fusese deja semnat un Memorandum cu Ministerul Energeticii şi un Protocol de Intenţii între Guvern şi ASCOM, pentru „diversificarea surselor şi pieţelor de gaze naturale şi de energie electrică, pentru aprovizionarea R. Moldova” şi pentru „minimalizarea şi excluderea riscurilor politice şi economice pentru securitatea energetică, ce decurg din aprovizionarea cu gaze naturale dintr-o singură sursă”.

Protocolul prevedea livrarea a 2,5—3.0 mlrd. m3 de gaze anual, până în 2016—2018, contra 76 USD pentru 1000 m3 (50 USD la gura sondei plus 26 USD transportul Kazahstan-RM). Volumele de gaze stipulate în Protocol urmau să fie folosite nu doar pentru asigurarea propriu-zisă a consumatorilor, ci şi pentru producerea energiei electrice la o centrală care urma să fie construită de ASCOM lângă Bălţi, cu o capacitate de 450 MW, pentru modernizarea CET-1 şi CET-2 din Chişinău şi mărirea capacităţilor acestora cu 200 MW şi, respectiv, 450 MW. În Protocol se preconiza construirea unui depozit subteran de gaze la Mărgineni, România, cu conducte racordate la sistemul de distribuire a gazelor în RM, pentru înmagazinarea unor volume de gaze ca rezervă strategică în caz de calamităţi sau alte evenimente neprevăzute care ar putea provoca o criză energetică în RM.

Condamnat de judecata lui Nazarbaev

În urma acelor verificări, a fost arestat cetăţeanul R. Moldova Sergiu Cornegruţa, pe atunci director general al Companiei Kazpolmunay, pe motiv că s-ar fi „eschivat de la achitarea impozitelor”. Ulterior, Cornegruţa a fost condamnat de o instanţă de fond la 4 ani privaţiune de libertate cu confiscarea averii, Compania Kazpolmunay urmând să achite amenzi de 145 mil. USD. Instanţa de Apel din Kazahstan a lăsat în vigoare decizia instanţei de fond, astfel încât Cornegruţa rămâne şi până astăzi în închisoare.

Solicitaţi de ZdG, reprezentanţi ASCOM au confirmat că „majoritatea activelor companiilor afiliate „Ascom Grup” SA, din Kazahstan, au fost naţionalizate, iar contractele de exploatare a hidrocarburilor au fost reziliate în mod unilateral de către statul kazah”. Pentru protejarea intereselor economice ale companiei, ASCOM a apelat la arbitrajul internaţional, care urmează să ia o decizie. Cu referire la starea lui Sergiu Cornegruţa, purtătorul de cuvânt al ASCOM, Vitalie Diaconu, ne-a confirmat că acesta se află în detenţie într-un penitenciar din Kazahstan, starea sănătăţii sale fiind satisfăcătoare. Întrebaţi despre alte dosare, intentate de procurorii kazahi altor angajaţi ASCOM, responsabili din cadrul companiei au confirmat că „au fost şi alte dosare, penale şi administrative, intentate contra unor factori de decizie din companiile afiliate ASCOM Grup SA din Kazahstan”. Totodată, aceştia au spus că „starea dosarelor la momentul actual este neclară şi pentru noi”.

La 17 martie 2010, preşedintele ASCOM, Anatol Stati, a adresat o scrisoare Procuraturii Generale (PG) a R. Moldova, cerând să fie identificaţi şi traşi la răspundere cei care i-au preluat afacerea din Kazahstan. La 23 aprilie 2010, procurorul general, Valeriu Zubco, a remis în adresa lui Anatol Stati un răspuns prin care îl informa că sesizarea sa este examinată, fiind pornită o cauză penală pe faptul comiterii de către foşti factori de decizie şi de conducere ai R. Moldova a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele, drepturile şi atribuţiile acordate prin lege. În prezent, cauza se află la etapa urmăririi penale. Au fost interogate 10 persoane cu funcţii de rang înalt. Potrivit unor surse, printre aceste persoane ar fi Oleg Reidman, Vasile Sturza, ex-ambasador în Kazahstan, Vasile Tarlev, dar nu şi Vladimir Voronin. Procurorii spun că sunt efectuate şi alte acţiuni de urmărire penală şi că, în scopul elucidării acestui caz, au fost adresate demersuri la Preşedinţie, fiind solicitată scrisoarea autentică, adresată de Voronin lui Nazarbaev.

Deocamdată scrisoarea nu a fost remisă PG, la dosar fiind anexată doar copia acesteia. Întrebat cine sunt eventualii autori ai acelei scrisori, ex-consilierul prezidenţial, Sergiu Mocanu, a presupus că stilul pare a fi al ex-consilierului pe probleme economice, Oleg Reidman, şi al ex-secretarului Consiliului de securitate a statului, Ion Morei. La sediul PCRM, singura persoană abilitată să comunice cu presa este Sergiu Sârbu, juristul partidului. El a declarat pentru ZdG că „PCRM nu comentează în niciun fel cazul ASCOM”, precizând totodată că „nu deţine nicio informaţie cu privire la acţiunile procesuale”. Întrebat cine este autorul adevărat al scrisorii către Nazarbaev, Sârbu ne-a asigurat că nu avem nicio şansă să găsim originalul acelei scrisori, semnate de Vladimir Voronin.

Deşi presa a scris că ex-preşedintele Vladimir Voronin riscă până la 10 ani de închisoare, pierderea dreptului de a îndeplini o funcţie de răspundere pentru o perioadă de până la 5 ani şi achitarea unei despăgubiri de 1,5 miliarde de dolari SUA, pentru prejudiciul adus miliardarului Anatol Stati, dacă judecata îl va găsi vinovat, procurorii spun că urmărirea penală este pornită „pe fapte” şi nu „pe persoană”. Întrebaţi despre soarta cetăţeanului Sergiu Cornegruţa, condamnat la 4 ani de închisoare de instanţele de judecată din Kazahstan, responsabili din cadrul PG au confirmat că au trimis autorităţilor kazahe o cerere de comisie rogatorie, solicitând informaţii despre exercitarea unor anumite acţiuni de urmărire penală, inclusiv documente din dosarul lui Cornegruţă.

Întrebaţi ce cred despre decizia PG de a intenta un dosar „pe fapte” şi nu „pe persoane”, reprezentanţii ASCOM ne-au spus: „nu comentăm şi nici nu explicăm deciziile PG. Urmează ca organele abilitate să desfăşoare ancheta. Vom aştepta finalizarea acesteia”.

A.G.