Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ministrul de Externe, Nicu…

VIDEO Ministrul de Externe, Nicu Popescu, interviu pentru CNN: „R. Moldova nu este amenințată militar, însă se confruntă cu riscuri de ordin hibrid”

R. Moldova nu este amenințată militar, însă se confruntă cu riscuri de ordin hibrid. Cu toate acestea, autoritățile reușesc să păstreze pacea și stabilitatea, inclusiv datorită suportului oferit de partenerii externi, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru postul de televiziune CNN. 

Șeful diplomației moldovenești a spus că R. Moldova își dorește să devină „un factor de stabilitate în regiune, iar investițiile în domeniul securității și apărării ne vor permite să realizăm acest obiectiv”.

„În ultimul an am demonstrat că suntem capabili să păstrăm pacea în țară și vom reuși în continuare să apropiem Republica Moldova de UE și să ne consolidăm securitatea alături de parteneri”, a spus Nicu Popescu.

La începutul lunii martie, ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat într-un interviu pentru France Presse că țara noastră nu se confruntă cu un „pericol militar iminent”, ci cu un „război hibrid” dus de Moscova pentru a „răsturna puterea” proeuropeană de la Chișinău.

„Nu există la ora actuală un pericol militar iminent împotriva R. Moldova, dar există alte tipuri de riscuri care îi afectează securitatea”, a declarat Anatolie Nosatîi. Ministrul a menționat că „dezinformarea, tensiunile în societate generate de Rusia” sunt „sunt un ansamblu de provocări” destinate să răspândească haos și să „schimbe ordinea politică” în țară.

Pe 12 martie, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că IGP a destructurat operațiunea planificată în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”.

În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.