Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Inițiativă legislativă: În două…

VIDEO Inițiativă legislativă: În două țări, moldovenii ar putea să voteze prin corespondență

Sursa: captură foto Privesc.eu

Moldovenii din SUA și Canada ar putea să voteze prin corespondență. Asta prevede o inițiativă legislativă, înregistrată de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Parlamentarii susțin că acesta este un proiect care vine „să ușureze procesul de vot pentru cetățenii noștri din diasporă, în special în țările unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari”.

„În calitate de reprezentanți ai Comisiei juridice, numiri şi imunităţi vom asigura atât consultarea publică. Invit pe 7 martie toate instituțiile interesate la o primă rundă de consultări publice pe marginea acestui subiect (…)”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, în cadrul unui briefing de presă.

„(…) Ca deputat care a locuit 20 de ani în diasporă, mi-am dorit foarte mult ca echipa noastră să vină cu acest proiect de lege. Alături de conaționalii noștri aflați peste hotarele țării, am stat zeci de ore la coadă să pot vota și am călătorit sute de kilometri pentru a-mi exercita dreptul  la vot (…). Avem încrederea că această nouă opțiune de vot va spori la exercițiul democratic de vot și va încuraja cetățenii noștri să apeleze la această metodă alternativă mai ales dacă se află departe de o secție de votare. În acest exercițiu și în această pilotare invităm toate partidele din R. Moldova pentru a participa la susținerea și îmbunătățirea acestui proiect de lege. Vom organiza mese de discuție atât cu cetățenii din diaspora, cât și cu cei din țară, cu partidele existente, pentru a implementa o procedură cât mai transparentă și utilă (…)”, a declarat deputata PAS Mariana Lucrețeanu.

Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintei R. Moldova, a declarat că inițiativa legislativă vine să asigure dreptul la vot al cetățenilor al căror proces de vot este mai dificil din cauza distanțelor mari până la o secție de vot. În același timp, potrivit lui Băluțel, instituțiile trebuie să se asigure că „procesul de votare prin corespondență este supus unor controale riguroase și monitorizări constante”.

„(…) 1. În proces este obligatoriu să garantăm securizarea votului, prin urmare începem cu un proces-pilot, de testare în anumite țări, ca să ne asigurăm că mecanismul protejează votul fiecărui cetățean. 

2. În SUA și Canada distanțele sunt foarte mari și descurajează participarea la vot. Totodată, în aceste țări deja se implementează votul prin poștă și moldovenii cunosc această modalitate de vot. Pilotarea votului prin corespondență în aceste state ne va permite să îmbunătățim procesul și pe viitor să-l aplicăm la nivel global.

3. Votul prin corespondență este folosit de multe state, precum Austria, Germania, Letonia, Italia, Franța, România.

4. Concomitent, trebuie să deschidem mai multe secții de vot decât anterior în țările unde locuiește un număr mare de moldoveni, pentru a evita rândurile și dificultățile în procesul de vot.

Mereu am îndemnat cetățenii să iasă la vot, să-și aleagă prezentul și viitorul, să nu lase pe alții să decidă soarta țării. După testarea modului în care funcționează votul prin corespondență, este necesar să aplicăm acest mecanism peste tot în lume. Votul prin corespondență este un proiect-pilot de îmbunătățire a procesului electoral și contribuie la o participare mai mare a cetățenilor la votare. Unii politicieni care critică votul prin corespondență arată, de fapt, că sunt împotriva votului oamenilor și denotă frică față de propriii cetățeni”, a precizat el într-o postare pe Telegram.

Joi seară, 28 februarie, președinta Maia Sandu a afirmat că proiectul ar urma să îmbunătățească Codul electoral și speră că în acest an să fie pus în aplicare.

„(…) Cred că Parlamentul trebuie să grăbească finalizarea proiectului de lege pe votul prin corespondență, așa încât măcar pentru câteva țări să putem să folosim această modalitate a votului prin corespondență. Sigur că ne-am dori să se întâmple peste tot, dar la prima etapă cred că putem să încercăm în câteva țări și mă gândesc că ar trebuie să se încerce acest vot prin corespondență, în special în țările cu suprafață mai mare unde este greu de ajuns la secțiile de votare (…)”, a subliniat șefa statului la emisiunea Cabinetul din umbră de la postul de televiziune Jurnal TV.

Anunțul șefei statului privind pilotarea votului prin corespondență, la fel ca și organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, a fost criticat de comuniști și socialiști.