Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședința Guvernului, amânată din…

VIDEO Ședința Guvernului, amânată din lipsa de cvorum. Cabinetul de miniștri urma să examineze proiectul privind alocarea 22,4 milioane de lei CEC pentru organizarea anticipatelor

Foto-simbol

Ședința de Guvern programată pentru miercuri, 7 iulie, a fost amânată din lipsă de cvorum. Pe agendă erau programate cinci subiecte.

Cabinetul de miniștri urma să examineze proiectul privind alocarea 22,4 milioane de lei Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Guvernul va face tot posibilul să vireze suma de 22,4 milioane de lei către CEC. CEC va primi suma restantă, indiferent, până sau după alegeri. Anunț încă o tentativă de convocare a ședinței Guvernului pentru vineri”, a declarat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au anunțat marți, 29 iunie, că au solicitat Guvernului în demisii alocarea a încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Președintele CEC a menționat că Executivul urmează să se întrunească în ședință și să adopte o hotărâre în acest sens.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) va constitui în total 2 150 de secții de votare. Din 2 150 de secții de votare, 150 vor fi constituite în afara țării, iar 41 de secții – urmează a fi deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.

La 12 mai curent, Guvernul anunța că alocă pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate 70 milioane de lei și îndemna Comisia Electorală Centrală (CEC) să-și revizuiască devizul de cheltuieli. Decizia Guvernului de a aloca 70 de milioane vine în contextul în care CEC a anunțat că devizul estimativ de cheltuieli pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie este de 125 de milioane de lei.

Decizia Guvernului vine în contextul în care prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat la 11 mai, că Guvernul este gata să aloce pentru desfășurarea alegerilor parlamentare „puțin peste 100 de milioane de lei, în așa fel încât să nu rămână chiar nimic în Fondul de Rezervă”.

Vineri, 30 aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul estimativ de cheltuieli pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, de 125 de milioane de lei.

La 28 aprilie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate – 11 iulie 2021, asta după ce Curtea Constituțională a decis tot miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de PSRM – ȘOR este neconstituțională.