Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Membrii CEC anunță că au…

Membrii CEC anunță că au solicitat Cabinetului de miniștri în demisie alocarea a încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea scrutinului parlamentar. Cimil: „Guvernul urmează să aprobe o hotărâre”

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au anunțat marți, 29 iunie, că au solicitat Guvernului în demisii alocarea a încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Președintele CEC a menționat că Executivul urmează să se întrunească în ședință și să adopte o hotărâre în acest sens.

În cadrul unui briefing de presă, președintele CEC a declarat că, în urma unei evaluări, membrii Comisiei au identificat că este nevoie de încă 22,4 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

„CEC a aprobat devizul estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor în valoare de 125 de milioane de lei și l-a înaintat Guvernului. Drept urmare, au fost alocate 70 de milioane de lei din Fondul de Rezervă. Către ziua de azi, am făcut o evaluare și am identificat ca fiind nevoie de încă 22,4 milioane lei. Guvernul urmează să se întrunească în ședință și să aprobe o hotărâre în acest sens”, a declarat președintele CEC.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) va constitui în total 2 150 de secții de votare. Din 2 150 de secții de votare, 150 vor fi constituite în afara țării, iar 41 de secții – urmează a fi deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.

La 12 mai curent, Guvernul anunța că alocă pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate 70 milioane de lei și îndemna Comisia Electorală Centrală (CEC) să-și revizuiască devizul de cheltuieli. Decizia Guvernului de a aloca 70 de milioane vine în contextul în care CEC a anunțat că devizul estimativ de cheltuieli pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie este de 125 de milioane de lei.

Decizia Guvernului vine în contextul în care prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat la 11 mai, că Guvernul este gata să aloce pentru desfășurarea alegerilor parlamentare „puțin peste 100 de milioane de lei, în așa fel încât să nu rămână chiar nimic în Fondul de Rezervă”.

Vineri, 30 aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul estimativ de cheltuieli pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, de 125 de milioane de lei.

La 28 aprilie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate – 11 iulie 2021, asta după ce Curtea Constituțională a decis tot miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de PSRM – ȘOR este neconstituțională.