Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Date actualizate de la…

VIDEO Date actualizate de la ministra de Interne: „Peste 15 mii de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova. La frontieră, avem coloană de mașini de peste 20 de km”

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, susține vineri, 25 februarie, un briefing de presă.

Ministra a menționat că până la primele ore ale dimineții zilei de vineri, 25 februarie, peste 15 mii de cetățeni ai Ucrainei au intrat în R. Moldova.

Până la ora 8:00, peste 15 600 de cetățeni ucraineni au intrat în țara noastră. Se atestă un aflux sporit la punctele de trecere. Unul dintre cele mai aglomerate puncte este Palanca. Pe parcursul zilei de ieri am avut o coloană de mașini de peste 20 de km. Pe timp de noapte coloana s-a redus la 8 km, iar de la primele ore ale dimineții am, din nou, rânduri mai mari. Sunt familii cu copii. Unii dintre ei spun că au rude, au venit la rude și dispun de cazare.

Tot pe parcursul ultimelor ore, aproximat 3 mii de cetățeni ucraineni au ieșit din R. Moldova și au mers în România.

Am dispus transport – autocare, la fel s-au mobilizat și persoane civile care au oferit ajutor ”, a declarat Ana Revenco.

Peste 4000 de cetățeni ucraineni au traversat joi, 24 februarie, frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, iar peste 100 au solicitat azil, informează Ministerul Afacerilor Interne. În total, au intrat în R. Moldova 6 343 de persoane, dintre care 4 244 de ucraineni și 1 656 de cetățeni moldoveni. Spre Ucraina s-au îndreptat 1 044 de cetățeni ai R. Moldova și 488 de cetățeni ucraineni.

În contextul crizei din Ucraina, autoritățile de la Chișinău au instituit joi, 24 februarie, stare de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă 60 de zile. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale, responsabilă de adoptarea deciziilor pe perioada stării de urgență, a anunțat deja un set de măsuri care trebuie aplicate. Printre acestea sunt – instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, regim special de utilizare a spațiului aerian, interzicerea manifestațiilor, dispunerea la necesitate a raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate, dar și alte măsuri necesare pentru gestionarea eficientă a situației cauzate de criză.

Membrii comisiei au adoptat o dispoziție prin care s-au adoptat mai multe măsuri:

  • Cetățenii ucraineni vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv cu acte de identitate interne și fără obligativitatea prezentării certificatului Covid-19. Minorii vor fi admiși cu certificat de naștere, buletin de identitate intern sau pașaport.
  • Automobilele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova fără carte verde, cu condiția procurării acesteia în termen de 24 de ore.
  • Este lansată Linia verde 080001527 pentru Biroul migrație și azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar serviciul 112 va asigura redirecționarea apelurilor de urgență pe domeniul BMA către Linia verde.
  • Se instituie două Centre provizorii de gestionare a fluxurilor de străini pe teritoriul Republicii Moldova, în s. Palanca, r. Ștefan Vodă, și s. Calarașovca, r. Ocnița. Centrele vor fi gestionate de către MAI.
  • Din 24 februarie 2022, se sistează circulația trenului pe ruta Odessa-Chișinău.
  • Subdiviziunile MAI vor asigura accesul simplificat solicitanților de azil pe teritoriul Republicii Moldova.
  • Structurile teritoriale de asistență socială vor desemna asistenții sociali comunitari și lucrătorii sociali pentru a oferi servicii de asistență umanitară la Centrele provizorii pentru gestionarea fluxului de străini.
  • Autoritățile publice locale, instituțiile publice și organizațiile sindicale vor pune la dispoziția structurilor teritoriale de asistență socială obiective de cazare pentru crearea centrelor de plasament temporar pentru refugiați. Agenția Națională de Asistență Socială va elabora Regulamentul de Activitate a centrelor de plasament temporar. Structurile teritoriale de asistență socială vor desemna asistenți sociali comunitari și lucrătorii sociali pentru deservirea centrelor de plasament temporar.
  • ANTA va facilita readucerea în țară a unităților de transport de persoane și mărfuri, care activau pe direcția Ucraina.
  • În cazul în care spațiul aerian este închis, se vor face excepții doar pentru zborurile de repoziționare a aeronavelor civile a operatorilor aerieni naționali și străini, zborurile de transport aerian comercial de mărfuri și poștă a operatorilor aerieni naționali și străini, dar și zborurile umanitare și de repatriere și urgențe medicale, coordonate cu Autoritatea Aeronautică Civilă.
  • Furnizorii de reţea şi/sau servicii de comunicaţii electronice accesibile publicului, sunt obligaţi să blocheze accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conţinut online care promovează informaţii false ce afectează securitatea naţională, identificate de Serviciul de Informații și Securitate.
  • Pe perioada stării de urgență, nu constituie încălcare a reglementărilor vamale depășirea termenului de tranzit internațional peste 8 zile, în cazul în care postul de destinație este situat la hotar cu Ucraina. Serviciul Vamal poate prelungi termenul de tranzit internațional peste limita de 8 zile conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal.
  • Pe perioada stării de urgență, Serviciul Vamal va stabili procedura de vămuire, evidenţa livrărilor, locul în funcţie de categoria mărfurilor livrate în adresa agenților economici din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk.