Principală  —  IMPORTANTE   —   Viceprim-ministrul Spînu, întrevedere cu ministrul…

Viceprim-ministrul Spînu, întrevedere cu ministrul Energiei al Ucrainei: „Am propus extinderea semnatarilor memorandumului de înțelegere privind acordarea suportului reciproc în situații de crize energetice”

Sursa foto: Andrei Spînu/ Facebook

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care se află într-o vizită de lucru la Kiev, Ucraina, anunță că a avut mai multe întrevederi unde a discutat despre securitatea energetică a R. Moldova.

Viceprim-ministrul Spînu afirmă că a propus autorităților din Ucraina extinderea semnatarilor memorandumului de înțelegere privind acordarea suportului reciproc în situații de crize energetice.

„Împreună cu ministrul Energiei al Ucrainei, German Hałuszczenko am discutat conceptul Parteneriatului Regional pentru Securitate Energetică (RESP), pe care Ucraina l-a propus Comisiei Europene prin crearea unui hub de depozitare a gazelor naturale. De asemenea, am propus extinderea semnatarilor memorandumului de înțelegere privind acordarea suportului reciproc în situații de crize energetice. M-am întâlnit cu directorul NPC Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyi. Am vorbit despre interconectarea sincronă de comun cu Ucraina la sistemul continental european ENTSO-E (…)”, a spus Spînu într-o postare pe Facebook.

Pentru luna noiembrie vom achita 11 lei și 8 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susțin că acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând ulterior să fie aprobat un nou tarif final pentru consumatorii casnici.  

De cealaltă parte, Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al companiei „Modovagaz”, anunță că instituția ar putea veni, către ANRE, cu o nouă solicitare de revizuire a tarifelor la gazele naturale, în sensul de micșorare, abia anul viitor, iar asta doar în cazul în care cotațiile pe piața gazelor naturale se vor micșora, menționând că instituția a cerut la această etapă un preț atât de mare la gazele naturale pentru a acoperi cheltuielile pentru livrarea gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale anului curent. 

Guvernul a anunțat cum și cui vor fi oferite compensații după scumpirea gazului. De compensarea creșterii tarifare la gazele naturale și la căldură vor beneficia toți consumatorii casnici, mai exact 746 de mii de familii, iar familiile cu venituri mici, aproximativ 300 de mii la număr, vor beneficia și de indemnizații lunare de 700 de lei.

Ajutorul pe timp de iarnă pentru toți cetățenii va fi gradual și în dependență de consum. A fost creat un mecanism de compensare parțială de către stat a facturilor la gaze naturale și încălzire în felul următor: 1. Consumul de până la 50 metri cubi de gaze naturale va fi calculat la tarif de 6,8 lei, statul va achita diferența de tarif de 4,3 lei; 2. Consumul de la 50 metri cubi la 150 metri cubi va fi calculat la tarif de 7 lei și 9 bani, statul va achita diferența de tarif de 3 lei și 2 bani; 3. Consumul de agent termic va fi compensat de stat în felul următor – prima gigacalorie consumată va fi compensată jumătate din creșterea de tarif, adică aproximativ 450 de lei per familie, lunar.