Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii vor achita două prețuri…

Cetățenii vor achita două prețuri diferite pentru gazul inclus în factura pentru luna noiembrie

Cetățenii vor achita prețul vechi, adică 4,2 lei fără TVA inclus, pentru gazele naturale consumate până la data de 31 octombrie curent, perioadă care urmează să fie inclusă în facturile pentru luna noiembrie curent. Despre asta anunță responsabilii de la Moldovagaz printr-un comunicat de presă emis marți, 16 noiembrie, în contextul majorării tarifului la gaze.

Mai exact, în facturile cetățenilor sunt incluse câteva zile din luna precedentă. De exemplu, pentru luna noiembrie, perioada de facturare începe în a doua jumătate a lunii octombrie și se încheie în a doua jumătate a lunii noiembrie. Astfel, în contextul majorării prețului la gazele naturale, cetățenii vor achita noul tarif la gaz, de 11 lei și 8 bani pentru un metru cub de gaze, doar pentru zilele din noiembrie, incluse în perioada de facturare pentru luna curentă. Pentru zilele din luna octombrie, va fi aplicat vechiul tarif la gaze.

„Drept bază pentru emiterea facturii de plată pentru gaze naturale, în conformitate cu prevederile pct.75 din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale, aprobat prin Hotărârea ANRE nr.113/2019 din 19.04.2019, servesc prețurile reglementate în vigoare pe parcursul perioadei de facturare, și indicațiile echipamentului de măsurare.

Astfel, furnizorul emite facturi de plată pentru gaze naturale în baza indiciilor echipamentului de măsurare înregistrați până la data intrării in vigoare a noului preț la gaze naturale sau, în condiția lipsei acestora, a consumului mediu zilnic, determinat de operatorul de sistem.

În acest sens, volumul de gaze naturale consumat până la data de 1 noiembrie 2021 și care nu a fost inclus spre facturare consumatorilor casnici pentru luna octombrie curent, urmează să fie determinat de operatorul sistemului de distribuție și facturat la prețul în vigoare pe parcursul perioadei de consum de facto, și anume celui aplicat până la sfârșitul lunii octombrie 2021 (4298 lei pentru o mie de metri cubi plus 8% TVA)”, se menționează în nota emisă de Moldovagaz.

Autoritățile au dat asigurări că la tariful de 11 lei și 8 bani pentru un metru cub de gaze vor fi aplicate compensații financiare. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Guvern și urmează să fie votat și în Parlament pentru a putea fi implementat.

Pentru luna noiembrie vom achita 11 lei și 8 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică susțin că acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând ulterior să fie aprobat un nou tarif final pentru consumatorii casnici.  

De cealaltă parte, Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al companiei „Modovagaz”, anunță că instituția ar putea veni, către ANRE, cu o nouă solicitare de revizuire a tarifelor la gazele naturale, în sensul de micșorare, abia anul viitor, iar asta doar în cazul în care cotațiile pe piața gazelor naturale se vor micșora, menționând că instituția a cerut la această etapă un preț atât de mare la gazele naturale pentru a acoperi cheltuielile pentru livrarea gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale anului curent. 

Guvernul a anunțat cum și cui vor fi oferite compensații după scumpirea gazului. De compensarea creșterii tarifare la gazele naturale și la căldură vor beneficia toți consumatorii casnici, mai exact 746 de mii de familii, iar familiile cu venituri mici, aproximativ 300 de mii la număr, vor beneficia și de indemnizații lunare de 700 de lei.

Ajutorul pe timp de iarnă pentru toți cetățenii va fi gradual și în dependență de consum. A fost creat un mecanism de compensare parțială de către stat a facturilor la gaze naturale și încălzire în felul următor: 1. Consumul de până la 50 metri cubi de gaze naturale va fi calculat la tarif de 6,8 lei, statul va achita diferența de tarif de 4,3 lei; 2. Consumul de la 50 metri cubi la 150 metri cubi va fi calculat la tarif de 7 lei și 9 bani, statul va achita diferența de tarif de 3 lei și 2 bani; 3. Consumul de agent termic va fi compensat de stat în felul următor – prima gigacalorie consumată va fi compensată jumătate din creșterea de tarif, adică aproximativ 450 de lei per familie, lunar.