Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Procurorul învinuit de tragerea cu…

Procurorul învinuit de tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate, în așteptarea sentinței

Instanţa de judecată a amânat de două ori pronunţarea sentinţei în dosarul procurorului Lilian Cociu, judecat pentru tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Procurorii cer doi ani de închisoare pentru acuzatorul de stat care este suspendat din funcţie pe perioada examinării dosarului.

Ultima şedinţă de judecată programată în dosarul lui Lilian Cociu a avut loc la 21 ianuarie 2019, însă pronunţarea sentinţei a fost amânată, fără a fi explicate motivele. Şi la şedinţa anterioară, cea din 21 decembrie 2018, conform informaţiilor de pe portalul instanţei, judecătorul urma să anunţe sentinţa, dar, la fel, s-a răzgândit. „Instanţa a invocat motive excepţionale pentru amânarea pronunţării sentinţei”, a declarat după ultima şedinţă din dosar procurorul Ruslan Lupaşcu, care reprezintă acuzarea de stat în acest dosar. Acesta a solicitat aplicarea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru procurorul Lilian Cociu, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii timp de 5 ani şi de trei ani pentru poliţistul Victor Ababii, judecat pentru falsificarea unor acte procesuale.

Procurorul pledează nevinovat

„Dlui se consideră nevinovat. În principiu, avem mii de sentinţe de achitare a persoanelor în instanţele judecătoreşti, asta nu înseamnă că toţi procurorii care au investigat acele cauze penale urmează a fi puşi sub acuzare”, a declarat, după şedinţă, Ion Vâzdoagă, avocatul lui Cociu, refuzând să discute cu presa pe marginea cazului, dar precizând că clientul său se consideră nevinovat.

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a procurorului Lilian Cociu, învinuit de tragere cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate, în vara anului 2017. Împreună cu procurorul, pe banca acuzaţilor a fost trimis şi un poliţist, Victor Ababii, căruia i se încrimina falsificarea unor acte procesuale în dosarul de omor, contribuind astfel la tragerea neîntemeiată la răspundere penală a cetăţeanului Andrei Crăciun. În 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor al unei alte persoane, în apropriere de Durleşti, procurorul Cociu nu a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului şi a pus neîntemeiat sub învinuire o persoană, iar ulterior a remis cauza penală în privinţa acesteia în instanţa de judecată.

Ulterior, Andrei Crăciun a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare, iar în 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai mult de 5 ani, acesta a fost achitat şi pus în libertate, după ce s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de el. Adresându-se în instanţa de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut, pentru aflare ilegală în detenţie, o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă încasată din bugetul de stat.

Dosarul, intentat în vara anului 2016

În momentul comiterii infracţiunii, Lilian Cociu, care activează în organele Procuraturii din 1998, era procuror în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, iar poliţistul Victor Ababii deţinea funcţia de inspector al serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie Chişinău.

Procurorul General a iniţiat cauza penală la 22 iulie 2016, în urma constatării elementelor infracţiunii prevăzute de art. 306, Cod penal, pe faptul condamnării cu bună-ştiinţă a unei persoane nevinovate pentru o infracţiune excepţională, soldată cu urmări grave. La 7 martie 2017, procurorul general, în baza raportului procurorului Secţiei combatere tortură, Ruslan Lupaşcu, a înaintat un demers prin care solicita eliberarea acordului pentru a dispune suspendarea din funcţie a procurorului Lilian Cociu. În momentul în care a fost suspendat din funcţie, Cociu activa în funcţia de procuror al Procuraturii Chişinău.

Sentința urmează să fie pronunțată la data de 5 februarie.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.