Principală  —  IMPORTANTE   —   Primele declarații ale lui Dodon…

Primele declarații ale lui Dodon după anunțarea rezultatelor preliminare: „Preferințele diasporei se află în disonanță cu preferințele populației care trăiește în R. Moldova”

Candidatul independent, susținut public de Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a făcut prima declarație după publicarea rezultatelor preliminare finale, care îl plasează pe locul doi după numărul de voturi acumulate.

După mobilizarea masivă a cetățenilor din diaspora, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, Dodon a menționat că „diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel al Republicii Moldova, iar acest electorat are propria viziune și propria preferință politică și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se află în disonantă cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”.

„Astăzi am revenit din concediul pe care l-am luat pentru perioada electorală, am revenit pentru a semna mai multe decrete care s-au acumulat și cel mai probabil începând cu ziua de mâine voi pleca din nou în concediu pentru campania electorală pentru turul doi. Am avut de dimineață ședință cu conducerea Parlamentului, doamna Greceanîi, cu domnul prim-ministru Ion Chicu. Am discutat despre subiectele ce țin de guvernare, inclusiv de lupta cu pandemia. Situația este menținută, este gestionată. Conducerea de vârf a țării va face tot posibilul pentru a asigura stabilitatea economică, socială pe parcursul următoarei perioade.

Referitor la alegeri, voi veni mâine cu un briefing detaliat referitor la programul și pașii pe care urmează să-i întreprindem pentru turul doi, dar vreau la această etapă să menționez câteva subiecte.

Unu – vreau încă o dată să mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova care au participat activ la scrutinul electoral de ieri și vreau să le mulțumesc celor care m-au susținut prin vot direct în cadrul acestui scrutin. Am văzut o mobilizare bună în interiorul țării, dar sper că pentru turul doi mobilizarea va fi și mai bună. Faptul cum au avut loc alegerile de ieri este un răspuns și celor care vorbeau de falsificări. Vreau să mă adresez acestor foști candidați și actuali candidați la funcția de președinte că ar fi bine să-și ceară scuze de la instituțiile de stat și de la cetățeni pentru falsurile pe care le-au promovat pe parcursul ultimelor săptămâni, despre falsificări și multe alte lucruri. Rezultatul acum vă convine? Nu vorbiți deja despre falsificare? Sistemul electoral și conducerea de vârf a țării a demonstrat că poate organiza alegeri libere și democratice?

În al doilea rând vreau să felicit contracandidatul meu cu faptul că a ajuns în turul doi, de fapt se repetă situația de acum patru ani. Eu cred că noi ne vom vedea și la dezbatere electorală în timpul apropiat, dar din nou și acel contracandidat făcea declarații de falsificări și ar fi bine tot să ia o poziție în acest sens.

În al treilea rând noi cu toții am remarcat aseară că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri și putem spune că diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel al Republicii Moldova. Acest electorat are propria viziune și propria preferință politică și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova. Așa arată votul de ieri, dar aceasta este realitatea democrației.

Vreau să remarc că alegerile de ieri au demonstrat o tendință clară în politicul din Republica Moldova, alegătorii de centru-stânga reprezintă 55-60% din totalul de alegători în pofida faptului că am avut așa prezență în diasporă, care a votat pe dreapta”, a declarat Dodon.

Igor Dodon și Maia Sandu sunt concurenții care se vor întâlni în turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 15 noiembrie curent. După primul tur Maia Sandu a aacumulat 36,16% din voturi, iar Igor Dodon – 32,61%.