Principală  —  IMPORTANTE   —   PAS susține că proiectele bugetelor,…

PAS susține că proiectele bugetelor, aprobate de PSRM-ȘOR, sunt neconstituționale și anunță că vor merge la CC. Întrebarea adresată de PAS procurorului general

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat joi că proiectele bugetelor anuale, votate miercuri, la miezul nopții de către PSRM-ȘOR, sunt neconstituționale și susțin că vor depune mai multe sesizări la Curtea Constituțională în acest sens.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, menționează că procurorul general ar fi trebuit să se autosezize în urma evenimentelor desfășurate la ședința nocturnă a Parlamentului, de miercuri, 16 decembrie, întrucât prin aprobarea în lectură finală a proiectelor bugetelor, deputații din coaliția PSRM-ȘOR au comis mai multe infracțiuni, printre care și uzurparea puterii în stat.

Noi astăzi mai analizăm toate legile care au fost votate ieri de coaliția PSRM-ȘOR, pentru că sincer să vă spun, ne-am mai întâlnit cu unii dintre ei pe coridoare și singuri nu știu ce au votat. Îi întrebi ce au votat și unul îți spune că noi nu am votat așa lege, iar când te uiți pe comunicările oficiale ale secretariatului Parlamentului apare că legea aceasta este votată în două lecturi. Nu excludem că noi vom depune sesizări la Curtea Constituțională pe aceste legi neconstituționale. Ar trebui să coordonăm acțiunile noastre cu alți colegi din Parlamentul Republicii Moldova așa încât să nu depunem aceleași sesizări. Nici de cum nu trebuie să lăsăm ca aceste legi adoptate cu încălcarea Constituției să rămână în vigoare, ele trebuiesc declarate neconstituționale.

O întrebare mai degrabă retorică către procurorul general. Dacă ar fi avut o Procuratură independentă, care aplică legea și se bazează pe lege și nu pe altceva, atunci eu cred că deja se făcea autosesizarea cu privire la ceea ce s-a întâmplat ieri, pentru că există indicii foarte evidente precum că ieri am asistat la un cumul de infracțiuni pe care le-au comis deputații din Parlamentul Republicii Moldova: abuz în serviciu, de lapidare a averii chiar și uzurparea puterii de stat. Da, deputații au imunitate, dar imunitatea nici de cum nu înseamnă că au licență de a fura pentru că în fund asta s-a întâmplat ieri. Acești parlamentari, acest grup criminal și-a făcut legi așa încât să fure în continuare acest stat.

Președintele fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, a menționat că în urma acțiunilor din Parlament „majoritatea PSRM – ȘOR nu va scăpa de răspunderea în fața legii”.

Mă adresez majorității PSRM – ȘOR, adică hoților și tâlharilor din peșteră. Încercarea voastră de a pasa cumva acest dezastru pe care îl creați, nouă, opoziției, nu o să treacă. Voi nu o să scăpați de responsabilitatea politică în fața alegătorilor atunci când vom ajunge și noi vom ajunge la alegeri parlamentare anticipate și nu în ultimul rând noi suntem convinși că odată și odată procurorii, din cei care au mai rămas curajoși, vor formula întrebări către această majoritate toxică, Dodon și Șor, pentru ce au făcut ieri seară și pentru multe, multe alte ilegalități”, a declarat Igor Grosu.

Într-o ședință desfășurată miercuri noaptea, 16 decembrie, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor, au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală.

Deputați din opoziție și-au exprimat dezacordul față de proiectele respective și au declarat că documentele „nu au fost elaborate pentru beneficiul cetățenilor R. Moldova ci pentru a acoperi mai multe scheme de corupție”.

Și fermieri din mai multe raioane ale țării, care de câteva zile protestează la Chișinău, le solicită guvernanților să anuleze proiectele bugetelor, care potrivit lor, îi va sărăci și mai mult.