Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul de Externe solicită cetățenilor…

Ministerul de Externe solicită cetățenilor R. Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat

Imagine-simbol

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, 24 februarie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe (MAEIE) solicită cetățenilor R. Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

Totodată, MAEIE anunță că a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa.

„Echipa consulară este operațională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei. Recomandăm în context, verificarea cu regularitate a alertelor de călătorie emise de către minister, inclusiv pe canalul Telegram MAEIExplică, sau contactarea Ambasadei R. Moldova la Kiev, Consulatul Republicii Moldova la Odesa sau Centrul de Apel al MAEIE. Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):  Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: kiev@mfa.gov.md,  Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: odesa@mfa.gov.md Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: call.center@mfa.gov.md”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina pentru Interfax.

Președintele rus Vladimir Putin, în jurul orei 5:30, ora Moscovei, a anunțat începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. „Vom depune eforturi pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, a spus el. Putin a spus că NATO a „trecut o linie roșie”, extinzându-se spre Est, iar militarizarea Ucrainei a amenințat Rusia ca stat. Putin s-a adresat și membrilor Forțelor Armate ale Ucrainei, numindu-i „tovarăși”. „Te îndemn să depui imediat armele și să pleci acasă. Toți militarii armatei ucrainene care respectă această cerință vor putea părăsi liber zona de luptă și se vor întoarce la familiile lor.”, scrie Novaya Gazeta.

Explozii puternice au răsunat în jurul orei 5:00 în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică este raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. Se aud explozii și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk. Potrivit rapoartelor presei, trupele ruse lovesc depozitele militare. Este, de asemenea, raportat despre începutul unei operațiuni de aterizare de către forțele Flotei Mării Negre în Marea Azov și Odesa. În Nikolaev – incendii puternice. La Harkov, compoziția armelor de rachete și artilerie a fost distrusă, scrie Interfax-Ucraina

Publicitate
Publicitate