• Mesajul postat de ministrul Agriculturii, după discuțiile cu fermierii care au ajuns cu tractoarele la Chișinău: „Nu voi acționa în baza emoțiilor”

  Mesajul postat de ministrul Agriculturii, după discuțiile cu fermierii care au ajuns cu tractoarele la Chișinău: „Nu voi acționa în baza emoțiilor”
  vizualizări
  15 august 2020 | 09:19

  Agricultorii din mai multe raioane care au pornit cu tractoarele spre Chișinău, însă au fost opriți vineri, de către mascați, în localitatea Dănceni, au ajuns totuși la Chișinău. Fermierii au ajuns cu tractoarele până la Podul de la Telecentru, acolo unde au și-au parcat vehiculele agricole.

  Vineri seara, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a făcut o postare pe Facebook în care spune că s-a întâlnit cu fermierii ajunși la Chișinău și a discutat cu aceștia.

  Am discutat astăzi cu agricultorii protestatari care au venit cu tehnica agricolă până la Chișinău ca să își manifeste nemulțumirea. Cu majoritatea dintre ei, m-am întâlnit de la începutul perioadei de evaluare a pagubelor cauzate de seceta hidrologică din anul curent, când am mers în raioanele Hâncești, Criuleni, Dubăsari, Șoldănești, Rezina și Drochia, Vulcănești, Ștefan Vodă, Căușeni, pentru a discuta despre situația din sector și acțiunile de suport din partea statului.

  În cadrul întrevederii de astăzi, am reiterat acțiunile optime și obiective ale Guvernului, reieșind din posibilitățile bugetului și țării, în condițiile dificile din perioada curentă”, menționează ministrul Perju pe Facebook.

  În postarea sa, ministrul Perju menționează că, până acum, „doar 31 de dosare de solicitare a compensațiilor au fost depuse la AIPA”.

  Toată lumea are dreptul să își exprime nemulțumirea și să protesteze, îi îndemn pe agricultori să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se abțină de la acțiuni ce contravin normei legale și să nu admită provocări la ură și violență.

  Totodată, regret faptul că în spațiul public au fost prezentate informații eronate cu referire la declarațiile făcute de mine. Nu voi comenta aberațiile unor politicieni și nu voi acționa în baza emoțiilor. Îi încurajez pe agricultori să deblocheze traseul și să continuăm discuțiile pe acțiuni concrete”, a mai scris ministrul pe Facebook.

  Mai mulți fermieri, din mai multe raioane, care au pornit vineri, 14 august, cu tractoarele spre Chișinău au fost stopați în apropiere de localitatea Dănceni. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de atitudinea autorităților și au menționat că nu vor renunța la proteste. La fața locului au fost dislocați zeci de mascați din cadrul Poliției.

  Vineri, agricultorii din Căușeni și Ștefan Vodă s-au pornit cu tractoarele la Chișinău.

  După ce au așteptat autorizația autorităților publice din Chișinău, dar și permisiunea poliției, tractoarele agricultorilor din Căușeni și Ștefan Vodă au intrat în capitală odată cu lăsarea nopții.

  Tot vineri, 14 august, reprezentanții Poliției au emis un comunicat prin care au declrat că fermierii care au mers joi cu tractoarele la Chișinău, pe parcursul deplasării „au admis abateri de la cadrul normativ, care cad sub incidența articolelor 2431 Cod Contravențional  „Deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice” și art.225 Cod Contravențional „Blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport”, fapt pentru care, potrivit oamenilor legii, Poliția va documenta și va acționa în condițiile cadrului legal.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  „Mie îmi pare rău că a fost publicat… sau situația în care a nimerit, dar ea este o profesionistă”, a declarat președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, în cadrul edițiie din 24 septembrie a…
  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, susține că nu a întâlnit în activitatea sa „interferențe politice”, nu are legături cu politicieni, iar decizia de a menține, în 2018, hotărârea primei ins…
  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Două terenuri cu o suprafață totală de circa șase hectare din intravilanul capitalei, amplasate pe strada Bucovina, sectorul Ciocana, vor reveni în proprietatea municipalității. O decizie în acest sens a fost a…
  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Mary Trump, nepoată a preşedintelui american Donald Trump, l-a dat în judecată pe acesta joi, acuzându-l pe el şi pe alţi membri ai familiei sale că au înşelat-o cu zeci de milioane de dolari dintr-o moştenire,…
  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  Actualmente, sunt 15 cazuri active de COVID-19 în rândul personalului penitenciar și niciun caz activ în rândul persoanelor private de libertate, anunță joi, 24 septembrie Administrația Națională a Penitenciare…
  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv

  Guvernul britanic a lansat joi o aplicaţie de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor şi a încurajat populaţia să o instaleze pe telefoanele mobile pentr…
  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv