Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Poliția, despre agricultorii care au…

Poliția, despre agricultorii care au venit cu tractoarele la Chișinău: „Au admis abateri, iar autoritățile vor acționa”. Fermierii anunță că vor continua să protesteze

Reprezentanții Poliției susțin că fermierii care au mers joi cu tractoarele la Chișinău, pe parcursul deplasării „au admis abateri de la cadrul normativ, care cad sub incidența articolelor 2431 Cod Contravențional  „Deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice” și art.225 Cod Contravențional „Blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport”, fapt pentru care, potrivit oamenilor legii, Poliția va documenta și va acționa în condițiile cadrului legal.

De cealaltă parte, fermierii anunță că vor continua să protesteze până când „vor fi auziți de către autorități”.

Nota emisă de Poliția R. Moldova:

„Urmare a protestelor care au avut loc în unele raioane ale Republicii, protestatarii s-au organizat, având drept scop continuarea acestora în municipiului Chișinău.

Pe parcursul deplasării organizate, participanții la proces au admis abateri de la cadrul normativ, care cad sub incidența articolelor 2431 Cod Contravențional  „Deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice” și art.225 Cod Contravențional „Blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport”, fapt pentru care Poliția va documenta și va acționa în condițiile cadrului legal.

Totodată amintim, că în corespundere cu punctul 6 din Hotărârea  nr. 21 din 24 iulie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, întrunirile, inclusiv și de acest gen, urmează a fi organizate cu:

  • – participarea unui număr mai mic de 50 de persoane;
  • – respectarea măsurilor de sănătate publică;
  • – întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului după modelul (nume, prenume, număr de telefon, adresă de domiciliu, etc.)

Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

Precizăm, că Poliția este obligată să împiedice orice încălcare a legislației și a altor norme legale și recomandă tuturor participanților să dea dovadă de comportament bazat pe comunicare și dialog.

În același timp, îndemnăm participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se abțină de la acțiuni ce contravin normei legale, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației”.

Fermierii anunță că vor protesta și astăzi.

Mai mulți agricultori din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Leova, Basarabeasca sau Hîncești protestează de 3 zile față de soluțiile propuse de autorități pe care le consideră ineficente. Joi seara, după ce agricultorii din Căușeni și Ștefan Vodă s-au întâlnit cu premierul Ion Chicu, protestatarii au pornit cu tractoarele la Chișinău.

După ce au așteptat autorizația autorităților publice din Chișinău, dar și permisiunea poliției, tractoarele agricultorilor din Căușeni și Ștefan Vodă au intrat în capitală odată cu lăsarea nopții.

Oamenii spun că sunt supărați că au rămas practic fără niciun leu, munca lor fiind afectată de secetă, iar autoritățile „nu fac nimic ca să-i ajute”.

Principalele revendicări ale agricultorilor:

1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.

2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.

3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe. 

4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate. 

5. Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz până la data de 20.07.2020 când așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat suntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.